Friss információk: utazási korlátozások és benzinárak

2022. augusztus 8.

print MTI/Hetedhétország.hu

Friss információk: utazási korlátozások és benzinárak

A koronavírus járvány miatt nehéz eligazodni, hogy éppen hová, milyen feltételekkel lehet utazni. Hírösszeállításunkban igyekszünk a legaktuálisabb információkat megosztani.

2022. augusztus 8.

A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát

A rendelet - amely szerint keddtől a benzin kiskereskedelmi ára 0,70 lipával (1 kuna 100 lipa), 11,30 kunára (590,76 forint), a gázolajé 0,66 lipával, 12,14 kunára (634,68 forint) csökken - augusztus 16-ig lesz érvényben.

Az árszabás - amely a benzin és a gázolaj esetében egyaránt 0,65 kuna/liter kiskereskedelmi árrést határoz meg - az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik.

2022. augusztus 2.

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az üzemanyag ára

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent szerdától az üzemanyag ára - közölte a helyi média.

A horvát kormány az eurosuper 95 árát 12 kunában (643,80 forint), az eurodízelét 12,80 kunában (689,72) határozta meg, előbbi 3 lipával (1 kuna 100 lipa), utóbbi 9 lipával csökkent a múlt héthez képest. A prémium üzemanyagok szabadárasak maradnak. A rendelet egy hétig lesz érvényben.

A szlovén kormány június 24-én vezette be az autópályákon kívüli töltőállomásokon az árrés-szabályozási rendszert, miközben teljesen liberalizálta az autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutakon a díjszabást.

A kabinet a gázolaj és a 95-ös oktánszámú benzin árát az olajszármazékok világpiaci árának és az amerikai dollár, valamint az euró árfolyamának mozgásán alapuló módszertan alapján számítja ki. Az olajszármazékoknál 14 napos átlagot vesznek figyelembe.

Így Szlovéniában augusztus 16-ig az eurosuper 95 ára 8,6 centtel 1,534 euróra (618,63), a gázolajé 2,4 centtel 1,676 euróra (675,90) csökkent.

Az üzemanyagárak az autópályák és gyorsforgalmi utak melletti benzinkutakon is alacsonyabbak lesznek. A benzinkutakon egy liter 95-ös oktánszámú benzinért 1,749 eurót, a gázolajért pedig 1,892 eurót kell fizetni.

A kabinet hétfői döntése alapján ugyanakkor az árak ismét tartalmazzák a szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó környezetvédelmi díjat, amelytől korábban eltekintett a kormány.

2022. augusztus 1.

Franciaországba ismét korlátozások nélkül lehet belépni

2022. augusztus 1-jétől minden utazó a COVID-del kapcsolatos beutazási szabályok betartása nélkül léphet be Franciaországba, mivel az ország úgy döntött, hogy minden korlátozást eltöröl.

A COVID beutazási korlátozások feloldásáról szóló döntést a francia belügyminisztérium jelentette be. A minisztérium tájékoztatása szerint a továbbiakban minden utazónak, függetlenül a származási országtól, nem kell oltási, gyógyulási vagy negatív tesztet bemutatnia érkezéskor.

Továbbá a beutazóknak a továbbiakban nem kell eskü alatt tett nyilatkozatot bemutatniuk arról, hogy nem fertőződtek meg, és nem kell vállalniuk, hogy érkezésükkor alávetik magukat tesztelésnek vagy vizsgálatnak.

2022. július 26.

2023-tól az uniós turistáknak is beutazási engedélyt kell igényelniük az Egyesült Királyságba

Priti Patel belügyminiszter azt is bejelentette, hogy az Egyesült Királyság 2024-től "érintésmentes" határátlépést vezet be a brit repülőtereken. A rendszer célja, hogy csökkentse a sorban állást a határon, és segítsen felgyorsítani az Egyesült Királyságba történő törvényes beutazást.

A beutazási engedély lehetővé teszi majd egyes utasok számára, hogy elektronikus útlevélkapu használata vagy a hatóságokkal ellenőrzése nélkül lépjenek be az országba. Ehelyett egy fényképet kell majd feltölteniük magukról és benyújtaniuk az utazási igényt a Belügyminisztériumnak, mielőtt elindulnának - írja az Euronews.

A rendszer célja, hogy csökkentse a sorban állást a határon, és "segítsen felgyorsítani az Egyesült Királyságba történő törvényes beutazást."

A kormány szerint az utazók "előszűrésen" esnek majd át, ami lehetővé teszi, hogy "a határon a legmodernebb technológia segítségével azonosítani lehessen őket."A brit és ír útlevéllel rendelkezőknek nem kell majd semmit tenniük, de mindenki másnak vagy vízumot vagy az említett "elektronikus utazási engedélyt" (ETA) kell majd igényelnie beutazás előtt. Minden olyan látogatónak, akinek jelenleg nincs szüksége vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz - beleértve az EU-ból érkezőket is - a jövőben ETA-t kell majd igényelnie, ami körülbelül 18 fontba (21 euróba) kerülhet. A belügyminisztérium tervét részletező dokumentum szerint a látogatóknak meg kell majd adniuk életrajzi, biometrikus és elérhetőségi adataikat, valamint válaszolniuk kell egy rövid "alkalmassági kérdéssorozatra."

A rendszer nem vízum, inkább az amerikai elektronikus utazási engedélyezési rendszerhez (ESTA) hasonlítható, amelyet a 9/11-es terrortámadások után vezettek be az USA-ban.

A rendszert a tervek szerint 2023 márciusától tesztelik a Kuvaitból, Katarból, az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Ománból és Bahreinből érkező látogatókkal. Ezután a rendszert a világ többi részéről érkezők számára is bevezetik, még a jövő év vége előtt.

2022. július 21.

Üzemanyagárak Németországban

Egy liter Super E10 jelenleg Németországban átlagosan 1,789 euróba kerül, ami 3,7 centtel kevesebb, mint az előző héten. 

A gázolajban viszont nem történt változás: átlagosan 1,963 eurót kell fizetni egy literért, ami pontosan annyi, mint az előző héten.

2022. július 19.

Legfrissebb benzin árak a környező országokban

Benzin ára a jelenlegi árfolyamon:

Ausztria: 847 Ft

Szlovákia: 770 Ft

Horvátország: 807 Ft

Legolcsóbb és legdrágább országok:

Málta: 541 Ft

Dánia: 946 Ft

Görögország: 946 Ft

2022. július 15.

Málta július 25-én feloldja a COVID-re vonatkozó beutazási korlátozásokat

2022. július 25-től az oltási igazolás vagy gyógyulási igazolás nélkül Máltára utazóknak nem kell negatív PCR/gyorstesztet bemutatniuk, mielőtt Máltára érkeznének.

2022. július 13.

Németországban csökkennek, Ausztriában emelkednek az üzemanyagárak

Németországban az üzemanyagárak lassú csökkenése folytatódik. Az ADAC ma közzétett adatai szerint a német E10-es prémium benzin már az ötödik egymást követő héten olcsóbb lett. A dízel esetében ez a harmadik hét.

Ausztriában az E-Control által kiszámított dízelár mediánja tegnap 2,089 euró volt, szemben az egy héttel korábbi 2,067 euróval. A benzin esetében 2,079 euróról 2,095 euróra emelkedett.

Kedden az E10-es benzin napi átlagára Németországban 1,826 euró volt. Ez 1,7 centtel volt kevesebb, mint egy héttel korábban. A dízel 1,963 euróba került, ami 2,6 centes csökkenést jelent.

2022. július 4.

A szlovén kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árrését

A szlovén kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árrését az autópályákon kívüli töltőállomásokon - közölte a szlovén gazdasági minisztérium hétfőn.

A rendelet - amely szerint keddtől a benzin kiskereskedelmi árra 2,3 centtel, 1,723 euróra (689,23 forint), a gázolajé 4 centtel, 1,808 euróra (723,24 forint) csökken - július 18-ig lesz érvényben.

A ljubljanai kormány június 24-én vezette be az autópályákon kívüli töltőállomásokon az árrés-szabályozási rendszert, miközben teljesen liberalizálta az autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutakon a díjszabást.

Az autópályákon a piacvezető Petrol szlovén olajvállalat benzinkútjain az eurosuper 95 ára jelenleg 1,851 euró, a gázolajé 1,895 euró, míg az OMV töltőállomásain ugyanaz az üzemanyag 1,944, illetve 2,024 euróba kerül.

2022. július 4.

A horvát kormány meghosszabbította az üzemanyagár-stopot

A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot.

A rendelet továbbra is csak az autópályákon kívüli benzinkutakra vonatkozik. Így az eurosuper 95 ára marad 13,50 kuna (717 forint), az eurodízelé pedig 13,08 kuna (694 forint). A prémium üzemanyagok szabadárasak mindenhol.

Minden megtett intézkedéssel a kormánynak az célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban - olvasható a közleményben.

Zágráb emellett rögzítette a nagykereskedelmi árakat is, hogy megvédje azokat a benzinkutak, ahol maximálták a díjszabást. Mégpedig úgy, hogy az üzemanyagok nagykereskedelmi ára nem haladhatja meg a rögzített kiskereskedelmi árakat.

A kormány egyben meghosszabbította a rögzített kereskedői árrésre és a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékének csökkentésére vonatkozó rendeletét is.

2022. július 2.

Szabad az utazás Portugáliába

Portugália július 1-jén feloldotta a COVID-19-re vonatkozó belépési szabályokat. A hatóságok bejelentették, hogy mostantól minden utazó, származási országától függetlenül, korlátozás nélkül léphet be Portugáliába. 

2022. július 2.

Jelenlegi COVID beutazási szabályok Európában

Az Európai Unió/Európai Gazdasági Térség azon országainak listája, amelyek magyar szempontból teljes mértékben feloldották a COVID19 beutazási korlátozásaikat, és mostantól minden utazó számára korlátozások nélküli beutazást engedélyeznek, a következő:

 • Ausztria
 • Belgium
 • Bulgária
 • Cseh Köztársaság
 • Horvátország
 • Ciprus
 • Dánia
 • Észtország
 • Franciaország (Magyarország zöld ország, ezért be lehet utazni)
 • Finnország
 • Görögország
 • Hollandia (csak az Európából érkezőknek)
 • Németország
 • Magyarország
 • Izland
 • Írország
 • Olaszország
 • Lettország
 • Litvánia
 • Norvégia
 • Lengyelország
 • Portugália
 • Románia
 • Spanyolország (csak az Európából érkezőknek)
 • Szlovákia
 • Szlovénia
 • Svédország
 • Svájc

Azok az országok, amelyek még mindig megkövetelik, hogy az utazók megfeleljenek bizonyos COVID-beutazási szabályoknak, a következők: 

 • Málta. Málta a közelmúltban megkönnyítette néhány beutazási szabályát. Ennek ellenére az ország továbbra is megköveteli, hogy minden beutazó utasnak érvényes COVID-19 igazolással kell rendelkeznie érkezéskor.

2022. július 1.

Szabadon utazhatunk Finnországba

Finnország június 30-ával eltörölte az összes járványügyi beutazási korlátozást, ennek megfelelően 2022. július 1-jétől mindenki oltási igazolvány vagy teszt felmutatása nélkül, a koronavírus-járvány előtt érvényes szabályok szerint utazhat be az országba.

2022. július 1.

A WHO szerint komoly nyári járványhullámra számíthat Európa

A WHO szakértői szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint háromszorosára nőtt.

A koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron – közölte csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

A koronavírus feltehetően erősen fog terjedni a nyár során, mivel a társég országai feloldották eddigi járványügyi óvintézkedéseiket – mondta. "A vírus nem fog attól eltűnni, hogy az államok nem figyelik többé" – tette hozzá.

A WHO szakértői szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint háromszorosára nőtt a korábbinál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata miatt. A WHO európai régiójához tartozó 53 országban május végén naponta 150 ezer új esetet regisztráltak, mára ez a szám a napi félmillióhoz közelít.

A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették.

Mindemellett a WHO felhívta a figyelmet arra, hogy míg a télen a halálozások napi száma az európai térségben mintegy ötezer volt, addig mostanra a tavaly nyári szinthez hasonló mintegy napi ötszázra esett.

Kluge reményét fejezte ki, hogy az átoltottság és a számos fertőzés közrehat abban, hogy a fertőzés szövődményei általánosságban kevésbé legyenek veszélyesek, mint a járvány kitörésének idején. Ugyanakkor továbbra is vannak halálesetek és súlyos tünetekkel járó megbetegedések – hívta fel a figyelmet a szakember. "Ezért maradunk a vírus elleni védekezést szolgáló javaslatainknál" – fűzte hozzá.

2022. június 28.

Egy évvel meghosszabbítják az uniós védettségi igazolványokat

Az EU Tanácsa hozzájárult az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabbításához.

Az Európai Unió Tanácsa kedden hozzájárult a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítvány létrehozásáról szóló, június 30-án lejáró rendelet érvényességének egyéves meghosszabbításához.

A rendelet érvényének kiterjesztése biztosítani fogja, hogy az uniós utazók, valamint az arra jogosultak továbbra is használhassák uniós digitális Covid-igazolványukat az EU-n belüli utazásokhoz azokban a tagállamokban, ahol ezekre a dokumentumokra még szükség van. A szabályozás azt is lehetővé teszi a tagországok számára, hogy új típusú antigén teszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki.
    
A koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványt létrehozó, jelenleg hatályos rendeletet 2021. június 14-én fogadták el. Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását

egy évvel, azaz 2023. június 30-ig.

Ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, a rendelet korábban is hatályon kívül helyezhető.

2022. június 21.

Szlovéniában megszűnik a benzin árstop

Szlovénia június 21-től megszünteti az árszabályozást, amely szerint az 95-ös benzin kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, a dízel üzemanyag kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg. Ehelyett az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást.

Tekintettel az olaj és olajtermékek közelmúltbeli drágulására, valamint az euró gyengülésére a dollárral szemben, a Finance című szlovén gazdasági napilap kiszámolta, hogy keddtől a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti ára 1,74 euró, míg a gázolajé 1,81 euró körül alakulhat Szlovéniában.

2022. június 21.

Horvátország befagyasztotta az üzemanyagárakat

A horvát kormány az autópályák kivételével két hétre rögzítette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát.

A rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik, a prémium üzemanyagok szabadárasak maradnak mindenhol.

Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (715,50 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (693,24) határozta meg a kabinet.

A kormányfő kiemelte: ha nem avatkoznak be, keddtől a benzin ára 14,57 kunába, a dízelé 14,06 kunába kerülne. Ezek az árak most az autópályákra lesznek érvényesek - mondta, hozzátéve, hogy az ársapka a horvát benzinkutak 94 százalékát érinti.

2022. június 17.

Egyiptom eltörölte az összes beutazási korlátozást

Egyiptom feloldott minden, a Covid-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozást. A turistáknak már nem kell bemutatniuk sem oltási igazolást, sem negatív tesztet ahhoz, hogy beutazhassanak az észak-afrikai országba.

2022. június 3.

Spanyolország eltörölte a beutazási korlátozásokat a schengeni övezet állampolgáraival szemben

Spanyolország eltörölte a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat a schengeni övezet állampolgáraival szemben - derült ki a hivatalos spanyol állami közlönyben (BOE) csütörtökön megjelent rendelkezésből.

Az egészségügyi minisztérium határozatának értelmében az úti okmányokon kívül nem kérnek más dokumentumot a dél-európai országba érkezőktől, nem kell bemutatni oltási igazolást, gyógyulási igazolást vagy negatív teszteredményt.

Fenntartják viszont az egészségügyi ellenőrzést a schengeni övezeten kívüli országokból érkezőkkel szemben, akik számíthatnak például testhőmérséklet-mérésre. A beutazást azonban számukra is megkönnyítették a múlt héten, és már elég egy 24 órán belüli antigén teszt vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt negatív eredményének a bemutatása is a belépéshez.

2022. június 2.

Szabad az út Törökországba

Törökországba minden járványügyi korlátozástól mentesen lehet beutazni június 1-jétől.

A beutazóktól sem negatív PCR- vagy antigéntesztet, sem védettségi igazolást nem kérnek a határon.

A regisztrációs kötelezettséget már egy hónapja eltörölték.

A tömegközlekedési eszközökön történő maszkviselésre vonatkozó rendelkezést is feloldották, miután a koronavírus-megbetegedések száma napi ezer alá csökkent. Maszkot már csak a kórházakban kell viselni Törökországban.

2022. június 1.

Ciprusra is korlátozások nélkül utazhatunk

Ciprus június 1-jén, szerdán megszünteti az összes, koronavírus járvánnyal kapcsolatos fennmaradó utazási korlátozását. Így a beutazáshoz többé nem szükséges a koronavírus elleni oltást vagy felépülést igazolni, sem negatív tesztet bemutatni.

2022. június 1.

Megszűnnek a beutazási korlátozások Németországban

Június 1-től várhatóan augusztus végéig feloldják a németországi beutazásra eddig érvényes koronavírus-szabályozásokat: a visszatérő utazóknak és más beutazóknak nem kell igazolniuk, hogy oltási vagy gyógyultsági igazolással rendelkeznek és teszt sem kell.

A vírusvariáns-területekről érkezők számára azonban továbbra is érvényben maradnak a szigorú szabályok, a beutazás után 14 napos karanténba kell vonulniuk akkor is, ha oltási vagy gyógyultsági igazolással rendelkeznek.

Jelenleg egyetlen ország sem tartozik a vírusvariáns-terület besorolás alá.

A tömegközlekedési eszközökön (városi és távolsági is), illetve az egészségügyben Németországban továbbra is kötelező a védőmaszk használata. Ugyanígy viselni kell a maszkot a Németországból induló, illetve az oda érkező repülőgépek fedélzetén is.

2022. május 30.

Olaszországban eltörlik a beutazók védettségi igazolásának kötelezettségét

Az olasz egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy június 1-től megszüntetik azt a kötelezettséget, amely szerint az országba lépőknek igazolniuk kell a koronavírus elleni védettségüket, illetve friss negatív szűrési leletet kell felmutatniuk.

Júniustól már nem érvényesek az eddigi szabályok, amelyek alapján az országba igyekvőknek igazolniuk kell, hogy átestek a betegségen, oltással védettek, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

A járvány enyhülésének köszönhetően a legtöbb korlátozást már feloldották, de például az iskolákban és a tömegközlekedésben még mindig kötelező a maszkviselés.

2022. május 13.

Megszűnik a 3G-szabály Ausztriában

Ausztria feloldja a világjárvány miatt bevezetett valamennyi beutazási szabályt. Hétfőtől már nem szükséges 3G igazolvány az Ausztriába való belépéshez. Így a világ minden országából ismét minden feltétel nélkül lehet belépni - ez áll az Egészségügyi Minisztérium által ma közzétett új belépési rendeletben. 

Noha Ausztriában június 1-jétől – a kórházak és idősotthonok kivételével – már nem lesz kötelező a maszk viselése, Bécs marad a szigorúbb járványügyi intézkedéseknél. A fővárosban a tömegközlekedési eszközökön, gyógyszertárakban és egészségügyi intézményekben június 1-je után is FFP2-es maszkot kell hordani. A rendelet várhatóan augusztus 23-ig marad érvényben.

2022. május 12.

Ausztria meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar határon

Ausztria legalább fél évvel meghosszabbítja a 2015-ös menekültválság során a szlovén és magyar határán bevezetett ellenőrzést.

Gerhard Karner belügyminiszter erről szóló rendelete 2022. május 12-én, csütörtökön nulla órakor lép hatályba és 2022. november 11-ig tart, amikor szükség esetén meg kell majd hosszabbítani.

Ausztria a határellenőrzés folytatásának indokaként a másodlagos migrációt, vagyis az uniós tagországok közötti vándorlást, valamint az Európai Unió külső határainál kialakult helyzetet, illetve a terrorizmus és a szervezett bűnözés fokozódó veszélyét hozta fel az Európai Bizottságnak adott tájékoztatásában.

Az Európai Bíróság április 26-i döntése kimondja, hogy az uniós tagállamok csak akkor végezhetnek határellenőrzéseket, ha "a közrendet vagy a belső biztonságot súlyos veszély fenyegeti". A bíróság szerint Ausztria valószínűleg már 2017-ben nem tudta bizonyítani, hogy fennállna az ellenőrzéshez szükséges, a közrendet fenyegető súlyos veszély.

Az osztrák belügyminiszter szerint óriási belbiztonsági kihívás elé állította Európát az ukrajnai háború. Különösen veszélyes fejlemények figyelhetők meg az emberkereskedelemben. "Ezért van szükségünk a külső határok erőteljes védelmére. Rendkívül fontos, hogy a jövőben szükség esetén a belső határellenőrzés is lehetséges legyen. Ezt az új schengeni kódexben is rögzíteni kell" - fogalmazott Gerhard Karner.

Az osztrák belügyminiszter intézkedése az osztrák-szlovén és az osztrák-magyar határt érinti.

2022. május 3.

Szerbiában megszüntették a határátlépéssel kapcsolatos összes korlátozást

Szerbiában keddtől megszűnt minden olyan intézkedés, amely az országba történő belépésre vonatkozik a koronavírussal összefüggésben, azaz bármely országból érkező bármilyen állampolgár negatív teszt vagy oltási igazolás nélkül léphet be Szerbiába.

A belépéskor történő oltási igazolás vagy negatív koronavírusteszt felmutatási kötelezettségét korábban a szerb és az uniós állampolgárok esetében szüntették meg, illetve azt is figyelembe vették, hogy milyen a járványhelyzet abban az országban, ahonnan az utazó érkezett.

Szerbiában korábban már jelentősen enyhítettek a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseken, a maszkviselés zárt térben viszont még mindig ajánlott, az egészségügyi intézményekben pedig kötelező.

2022. május 2.

Korlátozás nélkül be lehet utazni Horvátországba

Horvátországban május 1-jétől megszűnt minden beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás - közölte a horvát belügyminisztérium hétfőn.

A határátlépésre a koronavírus-járvány előtti feltételek érvényesek: egyebek között a schengeni határellenőrzési kódex és a külföldiekre vonatkozó törvény által előírt követelményeknek kell megfelelni.

Zágráb április elején enyhített a határátlépési szabályokon. Az európai uniós állampolgárok azóta korlátozások nélkül léphetnek be Horvátországba, ez vonatkozik az Ukrajnából érkező menekültekre is. Más, nem uniós állampolgároknak rendelkezniük kellett védettségi igazolással, de nem kellett megindokolniuk jövetelük célját. Most ezt a rendeletet is feloldották.

Az országban még a húsvéti ünnepek előtt megszűntettek minden más járványügyi intézkedést is. 

2022. május 1.

Május 1-től korlátozás nélkül lehet utazni Görögországba, Bulgáriába, Litvániába

Litvánia: A litván hatóságok bejelentették, hogy május 1-től minden utazó korlátozásmentesen léphet be az országba. Az utazóknak a továbbiakban nem kell kitölteniük az Országos Népegészségügyi Központ kérdőívét.

Görögország: Görögország május 1-től megszüntette a beutazási korlátozásokat. Az utazók korlátozások nélkül, szabadon léphetnek be Görögországba.

Bulgária: Május 1-jétől az utazók a COVID-19 világjárvány előtti időszakhoz hasonlóan oltási, gyógyulási vagy tesztelési igazolások bemutatása nélkül utazhatnak Bulgáriába.

2022. április 28.

Svájc május 2-án feloldja a COVID-19 beutazási korlátozásokat minden utazó számára

Május 2-tól minden utazó, függetlenül a származási országtól, korlátozás nélkül léphet be Svájcba. Ettől az időponttól kezdve a Svájcba való beutazásra a szokásos szabályok lesznek érvényesek. Amint az új beutazási szabályok életbe lépnek, az utazóknak már nem lesz szükségük érvényes oltási vagy gyógyulási igazolásra.

Svájc korábban már feloldotta az összes hazai COVID-19 korlátozást. Április 1-je óta az utazóknak, valamint a svájci állampolgároknak nem kell arcmaszkot viselniük a különböző nyilvános helyeken, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön.

2022. április 15.

Bulgária eltörölt minden COVID-19 követelményt a Magyarországról érkezők számára

A Lengyelországból, Csehországból, Romániából, Szlovákiából, Magyarországról, Törökországból, Szerbiából, Izraelből, Észak-Macedóniából és Egyiptomból érkezőknek már nem kell bemutatniuk a COVID-19-hez kapcsolódó dokumentumokat, például oltási, gyógyulási vagy vizsgálati bizonyítványt - jelentette be a bolgár külügyminisztérium.

A hatóság sajtóközleménye szerint az intézkedés április 13-án lép életbe, és május 15-ig marad érvényben, és része az ország COVID-19 korlátozásainak újbóli fokozatos megszüntetésének - írja a SchengenVisaInfo.com.

2022. április 15.

Görögország május 2-án feloldja a COVID-19 beutazási korlátozásokat

A világ minden tájáról érkező utazók hamarosan korlátozások nélkül léphetnek be Görögországba, mivel a görög hatóságok úgy döntöttek, hogy eltörlik a COVID-19 korlátozást.

Minden utazó mentesül az alól, hogy érkezéskor érvényes oltási, gyógyulási igazolást vagy negatív tesztet mutasson be.

Ezen túlmenően a belföldi COVID-19 korlátozások is megszűnnek. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak engedélyezik a belépést bárokba, kávézókba, éttermekbe és egyéb rendezvényekre anélkül, hogy érvényes COVID-19 igazolással kellene rendelkezniük.

Görögország a belépési szabályok feloldásáról szóló döntését a nyári szezon küszöbén hozta meg. Megjegyezték azonban, hogy szeptember végére ismét bevezethetik a belépési korlátozásokat.

A fent említetteken kívül Görögország már feloldotta az utasnyilvántartási űrlap kitöltésére vonatkozó követelményt. Március 15. óta minden utazónak, függetlenül a származási országtól, engedélyezték a belépést Görögországba, még akkor is, ha nem rendelkezik ezzel a nyomtatvánnyal.2022. április 2.

Lengyelország eltörölte a beutazási korlátozásokat

Lengyelország március 28-tól megszüntetett minden korábbi, az országba történő beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozást, a zárt helyeken kötelező maszkviselést, illetve a fertőzöttekkel érintkezőkre vonatkozó karanténszabályokat.

Március 28-tól csak az egészségügyi létesítményekben kell beltéren maszkot hordani, az otthoni elkülönítést és karantént is eltörölték mind a fertőzöttekkel együtt élő személyek, mind a Lengyelországba belépő külföldiek számára, akiknek nem kell se oltási igazolást, se teszteredményt bemutatni.

2022. március 23.

Hollandia eltörli a beutazási korlátozásokat

Március 23-tól Hollandiában eltörlik a digitális Covid-igazolvány használatát, így az országba történő beutazáshoz már nem lesz szükség sem oltási igazolvány, sem pedig negatív teszteredmény bemutatására.

Március 23-tól az EU-ból, illetve a schengeni térségből Hollandiába utazóknak már nem kell tesztet, gyógyultsági vagy oltási igazolást felmutatniuk a beutazáshoz, az egészségügyi nyilatkozat kitöltése azonban továbbra is kötelező. Az EU-tagállamok azon állampolgárai számára, akik az EU-n és a schengeni térségen kívüli országokból utaznak Hollandiába, szintén megszűnnek a beutazási korlátozások. 

2022. március 19.

Csehország eltörölte a beutazási korlátozásokat az EU-ból érkezők számára 

Egy cseh egészségügyi minisztériumi rendelet március 18-án azonnali hatállyal eltörölte a regisztrációra, védettségi igazolásra és tesztkötelezettségre vonatkozó beutazási szabályokat az EU-ból és több más európai országból érkező látogatók számára.

Az országba történő belépéshez immáron sem teszt, sem oltási igazolás, sem a betegségen történő átesettség igazolása nem szükséges.

2022. március 18.

Megszűnt minden beutazási korlátozás az Egyesült Királyságban

2022. március 18-án megszűnt pénteken a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt összes beutazási korlátozás az Egyesült Királyságban.

A brit kormány által bejelentett intézkedés értelmében brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5-től - a külföldről érkezőknek nem kell kitölteniük az utasazonosító űrlapot (passenger locator form), és senkinek nem kell koronavírustesztet végeztetnie.

A tesztelési kötelezettség teljes eltörlése azokra a beutazókra is vonatkozik, akiknek nincs teljes körű oltásuk a koronavírus ellen.

A koronavírus elleni teljes körű beoltottságot a brit kormány jelenlegi meghatározása szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el.

A nem teljesen beoltottaknak eddig az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kellett felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba, és az érkezés utáni második nap végéig is el kellett végeztetniük egy PCR-tesztet.

Péntektől ezek az előírások is megszűntek, vagyis immár azoknak sem kell az indulás előtt és az érkezés után koronavírus-szűrést végeztetniük, akik a brit kritériumok alapján nem számítanak teljes körűen beoltottaknak.

A hivatalos indoklás szerint a döntés megfelel a brit kormány nemrégiben ismertetett stratégiájának, amelynek alaptétele az, hogy a továbbiakban az egyéni szabadságjogok korlátozása nélkül kell együtt élni a koronavírussal.

2022. március 11.

Korlátozás nélkül lehet Montenegróba utazni

Eltöröltek minden intézkedést, amely eddig érvényben volt a Montenegróba történő belépéshez, tehát ezentúl sem oltási igazolásra, sem tesztre nincs szükség ahhoz, hogy valaki az Adria-parti országba látogasson. Az intézkedés pénteken lépett életbe, és egyelőre két hétre szól, de ha a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul, meghosszabbítják.

Az oltási igazolások használatát is megszüntetik, ezentúl minden vendéglátó- és szórakozóhely, minden kulturális és sportesemény is igazolás nélkül látogatható.

2022. március 5.

Írország eltörölte a beutazási korlátozásokat

Március 6-tól az Írországba utazóknak érkezéskor nem kell bemutatniuk oltási, vagy gyógyulási igazolást vagy negatív PCR-teszteredményt. Nincs már érkezés utáni teszt- és karanténkötelezettség sem. A beutazóknak az utasnyilvántartó űrlapot (PLF) sem kell kitölteniük ezentúl.

Korábban Izland, Norvégia és Szlovénia jelentette be, hogy az országba történő belépés követelményei visszatérnek a pandémia előtti állapothoz, azaz a belépéshez többé nincs szükség sem az oltottságot, sem a fertőzésen való átesettséget, sem a negatív teszt meglétét igazolni.

2022. február 21.

Szlovéniába szabadon be lehet utazni

Szlovéniában újabb enyhítésekről döntött a kormány: néhány kivétellel megszüntetik a Covid-igazolványok használatát, és eltörlik a tesztelési kötelezettséget.

Marad azonban a maszk viselésének kötelezettsége zárt nyilvános helyeken.

A kormány szombattól változtatott a beutazás szabályain is. Szlovéniába karanténkötelezettség nélkül is be lehet utazni, miután a kormány eltörölte azt az intézkedést, mely szerint a koronavírusos fertőzöttel érintkezőknek karanténba kell vonulniuk.

 

2022. február 11.

Belgium feloldja az utazási korlátozásokat

A belgiumi beutazásra vonatkozó korlátozások megszűnnek a schengeni övezet országaiból érkező utasok esetében.

Az Európai Unión kívülről érkező utasoknak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play