» Magyarország

» Magyarország » Heves » Bükk

Román ciszterci templom Bélapátfalván


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Béli apátságot II. Kilit püspök alapította 1232-ben a ciszterci szerzeteseknek. Ez Magyarország egyedüli épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma.


1241-ben IV. Béla király seregei a tatárok elől menekülve az apátságnál vették fel a küzdelmet az őket üldöző tatárokkal.

1412-ben Zsigmond király, majd később 1460-ban Mátyás király erősítette meg az apátságot régi jogaiban. Mátyás halála után azonban e birtokokat egyházi és világi személyek foglalták el.

1495-ben Verebélyi apát birtoka volt, aki Bakócz Tamás egri püspöknek engedte át az apátság jövedelmeit, s ettől kezdve folyamatosan az egri püspökség birtoka maradt.

1534-ig a szerzetesek éltek a monostorban, akkor Perényi Péter a püspökség birtokait is elfoglalta, és Eger környéke református hitre tért át. Ekkor a szerzetesek a zaklatások miatt elhagyták a monostort. A lakóitól elhagyott és a birtokaitól megfosztott monostor lassan omladozni kezdett, a templom is romos állapotba került.

A templom helyreállításának kezdeményezése Baranyi István remetének a nevéhez fűződik. Az építési munkálatok 1732-ben kezdődtek el, és 1745-ben szentelte fel gróf Endrődy Gábor egri püspök a három szakaszban újjáépített templomot. 

Egyéb látnivalók

A túrázást kedvelőknek a város hátteréül szolgáló Bélkő hegy fehér mészkőszikláival minden évszakban kihagyhatatlan útvonal. 816 méter magasan fekvő csúcsára Magyarország egyetlen komplex típusú tanösvénye vezet fel. A hegyet az extrém sportok kedvelői is felfedezték köztük a vertikálfutás hívei a 800 méteres szintkülönbségnek köszönhetően és itt található az ország egyetlen hegyi driftpályája is.

Tartomány:Heves
Cím:Bélapátfalva
GPS: 48° 3′ 28.31652″, 20° 21′ 0.19296″

Még nem érkezett hozzászólás!