» Görögország

» Görögország » Jón-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ión szigetvilág legnyugatabbra eső és legzöldebb tagja Kerkira, amelyet a külföldiek Korfu néven ismernek. Poszeidon szerelmének szigete a legzöldebb Görögországban.


A sziget története

A görög mítosz szerint Poszeidón beleszeretett egy gyönyörű nimfába, Kerkürába, majd elrabolta őt. Poszeidón megvásárolta Kerkürának az addig még névvel nem rendelkező szigetet, és a házastársi boldogság érdekében felajánlotta, hogy róla nevezzék el a sziget, és Korküra legyen a neve.

Gerard Durrel angol író több évig élt Korfun. Korfu számít legfőbb szellemi ihletőjének: a szigeten kezdődött élethosszig tartó szenvedélyes elkötelezettsége a vadon világa iránt. Itt eltöltött éveinek állít emléket a ,,Családom és egyéb állatfajták,, című könyvében, amely talán legnépszerűbb szatírája.

A szigeten forgatták a Szigorúan bizalmas c. James Bond filmet. Forgatási helyszínek voltak: Korfu óvárosa, az Esplanade, Korfu erődje, Vlacherna kolostor és az Egérsziget, Achilleion, Kalami-öböl, Pagi.

Achilleion

A Korfu szigetére eljutó magyarok biztos programpontja Erzsébet királyné nyári lakának felkeresése. A klasszicista palota, berendezése és környezete nemcsak a Habsburgok gazdagságát, s a korabeli képzőművészet számos örökbecsű értékét tárja a látogatók elé, emlékeztet az uralkodó család történtének több tragikus fordulatára is. 

A nyári lak Korfu városától mintegy tíz kilométerre emeltetett a Gaszturi falu fölé emelkedő hegyen, klasszicista stílusban, az olasz Rafaele Carito építész tervei szerint és az ókori görög hős - Akhilleusz - emlékére Achilleionnak nevezett.

Erzsébet egyetlen fia, Rudolf trónörökös 1890-ben bekövetkezett, tragikus halála után itt keresett vigasztalást, minden év őszén és tavaszán, a többszintes palotát pedig sajátkezűleg rendezte be. Az itáliai Borghese-família gyűjteményéből vásárolt ókori márvány és bronz szobrokat a környező kiterjedt park és a lépcsőházak, teraszok, termek díszítésére, más mitológiai ihletésű plasztikákat, fali reliefeket és freskókat pedig a legjobb kortárs osztrák mesterektől rendelt. Az antikizáló bútorok is hasonló stílusban készültek, a hatalmas állótükröktől a karos gyertyatartókon át a velencei kristály csillárokig.

A földszinti kápolna oltárképét fogadalmi ajándékként rendelte Erzsébet a Habsburg császári udvar hivatalos festőjétől - Franz Matztól -, miután egy alkalommal jachtja nagy viharba került, ezért Mária, mint a tengerek királynője a kisdeddel a karján jelenik meg a háborgó hullámok felett, hogy a hozzá fohászkodókat megmentse. A szentély félgömb alakú apszisán Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális, sokalakos kompozíciójának pontos és hiteles másolatát láthatjuk, azzal a különbséggel, hogy a freskó hátterét arannyal borították, ezért úgy tűnik, mintha maga is világítana, a régi ortodox mozaikok hangulatát keltve. A falfreskó készítőjének neve ismeretlen maradt az utókor számára, de értékét emeli, hogy még a magyar festőfejedelem életében készült, - tehát korabeli kópiáról van szó -, másrészt kvalitásosan kivitelezett munka valamely tehetséges kollégájától és harmadrészt fokozza rangját az is, hogy a tragikus sorsú magyar királyné személyes kívánságára került magánkápolnájába. Erzsébet eredeti imakönyvét a szentélyt lezáró vasrács előtt, vitrinben tárnak az érdeklődők elé, általa adományozott miseruhák és más, értékes egyházi felszerelések kíséretében.

A kápolna közvetlen szomszédságában valamikor a királyné hálószobája állott. Most Erzsébet személyes tulajdonából való emléktárgyakat állítanak ki itt, saját verseinek kéziratától kezdve a császári párt ábrázoló korabeli képeken, plaketteken és kisplasztikákon át Rudolf síremlékének vagy Heine szobrának fotójáig, aki Erzsébetnek egész életében kedvelt költője volt. Az ekkoriban már örökös gyászt viselő "fekete királyné" a hosszú, megerőltető sétákról itt sem mondott le, és nem tudott betelni a tenger látványával, amelyet kedvenc teraszáról szemlélt, ahonnan a bécsi hajó érkezését is figyelhette. Miközben a kíváncsi turisták tekintetei elől lehetőleg elvonult vagy szükség esetén arcát legyezőjével védve, napernyőjével takarva elmenekült, nagyon kedvelte az egyszerű, vendégszerető falusiak társaságát, akikhez akár egy pohár frissen fejt kecsketejre is betért olykor-olykor. Gaszturi lakói hálásan emlegetik, hogy az ő költségén épült a falu most is működő kútja, amelyre a gyakori aszály miatt volt szükség.

Tartomány:Jón-szigetek
Cím:Korfu
GPS: 39° 37′ 27.34356″, 19° 55′ 18.03972″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward