» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 10 legfontosabb múzeum Budapesten.


Szépművészeti Múzeum

(c) hetedhetorszag.hu

A fővárosi Hősök terén áll a Szépművészeti Múzeum. A Schickedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett épületet 1906. december 1-jén I. Ferenc József jelenlétében avatták fel. A múzeum az egyetemes és a magyar művészet emlékeit mutatja be az ókortól a 18. század végéig, nagyszabású időszaki kiállításai pedig százezreket csábítanak az intézmény falai közé. 

Magyar Nemzeti Múzeum

A fővárosi Múzeum körúton álló Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. A klasszicista stílusú épület 1837-47 között épült, tervezője Pollack Mihály építész volt, alapítója gróf Széchényi Ferenc.

Sokáig a Nemzeti Múzeumban voltak láthatóak a koronázási jelvények, amelyeket 1978. január 6-án adta vissza "az amerikai nép képviseletében" Cyrus Vance külügyminiszter a magyar népnek. 2000. január 1-én a koronázási jelvényeket a Parlamentbe szállították, ahol jelenleg is látható. A Nemzeti Múzeumban csak Szent István koronázási palástja maradt, mivel annak szállítása maradandó károsodást okozott volna.

A millenniumi ünnepségek keretében 2001. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, a koronát hajón Esztergomba vitték, ahonnan – rövid tiszteletadás után – visszaszállították az Országházba.

Műcsarnok

A fővárosi Hősök terén álló Műcsarnok a jelenkori művészet reprezentatív kiállítási intézménye 1896-ban, a honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire készült el Schickedanz Albert műépítész tervei szerint. 

Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a Budavári Palotában található. Az épület, amelyben az első kiállítás 1975-ben nyílt meg, szinte tökéletesen őrzi az 1970-es évek, akkoriban a legmodernebbnek tekintett belsőépítészeti arculatát, a kor reprezentatív állami építészetének stílusát.

A múzeumba egyik kiemelkedő műkincse a középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb és legdíszesebb szárnyas oltára, a kisszebeni Keresztelő Szent János főoltár. Az óriási méretű, késő gótikus főoltár elkészültét 1496-ra datálják. 1944-ben, Budapest bombázásakor bontották szét és rejtették el, majd 1954-ben fogtak hozzá a helyreállításához.

Ludwig Múzeum

Épületek, Éjszaka, Fények, Világítás, Víz, Budapest

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum Magyarország legnagyobb természetrajzi (ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani, embertani) gyűjteménye. Jelenleg a Ludovika Akadémia épületegyüttesében található, azonban az Orbán-kormány Debrecenbe akarja elköltöztetni, veszélyeztetve a múzeum gyűjteményeit.

Budapesti Történeti Múzeum

Sziklakórház Atombunker Múzeum

A 20. századi háborús idők poklával, a háború valódi arcával szembesít az egykori légókórház, amely a budai Vár alatt található, a mintegy 10 km hosszú barlangrendszer része. Működött sebészeti szükségkórházként, oltóanyag-termelő intézetként, 1956-ban forradalmi kórházként, majd pedig a hidegháborús bővítési munkálatok után korszerűsített kórház, atombunker és polgári védelmi raktár lett.

Hadtörténeti Múzeum

Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Szépművészeti Múzeum
GPS: 47° 30′ 58.3965″, 19° 4′ 34.91832″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward