» Magyarország

» Magyarország » Bács-Kiskun » Borvidék


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Bács-Kiskun megyében található hajósi pincefalu a 14 utcában található 1200 történeti présházával Európa legnagyobb pincefalvának számít, a legtöbb pincében napjainkban is zajlik a borkészítés.


Hajós városa a Duna-Tisza közén Baja és Kalocsa között félúton fekszik, a Duna egykori árterén. A kismartoni és zsályi levéltár már 1433-ban említette mint lakott települést.

A török időkben teljesen elpusztult, a környékre az 1720-as években gróf Csáky Imre kalocsai érsek hívó szavára Baden-Württembergből sváb telepesek érkeztek új hazát remélve és találva.

Az 1780-as években a kalocsai érsek, mint hűbérúr kötelezte a hajósiakat a szőlőtelepítésre, borkészítésre, 10 évi adómentességet biztosítva. A szőlő és bor megjelenésével alakult ki a most már méltán Európa hírű hajósi pincefalu, melynek löszbe vájt pincelabirintusaiban érlelődik a híres hajósi Cabernet, Kék Frankos, Zweigelt.

A hajós név az 1970-es-80-as évek óta cseng össze a Cabernet Sauvignon borfajtával, ezzel a fajtával kezdődött a prémium minőségű bor forgalmazása. A paletta azóta jelentősen bővült, a Kékfrankos, a Chardonnay, Rajnai rizling és az Olaszrizling borokkal. A Hungaricumok között szereplő Kadarka és a Cserszegi Fűszeres tette még színesebbé a tájegység kiváló minőségű borainak tárházát.

A jégbor hazai termesztése, szüretelése és előállítása a hajósi borvidékenkezdődött el. A jégbor a csemegeborok egy fajtája, különlegességét az adja, hogy a tőkén hagyott szőlőt már fagyott állapotban szüretelik le. A szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz, így a fagyott szőlőből nyert bor nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz.

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Hajósi Érseki Kastély

Tartomány:Bács-Kiskun
Cím:Hajós
GPS: 46° 23′ 53.71872″, 19° 7′ 1.9164″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward