» Franciaország

» Franciaország » Grand Est » Elzász

Strasbourgi karácsonyi vásár

2021. november 26.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1570-ben, Strasbourgban rendezték meg a világ első karácsonyi vásárát. Azóta a Christkindelsmärik-nak minden évben a katedrális előtti tér ad helyet.

A neve, a "Christkindelsmärik" elzászi nyelven van, amely valójában a német nyelv egy dialektusa.

A híres vásárt évente kb. 2 millió látogató keresi fel, de nemcsak a karácsonyi hangulatra vágyók célpontja. 2000-ben az al-Kaida megpróbált egy bombát elhelyezni a katedrális lábánál. A német és a francia rendőrség leplezte le és akadályozta meg az akciót. 3 évvel később a terroristák 10-től 12 évig tartó börtönbüntetést kaptak, valamit kitiltották őket Franciaországból. Mindannyijukat összefüggésbe tudták hozni Osama bin Ladennel. Egy főzőedénybe akartak robbanószert elhelyezni, ahogy az afgán táborokban szokás.

Strasbourg meseszép belvárosa, amely az UNESCO Világörökség része ilyenkor gyönyörűen fel van díszítve, több kilométernyi girlandot feszítenek ki. A karácsonyfa is mindig nagyon magas. Egy kézirat szerint már 1605-ben is egy feldíszített fát állítottak a place Kléber közepére. Az ezeréves Notre-Dame katedrális előtt 300 kis fakunyhó várja a látogatókat, ahol elsősorban elzászi ételeket, italokat (forralt bort) és más dekorációkat lehet vásárolni.

Minden évben meghívnak egy országot a karácsonyi vásárra. Ez 2014-ben Belgium, 2013-ban Horvátország, 2012-ben Grúzia, 2011-ben Svájc, 2010-ben Oroszország, 2007-ben Quebec, 2006-ban Románia, 2005-ben Bulgária, 2004-ben Lengyelország, 2003-ban Hollandia volt.

Egy külön részt pedig a gyerekeknek szentelnek: a Village des Enfants-ban számos meglepetés várja őket.

Elzász a karácsonyfa szülőföldje is. A feldíszített fa megjelenése Elzászban a középkorra nyúlik vissza. Ekkor terjedt el az a szokás, hogy december 24-én fenyőfát állítottak a templomok szentélyében, amely az "Ádám és Éva" játék során a Paradicsom fáját jelképezte almákkal feldíszítve, a megkísértés gyümölcsére utalva. Később ostyákat, az oltári szentség jelképét és a megváltás gyümölcseit tették még rá díszként. Így lassanként, feltehetőleg a 16.század elejétől, a hívek a fenyőfaágakat hasonlóan díszített fenyőfákkal helyettesítették otthonukban. Az elzászi Sélestat városában, a Bibliotheque Humaniste könyvtárban található az első írásos emlék a fenyőfa árusításról 1521-ből.

Tartomány:Grand Est
Település:Strasbourg
GPS: 48° 35′ 0.54474″, 7° 44′ 44.86117″
Időpont:2021. november 26.
Honlap: https://www.christmas.alsace/strasbourg-christmas-market/

Még nem érkezett hozzászólás!