» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1998-ban Lyon óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. A számos gyönyörű műemlék mellett Lyon a helyi konyhájáról is nagyon hires. Több mint 4000 étterem várja a vendégeket, melyek közül 15 Michellin csillaggal is rendelkezik.


Számos kulturális látnivalót is kínál a város: Kortárs Művészeti Múzeum, Opera, Képzőművészeti Múzeum. Évente pedig több mint 21.000 különböző esemény és program várja a látogatókat, melyek közül a decemberi Fête des Lumières (Fények Ünnepe) a leghíresebb és leglátványosabb, hisz az egész város csodálatos fényekben úszik ilyenkor. 

A World Travel Awards szerint 2016-ban Lyon lett a legjobb európai city break úticél. 

Franciaország harmadik legnagyobb városát, Lyon-t évente 5,5 millióan keresik fel, amelynek 30%-a külföldi turista.

A legjobb programok Lyonban

#1 Theatres Romains de Fourvière

#2 Basilique Notre-Dame de Fourvière

#3 Vieux Lyon

Az autentikus Lyon-i konyha a tradícionális francia konyhaművészet szerves része. Az ún. Lyon-i Bouchon-ok (Bouchons Lyonnais), olyan kisvendéglők, melyek házias lyon-i ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők, családias hangulat jellemzik főként őket, ahol a legfontosabb, hogy a vendég otthon érezze magát!

A tradícionális ételekhez helyi alapanyagokat használnak, melyek főként a Halles de Lyon vásárcsarnokból vagy a Marché d’Intérêt National de Corbas piacról származnak.

Lyon a gasztronómia fővárosának számít, ahol több Michelin csillagos éttermet is találunk. Ugyanakkor a helyi bouchon-okban kóstolhatjuk meg igazán az itteni ízeket a maguk egyszerűségében. A bouchon-ok létrejötte az ún. Lyon-i Anyáknak köszönető (Mères Lyonnaises). A 18. században több nagypolgári család szakácsnője nyitott saját vendéglőt, ahol egyszerű, családias ételeket kínáltak, melyeket megfűszereztek a nagypolgári családoknál kedvelt receptekkel, újításokkal. Napjainkban ezt az ízvilágot és a szorosan elhelyezkedő asztalok baráti hangulatát kívájnák visszaadni a helyi bouchon vendéglők.

Egy Lyon-i Bouchon étlap fő összetevői a következőek: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska (quenelles), cervelle de canut sajtkrém specialitás, buggyantott tojás burgundiai szósszal (œufs meurette), rántott pacal mártással (Tablier de Sapeur). Az ételeket egy jó kis Beaujolais vagy Côtes du Rhône bor kíséri. Aperitifként communard-ot (vörösbor alapú kir) és grattons falatokat (tepertő szerű) kínálnak a vendégnek. A menüt pedig általában házias desszert zárja: almatorta, madártej, praliné torta, mely rózsaszín pörkölt mogyoróval készül.

A város szívében található az egyik legrégebbbi bisztró: Le Comptoir Abel. A dekorációja hűen tükrözi az akkori kort: fénylő fa burkolatok és borítás, gerendás plafon. Csukagaluska, kucsmagombás csirke, ráksaláta szerepel a hagyományos ételeket felsorakoztató, kitűnő étlapon. Ha Lyon-ban jár, ezt a helyet ne hagyja ki!

A Daniel et Denise a híres Joseph Viola étterme, melyből három is található a városban. Mindenhol hagyományos bouchon hangulatot és ízeket kínálnak, helyi alapanyagokkal. Specialitása a tésztában sült kacshús pástétom és kacsamáj, a borjúmirigy, és a Nantua szósszal tálalt csukagaluska.

Aki kicsit elegánsabb étteremre vágyik, annak a híres La Mère Brazier-t ajánljuk! A leghíresebb Lyon-i Anya az első nő volt, aki három Michelin csillagot zsebelt be. Az ételekre a hagyományos ízek a jellemzőek egy kis modern csavarral.

Nem szabad kihagyni az Unesco Világörökség részét képező óváros bouchon vendéglőit sem. A Les Lyonnais különleges dekorációval várja a vendégeket: hírességek és törzsvendégek portréi díszítik a falakat. A kínálat között szerepel a nagymama buggyantott tojása burgundiai szósszal, a forró kolbász és a rózsaszín pörkölt mogyorós torta is.

Hogy megfelelően válasszon a helyi bouchon-ok közül, kövesse a Bouchons Lyonnais minősítést, melyet akkor nyerhet el egy helyi vendéglő, ha megfelel az előírásoknak és hagyományoknak.

Ínyencpiac Lyonban: Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Nemzetközi Gasztronómia Városa (Cité Internationale de la Gastronomie). Az 2019. október 19-én Lyon-ban nyílt meg a Cité Internationale de la Gastronomie a frissen felújított Grand Hôtel-Dieu de Lyon épületében kapott helyet. A nagyszabású projekt a grandiózus és történelmi Grand Hôtel Dieu egyik kereszt alakú épületrészében kapott helyet. A 375 méter hosszú épületkomplexumot a 12. században kezdték építeni, és egészen 2010-ig Franciaország leghíresebb és fontosabb kórháza volt. Ma pedig egy gyönyörűen rendbe hozott vásárközpont - termelői piaccal és boltokkal - a Rhône folyó mentén. Belépő 2019-ben 12 euró. A Cité Internationale de la Gastronomie a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is. Az épületben látható állandó kiállítások és időszakos tárlatok egy-egy élelmiszerrel, termőterülettel, vagy éppen egy érdekes vidék étkezési szokásaival foglalkoznak. (részletek)

Séta a félszigeten

A Place Bellecour térről indulva folytassa útját a fő vásárló utcán a rue de la République-on egészen a Printemps áruházig. A passage de l’Argue passzázs soron régi korokat idéző kalapok és evőeszközök is várják az érdeklődőket! A Hermès, Vuitton és Dior üzletek a Place des Jacobins térhez közeli rue Edouard Herriot utcán találhatóak. Látogasson el a Village Market concept-store üzletbe, ahol könyvek, ruhák és ékszerek várják (8 rue confort).

Az Ainay apátság környéke

A Place Bellecour tértől délre található a művészeti árusok kerülete: rue Auguste Comte. Ilyen pl. a Marylin, mely egy kicsi, hangulatos antik árus (55. Bicentenaire), az Arpin, mely minőségi plédeket, díszpárnákat és terítőket kínál (32 rue Auguste Comte). A TwentyTwo kortárs művészeti galéria Claude Cartier Lyon-i dekoratőr stílusában lett kialakítva. Sétáljon át a Paul Couturier gyaloghídon Lyon óvárosába és kóstolja meg a praliné tortát  a Marquise pékségben és teázóban (37 rue Saint-Jean).

A Croix-Rousse negyed

Ez a selyemszövők tradícionális városnegyede. Az itt található Village des Créateurs Passage Thiaffait 70 művész munkáját fogja össze (19 rue René Leynaud). Sophie Guyot kortárs textílkészítő művész műhelye pedig a 8 rue Saint-Polycarpe címen várja az érdeklődőket.

Szédítő magasságban

Az öt emeletes Part-Dieu Európa egyik legnagyobb bevásárlóközpontja. Egyedi látványt nyújt a Saône folyó partján található Cube Orange, ahol irodák, kulturális központ is üzemel. 

LÁTNIVALÓK LYONBAN

Vieux-Lyon. A 15. században egyre több olasz (leginkább firenzei) kereskedő látogatott el a lyoni adómentes vásárokra, amelyeket évi két, később négy alkalommal rendeztek meg. Az olasz pénzemberek közül többen ideköltöztek, és létrehozták Lyon reneszánsz negyedét, a Vieux-Lyont az 5. kerületben.

Musée des Confluences

Az ember történetéről szól Lyon új futurisztikus múzeuma, a Musée des Confluences (Kereszteződések Múzeuma), amely egyesek szerint űrhajót vagy kristályfelhőt, mások szerint inkább egy csodabogarat idéz. (részletek)

Mini World Lyon

Mini World Lyon miniatűr élménypark nemcsak a makettrajongóknak nyújt nagy élményt: például elrejtettek 300 majmot, amelyeket meg lehet keresni. (részletek)

Szent János-székesegyház

Szárnyas vízköpőként örökítette meg homlokzatán a katedrális azt a muszlim kőművest, aki mintegy negyven éven át dolgozott az ősi római katolikus templom helyreállításán. Ahmed Benzizine a délkelet-franciaországi Lyon városában álló Szent János-székesegyház helyreállításán dolgozott. Az egyházmegye vezetősége ezért úgy döntött, hogy hálája jeléül szobrot emel a mesterembernek, aki így a templom homlokzatának egyik szárnyas vízköpőjeként tett szert örök halhatatlanságra. Az Ahmed nevű kőfaragvány madárszerű karmaival egy feliratot is szorongat, amelyen franciául és arabul is az áll: "Isten hatalmas".

Az új szobor csak akkor került rivaldafénybe, mikor egy kisebb szélsőséges csoport felháborodásának adott hangot amiatt, hogy muszlim ember szobra került egy katolikus templomra, amely szerintük az iszlám vallás leigázásának jelképe. "Csak az a tény, hogy arabul van kiírva, már felháborodást váltott ki egy kisebb közösségben" - mondta Benzizine, aki élete során dolgozott már keresztény templomokon, mecseteken és zsinagógákon is. "A felirat azonban nem Mohamedről, a muszlim profétáról és az iszlám hit megalapítójáról szól" - tette hozzá.

Az Algériában született Benzizine 1973-ban kezdett el dolgozni a világörökségi helyszínek közé tartozó épületen. "Mikor elkezdtem templomokon dolgozni, még bűnnek számított, ha egy muszlim mecseten kívül más vallás szent helyére is belépett" - mondta a férfi, aki úgy tekint a róla mintázott vízköpőre, mint "a béke és a tolerancia üzenetére", de ugyanakkor mulattatja is a dolog. "Úgy néz ki, mint én. A füleket leszámítva, amely úgy áll, mint az ördögé, de a szobrász elmagyarázta, hogy az angyaloknak is hegyes fülük van".

A legtöbbször groteszk teremtményeket megformázó vízköpők a középkorban élték virágkorukat, és a francia templomok kedvelt díszítőelemei voltak. Nemcsak a vízelvezetésért, hanem az ördög távol tartásáért is feleltek. "Régi hagyomány, hogy szobrot emelnek annak a mesterembernek, aki sokat dolgozott az építkezésen, akár csak viccből, gúnyból, vagy valódi tiszteletből" - mondta Michel Cacaud, a lyoni katedrális papja.

A lyoni egyházközösség örömmel fogadta az új vízköpőt, amely szerintük két hagyományt is ápol: egy kőműves munkája előtt tiszteleg, valamint ábrázolja a keresztény-iszlám párbeszédet, amely fontos szerepet játszik Lyon vallási történetében.

Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Lyon
Cím:Lyon
GPS: 45° 45′ 50.5548″, 4° 50′ 8.3724″
Honlap: http://www.en.lyon-france.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward