» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A vadregényes szépségű Cuha-völgyet Magyarország egyik legszebb, ipartörténetileg és turisztikailag is felbecsülhetetlen értékű vasútvonala szeli át.


A Győr közelében fekvő, vadregényes szépségű Cuha-völgyben különböző nehézségi fokú pályákon próbálhatja ki a sziklamászást. Via ferráták, azaz vasalt utak lesznek a segítségére: fixen beszerelt fémkábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok biztosítják a biztonságos túrázást.

A Magas-Bakony egyik legvadregényesebb része a látványos vonalvezetésű Veszprém–Győr vasúttal átszelt Cuha-völgy. 

Cuha-völgyi Bakonyvasút

A Győr–Veszprém-vasútvonal a MÁV 11-es számú, egyvágányú, nem villamosított vasútvonala. 

Magyarország egyik legszebb, ipartörténetileg és turisztikailag is felbecsülhetetlen értékű vasútvonala műemlék 2011 óta.

Európában is ritkaságnak számít a 40 kilométeres hosszúságú hegyi vasúti szakasz. A Cuha-völgy 115 éves vasúti viaduktja és alagútja páratlan kulturális és ipartörténeti műemlék. A Veszprém-Bakonyszentlászló közötti szakasza műemléki védettség alatt áll.

A cuha-völgyi szakasza az ország egyik turisztikai célpontja. A Porva-Csesznek és Vinye közti szakasz három alagúton és két völgyhídon át halad keresztül a Cuha-völgyben. Az egyik viadukt felett található az 1896-os vasútépítési emlékmű, valamint ezen a vonalon található az egyetlen omlásvédővel ellátott alagút.

Cuha-völgye Tanösvény

A 13 kilométeres körtúra alatt Vinyéből a Cuha-szurdokon keresztül el lehet jutni Porva községébe, ahonnan már nincs messze Csesznek vára sem. Csesznekről továbbhaladva érkezik a túra legmeredekebb szakasza, ami a Kopasz-hegyre vezet fel. Innen pedig egy hajdani üveghután át visz az út, ahonnan a Hódos-érhez lehet jutni, ami belefolyik a Cuha-patakba. Ezután már csak egy rövid gyalogút következik, ami visszavezet Vinyébe.

Gyalogtúra

Megközelítés: Zircről vonattal Porva-Csesznekig, Vinyéről vissza vonattal Zircre 

Túra: Porva-Csesznek vá. – Cuha-völgy szurdoka – Vinye 5 km, 2,5 óra, könnyű, emelkedő nélkül

A vonat Zircet elhagyva beér az itt még szelíd, napsütötte tisztásokkal tarkított Cuha-völgybe, a túrát Porva-Csesznek állomáson kezdjük. A P jelzést lefelé követve néhány patakgázlón át érjük el a Cuha-völgy szurdokát, amelyet a vasút 3 alagúton és egy viadukton keresztül szel át. A turistaútról nemcsak a sziklaormokat, hanem az 1896-ban épült vasútvonal a természeti környezetbe harmonikusan illeszkedő, nagyszerű mérnöki munkát hirdető műszaki létesítményeit (alagutak, viadukt, omlásvédő boltozat, terméskő támfalak) is megcsodálhatjuk.

A viaduktot elhagyva újabb izgalmas patakátkelések következnek. Az egyik gázló felett a Cuha-völgyi-kőfülke sötét torka ásít. Elérjük azt a gyalogos vashidat, amelyen át egyenesen Vinyére érhetünk.

Ha a P jelzésen tovább követjük a patakot, a Savanyó Jóska-barlangot és a Kőpince-forrást is útba ejthetjük. Aki további, kevésbé látogatott sziklaszurdok-felfedezésre vágyik, a P+ jelzésű körtúrán az Alsó-Cuha-szurdokot, a két kürtőnyílású Remete-barlangot, az Ördög-rétet és a gyönyörű, füves aljú ősfenyvest is felfűzve juthat vissza Vinyére. 

Via ferrata

A Győr közelében fekvő, Cuha-völgyben különböző nehézségi fokú pályákon próbálhatja ki a sziklamászást. Via ferráták, azaz vasalt utak lesznek a segítségére: fixen beszerelt fémkábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok biztosítják a biztonságos túrázást.
    

    

Tartomány:Veszprém
Cím:Cuha-völgy
GPS: 47° 19′ 38.20332″, 17° 54′ 39.12336″

Még nem érkezett hozzászólás!