» Magyarország

» Magyarország » » Mátra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Zagyva-folyó völgyében fekvő falu legfőbb vonzereje a messzeföldön híres tengerszem.


A Mátra lábánál fekvő, erdővel övezett, 300 méter hosszú és mintegy 200 méter széles, kristálytiszta vizű kőbánya tó népszerű kirándulóhely. 

Apc már az újkőkorban is lakott volt, itt találták meg a Zselíz-kultúra maradványait. Zselíz-kultúra jellemzője a cölöpszerkezetű, két oldalán a csapadékvíztől árokkal védett, nagy méretű ház. Érdekesség, hogy a kultúra követői a házak végénél temetkeztek, esetleg a házak között is, de egy-két sírnál többet sehol sem találtak. Apc az eddig ismert legkeletebbi lelőhely.

Zselíz-kultúra embere letelepedett életmódot folytatott, állattenyésztéssel és földműveléssel is foglalkozott. A kerámiát már ismerte, pattintott kőeszközei között pedig megjelentek a kifinomultabb, csiszolt szerszámok is. A leletek között vannak spondilus kagylóhéjak és obszidián darabok is, ezek a kereskedelmi kapcsolatok létezésére utalnak. A kagyló ugyanis csak tengerpartról származhat, az obszidián legközelebbi lelőhelyét pedig Tokajból ismerjük, bár kerülhetett ide máshonnan is, ezt még nem tudjuk. Jellemzőbb persze a helyben megtalálható kőzetek megmunkálása.

A Zselíz-kultúra virágkora 6500-7000 évvel ezelőttre tehető.

Cím:Apc

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward