» Magyarország

» Magyarország » Hajdú-Bihar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hortobágy érdekes látnivalói.


A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) Magyarországon elsőként alakult meg 1973-ban 52 ezer hektárral és további 11 hektár természetvédelmi területtel. Ma több mint 82 ezer hektár tartozik az ország legrégebbi nemzeti parkjához. A Hortobágyot 1999-ben a világörökség részévé nyilvánították. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja ideális kiindulópont a Hortobágy természeti értékeinek felfedezéséhez.

Kilenclyukú híd

Meggyes csárda. Az 1770-re felépült és ma már a közúttól távolabb eső, igazi természeti környezetben található csárda kiállítás a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be. A csárdamúzeum három helyiségének kialakítása és a belső berendezése a Meggyes csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza.

Hortobágy Pusztai Állatpark. A hortobágyi Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében élő régi magyar háziállatfajtákat, azok tartásának különböző módjait, tárgyi eszközeit mutatja be.

Hortobágyi Vadaspark. A Hortobágyi Nemzeti Park területén található Vadasparkban olyan állatfajokkal találkozhatnak a látogatók, amelyek a földtörténeti jelenkorban bizonyítottan a Hortobágyon éltek. Ilyen fajok például a vadlovak, a rekonstruált őstulok, a madarak közül a keselyűk és a pelikánok, illetve a puszta egykori ragadozói: a farkasok és a sakálok. Mindezen fajok mellett természetesen bemutatásra kerülnek a nemzeti parkban ma is vadon élő állatok. A területen található kilátók segítségével madártávlatból is megfigyelhetjük a tájat. 

Hortobágy-halastó és kisvasút. A Hortobágy-halastó középső gátján mintegy öt kilométer hosszan húzódik a keskeny nyomtávú kisvasút. A Hortobágy-halastó ma is őrzi az egykori Csúnya-föld és Kondás-fenék mocsarai madárvilágának gazdagságát, így Európa egyik legismertebb madármegfigyelő helye, mintegy 300 madárfaj figyelhető meg itt. A mesterséges tavakat haltenyésztés céljából alakították ki a 19. században, ezeknek a kiszolgálására létesítették a kisvasutat 1915-ben, akkor még lóvontatással. Feladata befelé a haleledel, míg visszafelé a kifogott halak szállítása volt. A Hortobágyi Nemzeti Park azonban megmentette az utolsó szakaszt a felszámolástól, majd a vonalat visszahosszabbították a legnagyobb, Kondás nevű halastóhoz, ahol egy új magaslest és vízi sétányt is építettek.

Hortobágyi Csillagoségbolt-park

A Hortobágy az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe, itt akár több ezer csillag is látható éjszakánként, míg egy városban mindössze néhány tucat fénypont észlelhető. A nyári időszak legnagyobb látványossága a Perseida meteorraj, amely nagyon jól megfigyelhető a puszta egén. Augusztus közepén sok hullócsillagot, meteort lehet látni az éjszakai égbolton. A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a Mátai Fecskeház erdei iskola csillagdájának kínálata mellett tematikus táborokon, éjszakai túrákon, madármegfigyeléssel egybekötött csillagsétákon és asztro-gasztro túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Tartomány:Hajdú-Bihar
Cím:Hortobágy
GPS: 47° 34′ 57.41004″, 21° 9′ 9.13356″
Honlap: http://www.hnp.hu/hu

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward