» Hollandia

» Hollandia »

10 tipp egy holland tengerparti nyaraláshoz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A holland tengerpart hosszú homokos strandokat, nosztalgikus városokat, mint Haarlem vagy Alkmaar, számos kerékpárutat és a vízi sportok kedvelőinek megfelelő helyeket kínál. 10 tipp.


Kerékpározás a tengerparton

Kerékpárosok a hollandiai Terschelling szigetén a tengerparti kerékpárúton

Hollandia a kerékpározás országa, és a nyár az ideális időszak arra, hogy felfedezze a tengerpart szépségeit az LF-Kustroute-on. A belga határon fekvő Cadzand-Bad (Zeeland tartomány) és a német határon fekvő Nieuweschans (Groningen tartomány) között 610 kilométer. Zeeland szigetei és félszigetei, sok víz jobbra és balra jellemzik az első szakaszt. Történelmi városok és tengerparti üdülőhelyek, mint Scheveningen, Zandvoort és Egmont aan Zee következnek.

Észak-Hollandia legészakibb csücskében fekszik Den Helder, amelynek történelmi kikötője mára élénk éjszakai negyeddé fejlődött. A busz ingyenesen szállítja a kerékpárosokat az Afsluitdijk-parton át, majd a kevésbé turistás part mentén a nieuweschans-i célba. A teljes útvonal az LF Kustroute táblákkal van jelölve.

A Delta Works: küzdelem az árvizek ellen

A Delta Works egy árvíz- és viharárvíz elleni védelmi rendszer Hollandiában.

Műszaki remekmű: az Oosterschelde gát 65 pillérrel

Az Oosterschelde-gát kilenc kilométer hosszú, és a Delta Works része, amely a világ legnagyobb, 13 építményből álló viharduzzasztó gátja. Építésének oka az 1953-as árvízkatasztrófa volt, amikor 1836 ember vesztette életét a Westerschelde, Oosterschelde és Haringvliet folyó deltájában.

A látogatók megtekinthetik az 1986-ban elkészült Oosterschelde gát belsejét, mivel az építkezés során használt Neeltje Jans munkasziget a Neeltje Jans Delta Park információs központja lett. A "Delta Experience", egy 4-D animáció, lehetővé teszi a víz erejének megtapasztalását. Vannak vízi játékok, akvárium, fókák és oroszlánfókák is.

A Nationaal Park De Biesbosch vízi királysága

Kétéltű csodaország: kenutúra a Nationaal Park De Biesboschban.

Ha túrázni vagy csónakázni támad kedve a természetben, akkor ezt a Dordrecht-től délkeletre, a Hollands Diep végén található nemzeti parkot ajánljuk, amely egykor az Északi-tenger nyitott öble volt. A De Biesbosch védett folyóvidék mocsarai, fűz- és nádasokkal szegélyezett partjai számos vízimadárfajnak adnak otthont, köztük jégmadaraknak és fehérfarkú sasoknak, valamint hódoknak, amelyek több mint száz várat építettek itt.

A körséták a Biesboschcentrum Dordrecht és a park közepén található Biesbosch MuseumEiland elől indulnak, ahol a természeti táj történetéről és jövőjéről kaphatunk tájékoztatást. Innen indulnak a sétahajós túrák. Különösen szép csendben siklani a folyók és patakok labirintusában egy kenuban vagy az elektromos meghajtású "suttogó csónakok" egyikében.

Rotterdami kikötői túra

Rotterdam rendelkezik Európa legnagyobb kikötőjével. A konténerek óriási átrakodási pontjai 42 kilométeren át húzódnak a Nieuwe Maas torkolatáig, az Északi-tengerbe. A Delfshaven a régi időket idézi: itt gyűltek össze 1620-ban a Hollandiában száműzetésben élő angol zarándok atyák, hogy kivándoroljanak az Újvilágba. Egy kikötői túra során sokat megtudhat a város tengeri történelméről. A Spido hajók* nemcsak a Maas folyón hajóznak, hanem a kikötő területének érdekes részeit is felkeresik.

A Splashtours* élénksárga kétéltű busza kombinált város- és kikötőtúrát kínál. Először végighajt Rotterdam utcáin, majd "csobbanással" landol a Maasban, és ott tengerjáró "hajóként" folytatja a túrát.

Képeslap motívum és Unesco világörökség: a Kinderdijk-i szélmalmok

Ha Rotterdamban áll meg, ne hagyja ki a 15 kilométerre fekvő Kinderdijkben található 19 polder malmot. A 202-es járat vízi buszával az Erasmusbrug melletti megállóból egy óra alatt el lehet jutni oda kerékpárral együtt.

Az itt sorakozó 18. századi szélmalmok az Unesco Világörökség részei. A 16. század óta szélmalmokat használnak az ország földjeinek kiszárítására, a gabona őrlésére és a fűrészmalmok működtetésére. A Wisboomgemaal látogatóközpontban megtudhatja, hogyan működik ez. A Nederwaard és Blokweer múzeumi malmokban tett látogatás során megtapasztalhatja, hogyan élt egy molnár a családjával és milyen feladatai voltak.

Hollandia fénypontjai: csatornák, hidak és paloták Madurodamban

Hága a kormány székhelye, királyi rezidencia és Zuid-Holland tartomány fővárosa. Itt nemes városi palotákat, felhőkarcolókat, a kínai negyedet és a Hofkwartier-t találja. Ha az egész országot gyalogosan szeretné felfedezni, érdemes ellátogatnia Madurodamba. A hágai miniatűr parkban Hollandia nevezetességeit állították össze egy 1-től 25-ig terjedő skálán. A kis Amszterdamot lehet megcsodálni, hajók hajóznak a csatornákon, szélmalmok lapátjai forognak, vonatok zakatolnak a síneken, repülőgépek gurulnak a helyükre az amszterdami Schiphol repülőtéren.

Vannak gyakorlati állomások, filmek és játszóterek is. A parkot több mint 5500 miniatűr fa és 55 000 egész szezonban virágzó növény díszíti.

Villamossal Scheveningenbe

Scheveningen látnivalói: a széles strand és a móló az óriáskerékkel.
Scheveningen Hágából villamossal érhető el. Három kilométeres strandjával és dűnéivel Hollandia legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye. Itt úszhat, szörfözhet, strandröplabdázhat, sétálhat vagy pihenhet a csendben és nyugalomban. A kék zászló tiszta és biztonságos strandokat garantál.

A közel 400 méter hosszú mólón kávézók és éttermek, kilátó, kötélpálya, bungee jumping és óriáskerék várja a látogatókat. Akár lakosztályokban is megszállhat. A SeaLife Scheveningen betekintést nyújt az Északi-tenger víz alatti világába. A dűnék között található Beelden aan Zee Múzeum pedig modern és kortárs szobrokat mutat be.

Haarlem Frans Hals városa

Haarlem történelmi központjában és a Grote Markton sétálva Frans Hals (1582-1666) festőművész idejébe csöppenhetünk vissza. A gazdag kereskedők csatornaházai, sikátorok és hidak nosztalgikus hangulatot árasztanak. A portrékra szakosodott festő mesterien meg tudta örökíteni az emberek jellemét és hangulatát. A Frans Hals Múzeum bemutatja a lövészeket és régenseket ábrázoló nagyméretű portréit. A gyűjteményt a Haarlemi Iskola művészeinek festményei teszik teljessé.

Alkmaar: Minden sajt

Az Északi-tenger és az Ijsselmeer között fekvő Alkmaar sajtvárosként ismert. A Waagplein-en lévő Sajtmérleg második és harmadik emeletén található Sajtmúzeum a két legnépszerűbb holland sajtfajtáról, az Edamról és a Goudáról, azok történetéről, a hagyományos és ipari sajtgyártásról és a kereskedelemről nyújt tájékoztatást. Történelmi eszközök is megtekinthetők itt.

Az első sajtpiacot már 1593-ban megrendezték Alkmaarban. Március végétől szeptember végéig minden pénteken délelőtt 10 és 13 óra között, júliusban és augusztusban pedig minden kedden este 19 és 21 óra között lehet megnézni, ahogy a fehér ruhás sajtkocsisok szállítják az egymásra rakott sajtkerekeket.

Texel, a legnagyobb nyugat-fríz sziget

Nagyszerű szórakozás a szélben: strandvitorlázás a texeli De Koognál

A Waddeneilanden, a nyugat-fríz szigetek, homokos strandok, dűnék, fenyőerdők, kerékpár- és sétautak jellemzik. Texel első számú látványossága a 30 kilométer hosszú homokos tengerpart. De Koog falu, az egyetlen az Északi-tenger partján, vízi sportközpont és szörfözési hotspot lett.

A sziget egyik természetvédelmi területe a Nationaal Park Duinen van Texel, amely a sziget teljes nyugati partján húzódik. Túra- és kerékpárutakon fedezhető fel. A nemzeti parkról, az Északi-tengerről és a Watt-tengerről többet megtudhat az Ecomare Természetvédelmi Múzeumban, ahol egy tengeri akvárium és egy fókaállomás is található.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward