» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Provence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Provence egykori fővárosa ma gyógyfürdőhely, a művészetek, a kutak és a platánok városa. A városban élt és festett Paul Cézanne.


LÁTNIVALÓK

Museé Granet. Több mint hatszáz festmény Aix-en-Provence-ban holland, francia és olasz festőktől, Cézanne-tól Giacometti-ig.(részletek)

Gobelin múzeum. A korábbi érseki palota épületében.

Cézanne emlékmúzeum. A festő egykori műtermében. A városban született (1839-ben) és élt Cézanne.

Fondation Vasarely. A Vasarely-alapítvány központja és kiállítótermei.

Cours Mirabeau. A17-18. században épült meg a város több elegáns negyede, mintegy 100–150, ma már műemléki védettségű magánpalotája, középülete, valamint híres főútja, a Cours Mirabeau. A forgalmas sétány kettéosztja a városközpontot. Egyik oldalon a középkori óváros, keskeny, kanyargó utcáival, szűk bejáratú lakóházaival, számtalan üzletével és éttermével; a másik oldalon az arisztokratikus Mazarin-negyed, jórészt 17. századi, főleg barokk stílusú palotáival, díszes homlokzatokkal és árnyas kertekkel.

Díszkutak. A városkép fontos részei az évszázadokkal ezelőtt kialakított, jórészt ma is működő díszkutak a régi város majd minden terén.

Thermes Sextius. A római kori termákra épült gyógyfürdő. Ez a fényűző fürdő az Aquae Sextiae termálfürdőinek tetejére épült, amelyeket a rómaiak után a 18. században fedeztek fel újra. A látogatók az előcsarnok üvegpadlója alatt megtekinthetik a feltárt maradványokat.

Saint-Sauveur székesegyház. Keresztelőkápolnája az 5. századból, egy kisebb, román stílusú része a 12. századbólvaló, a gótikus homlokzat a 15. században alakult ki.

Városháza. A 17. századi városháza, mellette a jóval korábbi gótikus óratorony.

Saint-Jean-de-Malte templom. Provence első jelentős gótikus építménye a 13. századból.

Vendome-pavilon (17. század). Pavilion de Vendôme egy bájos villa, amelyet zöldellő kert vesz körül. A grandiózus barokk épületet 1665-ben építették, Vendome hercegének, Louis de Mercoeurnak és szeretőjének. Díszesen díszített homlokzatát állítólag a herceg úrnője, La Belle du Canet szépsége ihlette. A 18. században a házat antik bútorokkal és a korabeli portrékkal bővítették.

Saint Victoire-hegy. Cézanne számos művének témája.

Az egykori Oppidum Entremont romjai.

A középkori városfal épen maradt egyik tornya.

Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Aix-en-Provence
GPS: 43° 31′ 47.0712″, 5° 26′ 50.7372″
Honlap: http://www.aixenprovencetourism.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward