» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaországban július 14-én minden városban és faluban megemlékeznek a nemzeti ünnepről, amelynek eredetét az 1789. július 14-én elfoglalásra kerülő Bastille eseményéhez kötik, de nemzeti ünneppé csak 1880. július 6-tól nyilvánították.


Ezen a napon az ország nemzeti színbe borul. Az ünnepség július 13-ána, este kezdődik egy fáklyás menettel. Másnap a harangok vagy sortűz jelzi a katonai felvonulás kezdetét, majd ebéd után következnek a műsorok és rendezvények. Esti mulatság, koncertek és tűzijáték zárja a napot.

Párizsban általában a következők szerint alakulnak a napi, ünnepi programok:

10.00: híres katonai felvonulás, légiparádé a Champs-Elysées sugárúton. A repülők meghódítják a francia főváros egét és kék, fehér, piros füstöt húznak maguk után. 11 órára már mintegy 4000 katona, civil rendőr, tűzoltó, lovasrendőr vonul a Champs-Élysées sugárúton.

17.00-től: számos híres francia zenész lép fel és ad ingyenes koncertet a Champs de Mars-nál. Este következnek a klasszikus koncertek, melyet 250 zenész ad elő.

23.00-23.30 között: Tűzijáték a Champ de Mars-nál (Eiffel-toronynál).

21.00-04.00-ig: Bals des Pompiers de Paris - a Párizsi Tűzoltózenekar bálja. Utcabál több helyszínen is.

Nem csupán Párizsban vannak nagyszabású ünnepségek ezen a napon. Franciaország minden szegletében ünnepelnek: sportversenyek, kulturális programok, gasztronómiai események várják az érdeklődőket. Zenés bálok, tűzijátékok szórakoztatják a nagyérdeműt szinte minden nagyobb francia városban! 

Franciaország 2020-ban a július 14-i nemzeti ünnepen az egészségügyi dolgozók előtt tiszteleg.

Franciaország a legnagyobb nemzeti ünnepen, a francia forradalom kitörésének július 14-i megemlékezésén a koronavírus-járvány elleni küzdelemben kiemelt szerepet vállalt egészségügyi dolgozók előtt fog tisztelegni. Közülük nagy számban lesznek azok, akik a legmagasabb francia állami elismerésben, a Becsületrendben részesülnek.

A hagyományos tűzijátékot az Eiffel-toronynál közönség nélkül tartják meg.

"Az egészségügyi helyzetre és a jelenlegi szabályokra tekintettel, amelyek tiltják az 5 ezer fő feletti gyülekezéseket, a párizsi ünnepségeket nem lehet nagy tömegek jelenlétében megrendezni, ahogy azt minden évben szoktuk" - közölte a városháza.

A "párizsiak felelősségtudatára és polgári erényeire építve" Anne Hidalgo polgármester és Didier Lallement prefektus úgy döntött, hogy "rendkívüli szervezési szabályokat" léptet életbe: jövő kedden az emberek nem közelíthetik meg az Eiffel-torony környékét, ahol este 11-kor rendezik meg a tűzjátékot, és a látványosság melletti Mars-mezőn sem vehetnek részt a Radio France közrádió zenekarának koncertjén, amelyet idén szintén közönség nélkül rendeznek meg, este 9 órától. A televíziók azonban élőben közvetítik az eseményt, ahogy a tűzijátékot is.

A közlekedési korlátozások július 14-én fokozatosan lépnek életbe az Eiffel-torony körül, és a körbezárt területen a metrómegállókat is lezárják.

Az elnöki hivatal már június elején bejelentette, hogy a Champs-Elysées sugárúton a július 14-én délelőtt megszokott hagyományos katonai díszszemle helyett a Concorde téren egy szűkebb katonai ceremónia keretében a nemzet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben kiemelt szerepet vállalt egészségügyi dolgozók előtt fog tisztelegni.

Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″
Időpont:2021. július 14.
Honlap: http://www.elysee.fr/la-presidence/la-fete-nationale-du-14-juillet/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward