» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Grenoble-t gyakran nevezik az "Alpok fővárosának". Stendhal írta, hogy minden utca végén feltűnik egy hegy látványa.


Leglátogatottabb helye a Bastille erőd (részletek). 476 méter magasról tekint le a városra a Chatreuse hegység lábáról, drótkötél felvonóval érhető el, amely már 80 éves.

A Grenoble-i Szépművészeti múzeum (részletek) az egyik legnagyobb presztízzsel bír Európában, több mint 1200 művet állítanak ki nyugati klasszikus festőktől (holland, spanyol, olasz és francia) a 12. századtól a 21. századig.

A Dauphiné Parlament legrégebbi része a 15. századból származik, Franciaországban harmadikként jött létre Párizs és Toulouse után. A forradalomig itt ülésezett a Dauphiné Parlament, majd 2002-ig a Bíróság birtokában állt.

A Vizille kastélyt (részletek)az 1600-as években építették, és francia forradalom egyik bölcsője. 1788 júliusán itt fogalmazták meg a forradalmi gondolatokat, melyek később a kitöréséhez vezetett.

Grenoble-ban született többek közt Stendhal és Olivier Giroud focista (a 2014-es világbajnokságon is játszott), de itt élt még Jean-Jack Rousseau filozófus, Jean-Francois Champollion régész, Pierre Mendes France miniszterelnök, Jean-Luc Godard rendező és Youri Djorkaeff világbajnok focista.

Col de la Croix de Fer (2067 m) emelkedése átlagosan 8-10%-os, a végén hosszú lejtmenet várja a mezőnyt. Az Grenoble közeli hegyi utat látványos vízesések dobják fel.

Col du Galibier (2645 m) hágó a Francia Dauphiné-Alpokban, nem messze Grenoble városától található. (részletek)

Grenoble elnyerte a "Európai Zöld Főváros 2022" címet.

Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Grenoble
GPS: 45° 11′ 14.76654″, 5° 43′ 37.42403″
Honlap: https://www.grenoble-tourisme.com/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward