» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Miskolc
A miskolci kocsonyát először a 18. században említették egy miskolci periratban, eleinte főleg halból és szárnyasból készült, később sertéshús lett az alapja. Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik, sőt, létezik vegetáriánus kocsonya is.
A történetnek több verziója is létezik. Az egyik, talán legismertebb adoma úgy tartja, hogy az eset Potyka Kati miskolci fogadójában történt, ahol a derék korcsmárosné egy tóth fuvarosnak szolgálta fel a hűtött specialitást, amelybe beledermedt egy béka, az pislogott a tálból a rémült atyafira. Innen ered a mondás: "pislog, mint miskolci kocsonyában a béka".
Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, ahol egy képviselőre hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű. Az idei fesztivál országos hírű házigazdái között, Potyka Kata, Tóth Atyafi és a Béka mellett megjelenik Kasza Sára is, aki az utolsó miskolci boszorkányper vádlottja volt, aki becsületét védte meg miskolcias virtussal.
2022-ben ismét, a koronavírus-járvány miatt elmarad a fesztivál.
|
Értékeld te is!