» Magyarország

» Magyarország » Hajdú-Bihar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A keleti határ közelében található Debrecen, Magyarország második legnagyobb városa.

A többnyire autósforgalomtól mentes, könnyedén bejárható városközpontot egy rövid, kellemes sétával felfedezhető. Ennek során megcsodálható a híres magyar festőművész, Munkácsy Mihály oltárképtrilógiáját a Déri Múzeumban, élvezhető a Református Nagytemplom tetejéről nyíló kilátás, és megtekinthető modern kortársművészet a MODEM-központban. Bárok és vendéglők sorakoznak a Piac utca és a Hal köz mentén, a Nagyerdőben pedig vár a kikapcsolódás: ott az állatkert, az Aquaticum Spa és az Agóra Tudományos Élményközpont.

Refromátus Nagytemplom

A Református Nagytemplom a város emblematikus épülete, az ország legnagyobb református temploma, Debrecen szimbóluma. Érdemes belesni a templomtérbe, de a teljeskörű élményért menjünk fel lifttel vagy a régi falépcsőn a padlástérbe, hogy megcsodálhassuk a kupolák látványát, valamint a legszebb belvárosi látképet, amely a két tornyot összekötő panorámajárdáról tárul elénk!

Debreceni Református Kollégium

A Debreceni Református Kollégium évszázados falai között magunkba szippanthatjuk a város történelmét. Ült a padjaiban Csokonai, Kazinczy, Fazekas Mihály, Arany, Ady, Móricz, Szabó Lőrinc, Sarkadi Imre, de ide járt a Tisza család és Horthy Miklós is. Kétszer is otthont adott második fővárosként országgyűlésnek, oratóriumában trónfosztották a Habsburgokat és üzentek hadat a náci Németországnak. Díszkönyvtára mint a dublini Trinity-é, Csokonai-szobájában pedig pipáján kívül fuvolái is megtekinthetőek.

Vidámpark

1960. május elsején nyitotta meg kapuit először a debreceni Nagyerdőben az akkori nevén Lúdas Matyi Vidámpark, amely társadalmi munkával épült meg a vele összevont állatkerttel együtt. A régió egyik meghatározó turisztikai-, szabadidős- és szórakoztató intézményévé nőtte ki magát.

Ez egy igazi mesevilág hatalmas területen, kőkorszaki vízibiciklivel, dzsungelvonattal, kalandpályákkal, szellemkastéllyal, beszélő fákkal, bábszínházzal és mozival, garantáltan élvezni fogja minden gyerek.

A nagy becsben őrzött ipartörténeti értékű lovasforgó békebeli paripái restaurálásukat követően újra régi pompájukban tündökölnek, de a családok egyik nagy kedvence, a kacsavonat is megszépülve várja visszatérő és új utasait. A kor elvárásainak megfelelően a vidámpark több kényelmi szolgáltatást is bevezetett: immár online is megvásárolható az állatkerti és a vidámparki belépő is, illetve a park teljes területét ingyenes látogatói wifi-hálózat fedi le.

A park legújabb attrakciója, a négyszemélyes bungee-trambulin.

Nagyerdei Víztorony

A Debreceni Nagyerdőben találjuk a Nagyerdei Víztornyot, amely egy igazi szórakoztató komplexum. Kilátójából gyönyörködhetünk a város panorámájában, mászófalán levezethetjük energiáinkat, a kávézó és bár izgalmas enteriőrjében pedig mindenki kedvére lazíthat kedvenc itala mellett. Emellett pedig rendkívül változatos zenei programok és sejtelmesen hangulatos esti fényfestés biztosítják a tökéletes kikapcsolódást.

Borostyán tanösvény a Nagyerdőban

Teljesen megújította a Nyírerdő Zrt. a korábbi, csaknem két évtizeddel ezelőtt létrehozott Borostyán tanösvényt a debreceni Nagyerdőben.

A debreceni erdészet központjának szomszédságában lévő tanösvényen tizenegy állomást alakítottak ki: modern, interaktív - esetenként napelemmel ellátott - táblák segítségével ismerhetik meg a gyerekek a térségre jellemző állatokat, növényeket.

A nagyerdei erdészeti erdei iskola munkatársai mágneses táblák segítségével mutatják be az erdő szintjeinek - talaj-, cserje-, lombszint -, élővilágát, egyebek mellett az ehető és mérgező gombafajtákat, de megismerkedhetnek a gyerekek a különféle állat- és madárhangokkal is.

A tanösvényen apró- és nagyvadetető, valamint magasles is helyet kapott. A környezettudatosságra nevelést komposztáló és szelektív hulladékgyűjtő segíti.

Aquaticum Debrecen Strand

A Nagyerdei Strand 9,5 milliárd forintba került, ezért a pénzért 8,5 hektáron 5500 négyzetméter vízfelülettel 15 medencét építettek, nyolc csúszdát helyeztek el, 12 méter magasan napozóteraszokat alakítottak ki és külön gyerekvilágot hoztak létre. 2020-ban adták át.

Déri Múzeum

A Déri Múzeum nem egy klasszikus várostörténeti kiállítást, hanem valódi időutazást ígér misztikus csillagos égbolt alatt. Régészettörténeti kiállítás is látogatható valódi, CT-n elemzett múmiákkal, és szamurájrelikviákkal a japán gyűjteményből. De megtekinthető itt a méltán nagyhírű Munkácsy-trilógia is.

2005 óta látható együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.

MODEM

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a kortárs képzőművészeti bemutatóterek hazai fellegvára, a magyar és nemzetközi modern művészet egyik legfontosabb magyarországi intézménye. Az állandó gyűjtemény az egyik legjelentősebb modern magyar kollekció, amit mindig kiegészít egy nagyon aktuális, nagyon merész időszaki tárlat a legmenőbb honi és világsztár képzőművészekkel.

Arany Egyszarvú patika

A patika berendezése az egyik legszebb és legértékesebb hazai gyógyszertári gyűjtemény. Egyes edényekben még mindig megtalálhatók a régi gyógyszerek maradványai.

Debreceni Irodalom Háza

Ady Endre pályája elején néhány évet Debrecenben töltött. Ott lett joghallgatóból újságíró, és kezdett első verseskötete, a Versek kiadásán dolgozni, ami 1899-ben meg is jelent Debrecenben.

A fiatal költő ez idő tájt kapott levelet a Debreceni Hírlap szerkesztőségébe Kíváncsi jeligére, amelyben valaki afelől érdeklődött, vajon miért olyan bús a költészete. E kérdéssel vette kezdetét egy levelezés, s egy különös szerelem a költő, és egy olyan leány között, akinek személye sokáig még az irodalomtörténészek számára is talány volt.

Zsuzsi Erdei Vasút

Debrecen és Hármashegyalja között közlekedik az ország legrégebben működő erdei vasútja, amelyet 138 évvel ezelőtt nyitottak meg. Csaknem nyolcszázmillió forintból korszerűsítettek mozdonyokat, vagonokat, vasúti pályaszakasz egy részét és kiszolgálóépületeket.

Debreceni Kolbász

A debreceni kolbász tipikus vásári étel volt, manapság nevesített hungarikum, alapanyag szerint 100 százalék marhahúsból, vagy 30 százalék marha és 70 százalék hússertés vagy mangalica húsból készülhet. Az összetevőket darálni tilos, csak késsel vághatók. A fűszerezés egyedi, a pontos összetétel rendszerint titkos, a füstölése enyhe. Van, aki a sütésre esküszik, mert így lesz kívül ropogós, belül márványos, vajpuha. Tálalni tormával, szaftját tunkolni félbarna kenyérrel érdemes.

Tartomány:Hajdú-Bihar
Település:Debrecen
GPS: 47° 31′ 53.0364″, 21° 37′ 33.52152″

Még nem érkezett hozzászólás!