» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France

Franciaország 10 legfontosabb nemzeti műemléke


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaország 10 legfontosabb nemzeti műemléke, ahova egyszer minden francia ellátogat.


Notre Dame

Párizs, Notre-Dame, Templom, Székesegyház, Történelem

A világ legismertebb katedrálisa a gótikus stílusú párizsi Notre Dame, amelyet Victor Hugo is megénekelt A párizsi Notre Dame című könyvében. Az Unesco Világörökség része. (részletek)

Eiffel-torony

Eiffel Torony, Párizs, Franciaország, Utazás, Torony

Párizs és Franciaország jelképe a 324 méter magas torony, amely építésekor a világ legmagasabb építményének számított. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke. (részletek)

Panthéon

Párizs, Panteon, Építészet, Város, Kültéri Vétel

A párizsi Pantheon-t eredetileg egy templomnak szánták Sainte Genevieve-nek szentelve, de később híres temetkező hellyé vált, és a legnagyobb dicsőség lett, ha valakit idetemettek.

A földalatti kriptában számos közismert francia írót, költőt és tudóst helyeztek végső nyugalomra. Köztük van például Soufflot, az építész, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Jean-Paul Marat, Victor Hugo, Louis Braille, Émile Zola és Marie Curie, az egyetlen nő, akit saját érdemei miatt temettek el itt.

2002-ben a Villers-Cotterets-t temetőből áthozták Alexandre Dumas koporsóját az író földi maradványaival együtt. Egy kék lepedővel terítették le, amelyre rá volt írva a testőrök híres mottója: "Mindenki egyért, egy mindenkiért". (részletek)

Invalidusok

Párizs, Franciaország, Invalidusok, Napóleon

Az Invalidusok (L'Hotel national des Invalides) egy épületkomplexum Párizs 7. kerületében. Itt található többek közt Napóleon sírja.

Az udvaron 21 háborúban is használt ágyú található. Ezeket legutóbb 2017. május 7-én sütötték el az új francia elnök, Emmanuel Macron tiszteletére. Mindegyik egy irányba, az Élysées palota, az elnök lakhelye felé fordul, jelezve, hogy "Franciaországban a nép kormányoz, és bármelyik pillanatban újra felvehetik a fegyvereket".

Az Invalidusok ihlette az Egyesült Államok Capitoliumát. (részletek)

La Conciergerie

Párizs, A Szajna Partján, Építészet, Concierge, Híd, Ég

Marie Antoinette-t 1793 augusztusában a párizsi Concierge fogházba vitték, ahol kegyetlenül bántak vele. Méltósággal viselte a megpróbáltatásokat, azt is, amikor októberben a jakobinusok követelésére bíróság elé állították, és halálra ítélték.

Versailles-i kastély

Rács, Cél, Kovácsoltvas, A Versailles-I Kastély

A Versailles-i Kastély nemzeti birtoka közel 787 hektáros területen fekszik. Franciaország kiemelkedő turisztikai helyszíne, évente 15 millió látogatót vonz. A Versailles-i Kastély egyszerre királyi rezidencia, történelmi múzeum és nemzeti palota is.

Az egykori vadászkastélyból a Napkirály, XIV. Lajos (1638-1715) megbízásából Le Vau, D'Orbay, J.H.-Mansart, majd J.A Gabriel által épített Versailles-i palotaegyüttes Franciaország legkiemelkedőbb műemlékeinek egyike. Hatalmas parkjában található a Nagy és a Kis Trianon palota. A Versailles-i kastélyban űlésezett 1871 és 1879 között a francia Nemzetgyűlés, majd a Parlament. (részletek)

Mont-Saint-Michel

Castle, Franciaország, Le Mont-Saint-Michel, Turizmus

A Normandiában található 8. századi templomegyüttes ma már az UNESCO Világörökség része, évente több mint 3 millióan látogatják. A francia kulturális élet vezető egyéniségei, közöttük például Victor Hugo már 1836-ban kampányt indítottak a sziget és a kolostor műemlékké nyilvánításáért. A mozgalom 1874-ben érte el célját.

Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. (részletek)

Carcassone

Carcassonne, Franciaország, Turizmus, Ősi, Utazás, City

A Dél-Franciaországban található Carcassonne a világ egyik legismertebb erődvárosa, a középkor legnagyobb vára, a 13. századi albigensek elleni keresztes hadjárat központja. A Saint-Nazaire bazilika üvegablakai a világon a legrégebbiek. Az UNESCO Világörökség része. (részletek)

A 19. században annyira lepusztult állapotban volt már a carcassonne-i vár, hogy először a lebontása mellett döntöttek. Végül Prosper Mérimée író közbenjárásának köszönhetően mégis a helyreállítás mellett döntöttek. A feladatot pedig a középkor egy nagy rajongója, Eugène Viollet-le-Duc építész kapta meg (a párizsi Notre Dame helyreállítása is az ő munkája). Munkáját sokan kritizálták, mert túl tökéletesnek, túl mesébe illőnek ítélték meg a helyreállítást.

Pápai palota Avignonban

Palais Des Papes, Avignon, Franciaország, Hdr, Palace

A 14. században Avignon az itt működő pápai hatalom és a francia királyság közti küzdelem színtere volt. 1309-1376-ig a pápák fogságának színhelye. A palota a pápák székhelye, a 14. század keresztény központja. Európa legnagyobb gótikus épülete. 1995 óta a pápai palota, Avignon történelmi központjával együtt az UNESCO Világörökség része. (részletek)

Chambord kastély

A Chambord, Elmélkedés, Castle, Építészet, Reneszánsz

A Loire-völgyi kastély építését a 16. században rendelte el I. Ferenc francia király, a 18. századik a francia királyok rezidenciája volt. Egyike azon kevés kastélynak, mely egy-két apró módosításon kívül megőrizte eredeti kinézetét. A kastélyt körbevevő erdős birtok mérete megegyezik Párizs alapterületével. A munkálatok 1519-ben kezdődtek, de a folyamatos háborúk miatt csak a Napkirály alatt fejeződtek be. Felavatásakor itt mutatták be először Moliére két sikeres drámáját: az Úrhatnám polgárt és a Gömböc urat. 1981-ben vették fel az UNESCO világörökségi listájára. (részletek)

Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 24.10884″, 2° 21′ 5.26176″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward