» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Vrsar egyike a legszebb fekvésű isztriai településeknek.


Porectől alig néhány kilométerre található a gyönyörű Vrsar, amely az óváros tetejéről nézve igazán varázslatos kilátást kínál: a tengerpart rendkívül tagolt, és a szigetek, a tenger kékjének különböző árnyalataiban pompázó, öblökkel teli sziklák értékes diadémot alkotnak körülötte.

Mintha egy tehetséges festő keze rajzolta volna a házakat, úgy emelkednek ki a kikötőből a domboldalon - a központi 54 méter magas domb tetején álló ragyogó fehér templomtorony koronázza.

Fájl: Vrsar (28624855636) .jpg

(c) wikipedia/Nick Savchenco

Casanova kilátó

Vrsar híres Giacomo Casanovával való kapcsolatáról, aki kétszer is eltöltött itt egy kis időt. Mindkét tartózkodás - az első 1743-ban, a második 1744-ben - inkább véletlen volt, mint szándékos, és az "Emlékiratok" dokumentálják. Mint maga is elmondta, először 1743 augusztusában látogatott el Vrsarba három napra, amikor még szegény és ismeretlen pap volt, másodszor pedig a velencei Malamocco szigetéről való utazása során katonaként érkezett Vrsarba, amikor hajója a vrsari rakparton horgonyzott le, hogy éjszaka ballasztot töltsön fel. A hajó, amelyen utazott, 24 ágyút és 200 szláv katonát szállított. Casanova elhagyatott településként írta le Vrsart.

 Ma, a Casanova kilátóból, amikor az első napfény felkel, a "szerelmi padról" a zöld növényzetben egymást keresztező szigetek sora tárul elénk.

Harangtorony kilátópont

A vrsari harangtorony új építmény, 1991-ben épült. A torony 40 m magas, négy részre oszlik, és három harangot tartalmaz (amelyeket nem használnak). A harangtoronyban Vrsar régi harangjainak kiállítása látható. Kilátópontként is használják, mivel innen nyílik a legszebb és legszélesebb kilátás Vrsar óvárosára és a környező szigetvilágra: a rovinji Szent Eufémia-templomra, a Vrsar-szigetekre, Funtanára és Poreč környékére, valamint Vrsar hátországára és számos hegyre nyílik kilátás.

Kilátópontok

Vrsar a középkor óta egy kiemelkedő dombon fekszik a tengerparton, ami kiváló kilátást biztosított a helyi szigetekre, szigetekre, öblökre és öblökre. 

A legnagyobb kilátópont a Páduai Szent Antal-templom alatt található, közvetlenül a Vrsari kiskapu alatt.

A Szent Márton plébániatemplom mögött található kilátóhelyről észak felé, Valkanela és a Funtana-szigetcsoportra nyílik kilátás.

Északnyugat felé néző kis kilátópont, amely egy férfi és egy nő stilizált szobráról, a Bepo és Tonina nevű szoborról ismert.

A Lim-öböl partján számos alkalmas hely található a fjord megtekintésére.

Szent György (Sveti Juraj ) a Vrsar-szigetcsoport legnagyobb szigete

A Vrsar környéki partvidék az isztriai partvidék legtagoltabb részének számít. A 18 helyi sziget és szigetecske, a Vrsar rakpart, számos öböl, valamint a Lim-öböl mint a település legdélebbi része mind hozzájárulnak a partvonal tagoltságához.

A sziget a rajta épült templommal azonos nevet viseli; ma ideális kirándulóhely Vrsar lakosai és vendégeik számára.

A történelem során a Szent György testvériség tartotta fenn. Az érintetlen természet, a kora középkorból származó kis kőtemplom, a régi kőbánya, a strandok és az örökzöld tölgyfák és számos fenyőfa által uralt növényzet pihentető hangulatot teremt a természettel összhangban töltött szabadidő eltöltéséhez.

A szigetet megfelelően karbantartják. Számos túraútvonal hálózata fut rajta keresztül, lehetővé téve a látogatók számára, hogy minden részét bejárják. Keleti oldalán található egy megfelelő kis horgonyzóhely, amely lehetővé teszi a szigetre való kiszállást. Sok látogató átússza a szárazföld és a sziget közötti távolságot.

Delfin-néző kirándulások

A delfinmegfigyelő kirándulás során a 18 szigetből álló Vrsar-szigetcsoport egyes részeit láthatja. A tengeren töltött idő attól függ, hogy mennyi idő alatt találjuk meg a delfineket, és hogy reagálnak-e a jelenlétünkre.

Amikor kiválasztja a társaságot, amellyel delfinek keresésére indul, javasoljuk, hogy szenteljen némi figyelmet a választásnak. Az Ön élménye és élvezete akkor lesz a legnagyobb, ha olyan társasághoz csatlakozik, amely nemcsak az Ön jólétére, hanem a delfinek és a környezetük jólétére is tekintettel van.

Strandok

Mint mindenhol Isztriában, Vrsarban is csak egy kőhajításnyira vannak a csodálatos strandok. Az egyik legszebb a Belvedere strand a sűrű fáival. Itt egy nyugágyban élvezheti a természetes árnyékot. A strand egyébként tökéletes a gyermekes családok számára, mivel nagyon sekélyen fut az öbölbe.

Búvárkodás

Isztria nemcsak zöld, dombos belsejében és az örökzöldek Adriai-tengerrel érintkező, egyre csak kibontakozó partjainál, hanem az azt körülvevő tengeri világban is gyönyörű. A számos víz alatti zátony, amelyet az őslakosok "šeke"-nek neveznek, függőleges szikláival és titkos lyukakkal, számos hal és rák élőhelye. Ezeket az "elsüllyedt" vagy soha fel nem bukkanó szigeteket igazi színpompában pompázó növény- és állatvilág borítja.

A poreči partvidék mentén, az északi Novigradtól az északi Lim-csatornáig és a déli Rovinjig mintegy 20 zátony négy és 40 méter közötti mélységben vonzza a búvárkodókat. Különösen vonzóak a Kampanil és Tempesta zátony függőleges sziklafalának "falai", valamint a Rovinj közelében lévő Banjole nevű kis szigeten található víz alatti barlang.

Sok búvár kíváncsiságát két hajóroncs is felkelti; az egyik egy csatahajó, a másik egy sétahajó.

Az éjszakai búvárkodás és az elsüllyedt hajók roncsainak meglátogatása varázslatos élmény. Ezen a területen két védett hajóroncs található. Az egyik a Baron Gautch osztrák-magyar sétahajó, a másik pedig a Coriolanus brit csatahajó, ahol szervezett búvárkodás engedélyezett. A saját búvárkodás mellett búvárkirándulásokat is szerveznek a búvárközpontok, amelyek a poreči régió tengerparti területe mentén, a turisztikai apartmanfalvakban, a szállodák, apartmanok és kempingek mellett találhatók. Ott minden szükséges búvárfelszerelés megtalálható, valamint a búvárkirándulásokhoz szükséges kis vízi járművek vagy gumicsónakok is.

Tartomány:Isztria
Cím:Vrsar
GPS: 45° 8′ 59.80632″, 13° 36′ 18.92808″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward