» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Cathédrale Notre-Dame d'Amiens (a Világörökség része) a 13. századi klasszikus gótikus katedrálisok közt a legmagasabb. A katedrálisban őrzik Keresztelő Szent János levágott fejét.


A francia katedrális-gótika fejlődése az amiens-i székesegyház belső téralakításában, szerkezeti és formai megoldásában éri el csúcspontját.

A katedrális jelenleg a legnagyobb francia középkori templomépület. A külső hosszúsága 145 méter, a belső 133,5 méter. A templom teljes magassága a padlótól a zárókőig 42,3 méter; az építéskor ez volt a világon a legnagyobb katedrális. A főhajó szélessége a pillérek között 12,15 méter, az oldalhajóé 6,07 méter. A torony magassága 112,7 méter. A kereszthajó hossza 62 méter, szélessége 29,3 méter. A katedrális területe 7700 négyzetméter, a térfogata 200 000 köbméter, ami megfelel a párizsi Notre-Dame kétszeresének.

A Mure Dieu-kapu (Isten Kapuja) szobrai közül 56 a 2,7 méteres magasságot is eléri. A kapu boltozatait ezenkívül 162 szoborcsoport díszíti, s az egész katedrálisban összesen több ezer szobor található.

 A katedrálisban őrzik Keresztelő Szent János levágott fejét. Keresztelő Szent János levágott fejét a negyedik keresztes hadjáratból hazatérő Wallon de Sarton hozta el Konstantinápolyból.

Az amiens-i katedrálist az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Tartomány:Hauts-de-France
Cím:Ammiens
GPS: 49° 53′ 38.6412″, 2° 17′ 44.7108″
Honlap: http://www.cathedrale-amiens.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward