» Csehország

» Csehország » Plzeňi kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pilsen a nyugat-csehországi ipar és a sörfőzés központja.


Pilseni sör

A pilseni Prazdroj egyes épületei, pincéi és berendezései már évek óta az Európai Iparművészeti Emlékek Útjának szerves részét, egyik pillérét képezik.

A magyarok körében is közismert, legendás Prazdroj sörgyár tervszerűen és tudatosan építi ki a turista utakat, amelyekből már meglehetősen széles választéka van. 

A pilseni Prazdroj iránt érdeklődők felkereshetik a helyi sörgyári múzeumot is, amely tele van rendkívül érdekes, eredeti berendezésekkel. Bónuszként megtekinthető a "földalatti" Pilsen is: az évszázados csatornarendszer, a különféle pincék, búvóhelyek és víztisztító berendezések.

A földalatti átjárók teljes hossza meghaladja a tizenhét kilométert, ami Közép-Európa legszélesebb történelmi labiruntusává teszi.

Adolf Loos

Plzen egyik lakásának berendezését és kialakítását Adolf Loos, a 19-20. század fordulóján működött híres osztrák építész és iparművész tervezte az 1920-as évek végén. A Plzenben lévő Loos-féle enteriőrök nem csupán a város és a régió tekintetében egyedülállóak, hanem az európai örökség részét is képezik.

A híres építész 1928-ban tervezte meg a lakás berendezését az orvos Josef Vogl családja számára. Loos nem csupán az egész lakás, vagyis az ebédlő, a nappali, a hálószoba és a gyerekek szobájának berendezését tervezte meg, hanem az orvos műtőjét és röntgenlaboratóriumát is.

A későbbi felújítási munkálatokat követően azonban csak az ebédlő és a nappali maradtak meg az eredeti berendezésből. A város 2004-ben kezdte meg a szobák helyreállítását. A bútorok másolatai, a Loos magánarchívumából származó korabeli fényképek alapján készültek el, amelyeket a bécsi Albertinában őriznek. A bútorokhoz eredeti korabeli székek és karosszékek szolgáltak modellként.

Adolf Loos (1870-1933) a bécsi szecessziós stílus egyik meghatározó képviselője és a modern európai építészet egyik úttörő személyisége volt. Ő tervezte többek közt az osztrák főváros egyik patinás kávéházának, a Café Museumnak az első berendezését.

Náměstí Republiky - séta az egyik legnagyobb európai téren

Számos gyönyörű történelmi ház, hangulatos kávézó és kiváló étterem található a Náměstí Republiky nevű téren. A teret a félreismerhetetlen Szent Bertalan-székesegyház uralja - egy gótikus, háromhajós székesegyház a 14. század elejéről, a Cseh Köztársaság legmagasabb templomtornyával, amely lenyűgöző 102 m magas. Egy másik fontos kulturális emlék, amely szintén a főtéren található, a pilseni városháza, amelyet a 16. században építettek az olasz reneszánsz szellemében.

Tartomány:Plzeňi kerület
Cím:Pilsen (Plzen)
GPS: 49° 44′ 51.8694″, 13° 22′ 39.08964″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward