» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:2015-ben átadott Körtvélyesi-kilátó különleges, háromszög alakú épület legfelső szintjérőltöbb mint 10 méteres magasságból csodálhatjuk meg a körpanorámát.Tökéletesen rálátni a 487 méter magas Nagy Csákányra – a Vértes legmagasabb pontjára –, kissé távolabb a Gerecse vonulatára, illetve a két hegység közt elterülő Tatabányára. Az alattunk északi irányban elterülő Tatai-medencében zajlott – vagy nem zajlott, hiszen a történészek máig nem jutottak egyezségre a kérdést illetően – 1100 évvel ezelőtt a bánhidai csata Árpád vezér és a morva fejedelem, Szvatopluk seregei között.

 

 
A kilátó helyét úgy választották meg, hogy fentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. Látni lehet innen a Vértes legmagasabb pontját, a Nagy-Csákányt is, valamint a Gerecse teljes vonulatát, a Tatai-medencét, tiszta időben akár a Dunáig is terjedhet a panoráma.
A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy tetején álló új kilátó Körtvélyespusztától a kék sávon, majd a kék kereszt jelzésen közelíthető meg. A kilátó megvalósításának 17 millió forintos költségéhez a Vértesi Erdő Zrt. uniós támogatást nyert el. A projekt keretében számos tűzrakó- és pihenőhelyet is építettek a környéken, valamint a tatabányai Síkvölgyi erdőben medvehagymás gasztroösvényt alakítottak ki.
 
Tartomány:Komárom-Esztergom
Cím:Csákányospuszta
GPS: 47° 30′ 50.13036″, 18° 28′ 10.06284″

Még nem érkezett hozzászólás!