» Magyarország

» Magyarország » Baranya


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ormánsági apró falvak rengeteg kinccsel, értékes építészeti örökséggel és különleges gasztronómiai hagyományokkal rendelkeznek.

Az ország egyik legelhagyatottabb térsége az Ormánság, amely, noha egészen különleges tájegység, számos gazdasági, demográfiai és egyéb problémával küzd. Az elmúlt években azonban a térség kezd magára találni, újjáéledni.

4 ormánsági falu, Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi azért fogott össze, hogy a saját értékeiket maguk is felfedezzék és a látogatóknak is bemutassák.

Az ország egyik legdélebbi részében található négy falu összesített lakossága is alig haladja meg az ezer főt. Ezek a települések azonban egyedülálló építészeti örökséget őriznek, melynek kiemelkedő darabjai a fakazettás templomok, amelyek autóval 10-20 percnyire vannak csupán a harkányi fürdőtől és a siklósi vártól.

Ős-Dráva Látogatóközpontot Szaporcán

Az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat mutatja be.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont európai uniós pályázati támogatást élvezett, mintegy egymilliárd forintból valósult meg a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) beruházásában. A létesítmény a nemzeti park területe és a Dráva folyó bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a hagyományok megismertetésére, valamint a természetvédelmi, tájhasználati problémákra való figyelem felkeltésére.

A híres ormánsági templombelsők mintájára fakazettás mennyezettel díszített főépületben interaktív kiállítás segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a térségre jellemző élőhelyeket, azok fajokban gazdag élővilágát, valamint a terület kultúrtörténeti, néprajzi értékeit.

A látogatók bepillanthatnak a holtágat szegélyező mocsarak madarainak életébe, a víz közeli fás legelők különlegesen fajgazdag életközösségébe, és képzeletben a fás ligeterdők árnyas lombjai alatt is sétát tehetnek.

Az épület kilátótornyából a bemutatóközpont területét és a környező tájat csodálhatják meg az érdeklődők. A
látogatóközpontban játszótér, és tűzrakó helyek szolgálják a kikapcsolódást, emellett a főépület körül hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert is létesült.

A látogatóközpontban szemügyre vehetik az érdeklődők az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeit is. Bárki kézbe veheti, kipróbálhatja a tárgyakat és megtapasztalhatja, miként hasznosították a régiek a természet adományait.

A régi magyar háziállatokat bemutató majorban tekinthetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok - mint a szürkemarhák, mangalica sertések, hucul lovak, régi juh- és baromfifajták -, amelyek a térségben élők mindennapi megélhetését segítették egykor.

A látogatóközponthoz három tanösvény kapcsolódik, amelyek bejárása során a látogatók élményekkel és ismeretekkel gazdagodva fedezhetik fel a Dráva természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodás világát, valamint az Ős-Dráva program megismerésére is lehetőség nyílik. Utóbbi például azt mutatja be, miként használták a múltban a természet erőforrásait, s milyen hatást gyakorolt a környezetre és az élővilágra a folyószabályozás.

Fakazettás templomok

Kórósi, a drávaiványi, a zalátai, a vejti a nagycsányi, a kémesi, a szaporcai és vajszlói fakazettás templomok.

Sellye, az Ormánság fővárosa

Az építészeti műemlékek sorában a legjelentősebb a XVI. századi Draskovich-kastély a város központjában, ma diákotthon, de a vendégforgalom számára is kínál kényelmes szálláshelyet. A gyönyörű parkjában tett séta után benyithatunk az ugyancsak a főtéren lévő, Kiss Géza néprajzkutatóról elnevezett Ormánság Múzeumba, amely előtt a tudós mellszobra áll.

A múzeumban visszapillanthatunk a Drávával napi kapcsolatot tartó nép korábbi archaikus életformájára, az Ormánság messze földön híres szőtteseire, népi bútoraira és kerámiáira, a magyar népi építészetben külön fejezetet jelentő talpasházra. 

Sellyének termálfürdője is van, amelynek a medencéit, csónakázótavát és kis vendégházát  négyhektáros ligetes park öleli körül, s ahol a közelmúltban 46 C°-os termálvizet találtak.

Sellye kiváló kiindulópont lehet a környék felfedezésére, melynek során a közeli Drávaiványi, Marócsa és Drávasztára templomát, a térség parasztházait, s a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-parti érintetlen természeti szépségeit megcsodálhassuk.

Bicikliút

2021-ben mintegy százötvenmillió forint értékben, európai uniós forrásból épült kerékpárút az ormánsági Tésenfán és környékén. A beruházás célja, hogy Bőközt, azaz Tésenfát és térségét bekapcsolja a kerékpárturizmus vérkeringésébe. A közel 2 kilométernyi kerékpárút és a kijelölt kerékpársávok segítik a térséget felkereső kerékpárosokat alternatív útvonalak kiválasztásában, hogy bejárhassák a természeti és építészeti értékekben gazdag tájegységet, kisebb és nagyobb körtúrákat tudjanak tenni.

Az új útvonal, a nemzetközi EuroVelo13, és országos kerékpár-turisztikai hálózatok kiegészítő elemeként kapcsolódik az Ős-Dráva Kerékpárúthoz, amely elektromos kerékpárkölcsönző, -töltő, és pihenő állomások rendszerét is tartalmazza.

Tartomány:Baranya
Cím:Ormánság
GPS: 45° 53′ 40.6626″, 17° 55′ 47.28785″

Még nem érkezett hozzászólás!