» Franciaország

» Franciaország » Pays de la Loire


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Atlanti-óceán partjainál található Noirmoutier-sziget a Passage du Gois-ról, a négy km hosszú, időnként víz alá merülő töltésről híres.


Noirmoutier-en-l’Île, a sziget legnagyobb településén álló, középkori eredetű várban az első világháború alatt fogolytábor működött. Kuncz Aladár Fekete kolostor c. regényében ír itt töltött éveiről.

A háború kitörésekor Franciaországban tartózkodó ellenséges állam honpolgárainak egy részét Noirmoutier szigetére, az ottani várba internálták. Az 1914 és 1916 ősze között fogva tartottak itt osztrák, német, magyar, lengyel, török és bolgár állampolgárokat. 

Két év alatt több mint 250-en raboskodtak a várban, köztük egyszerű, évtizedek óta Franciaországban élő magyar polgárok, vagy épp ott nyaraló értelmiségiek: többek között a nyelvész Bárczi Gusztáv, a szobrász Finta Gergely, Németh Andor költő, esszéista vagy Kuncz Aladár író, kritikus, aki az 1931-ben megjelent Fekete kolostor című regényében állított emléket az itt töltött időnek. A kötet nyolc nyelven jelent meg, 1937-ben franciául is, és azóta több ízben is kiadták.

2018-ban a szigetről indul a Tour de France mezőnye.

Tartomány:Pays de la Loire
Cím:Noirmoutier
GPS: 46° 59′ 14.091″, -2° 16′ 9.41628″

Még nem érkezett hozzászólás!