» Görögország

» Görögország » Észak-Égei-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A török partokhoz közel található Leszbosz szigete.


Szapphó

Szapphó (Kr.e. 619 k.-568 k.), aki Leszbosz szigetén írt és alkotott, a görög líra egyik legismertebb egyénisége. Életművéből egyes források szerint egy, mások szerint kettő hosszabb és számos rövidebb töredék maradt fenn.

A szenvedély költőnője, verseinek állandó témája a leszbikus szerelem, költészete nagy hatással volt a római lírikusokra, Catullusra,
Horatiusra.

Hagyomány

Kétezer éves hagyomány szerint bikaáldozattal köszöntik Leszbosz szigetén Mandamado falu lakosai a tavasz eljövetelét. A szertartás alkalmával egyéves vagy annál idősebb bikát áldoznak fel a falu védőszentje, Taxiarchos templomának kertjében egy százéves platánfa alatt. Ugyanakkor a hagyományok szerint szabadon kell engedni egy néhány hetes fiatal bikát is: az állat a sziget mezőin szabadon legelészhet egy évig - mindaddig, amíg a következő májusban maga is a tavaszünnep áldozatává válik.

Az ünnepség tetőpontja többezer leszboszi és szomszédos szigetbeli közös lakomája, amelyen Mandamado lakói gabonafélékből és az áldozati bika húsából főzött levessel kedveskednek az egybegyűlteknek. A pogány szokás évek óta a görög ortodox egyház áldását élvezi.

Természettudományi Múzeum

A múzeum a sziget egyik kulturális attrakciója. Az intézmény kutatja és tanulmányozza a Leszboszon feltárt 20 millió éves fosszilis erdőt, és gondoskodik a leletek megőrzéséről.

A múzeum alapító tagja az Európai Geoparkok Hálózatának, és tagja az UNESCO Globális Geopark Hálózatának.

Menekültek segítése

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) adatai szerint Leszboszra és az égei-tengeri szigetekre 2015-16-ban majdnem egymillió ember érkezett, hogy innen Európa irányába folytassa útját. A szigeten működik a Caritas Internationalis vatikáni székhelyű nemzetközi humanitárius szervezet menekülttábora. A szigeten szintén aktív a Jezsuita Menekültszolgálat.

Tartomány:Észak-Égei-szigetek
Cím:Lesbos
GPS: 39° 10′ 33.03066″, 25° 59′ 56.08842″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward