» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A több mint 100 éves Folly Arborétumban az extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is élnek.


A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.

A sajátos mikroklímájú, kilátóval, játszótérrel, étteremmel is rendelkező helyen a botanikus és gasztro-élmények mellett időnként zenei, művészeti programok is fogadják a látogatókat. Tanösvénye 2017-ben elnyerte kategóriájában "az év ökoturisztikai létesítménye" címet. Az arborétum Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség-várományosi helyszínként fejlesztési forráshoz is jutott, aminek köszönhetően 2019-ben megújult a látogatóközpontja, valamint magasított ösvény és csúszda is épült.

Minden évben izgalmas ősszel a nyilvános tobozszüret. Alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait a Folly Arborétum öthektáros területén. 

Egyedülálló élmény az óriástobozú fenyők (Pinus coulteri) tobozszüretének megtekintése, mivel a fák 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30-40 cm hosszúak és 10-20 cm szélesek is lehetnek. A Folly Arborétumban található egyik példány már 80 éves, a terület negyedik generációs tulajdonosa, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az 50-60 évet, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már 40 éves.

Tartomány:Veszprém
Cím:Badacsonyörs
GPS: 46° 48′ 46.67364″, 17° 31′ 35.78916″

Még nem érkezett hozzászólás!