» Belgium

» Belgium » Brüsszel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 470 éves brüsszeli Ommegang körmenet 2019 óta a Világörökség része, Brüsszel legnevezetesebb köztéri látványossága


Az Ommegang - magyarul körmenet - közel félezer éve élő hagyomány. Eredete a nyugat-európai történelem egyik legkiemelkedőbb államférfiához, V. Károly császárhoz nyúlik vissza, aki pontosan 500 évvel ezelőtt született a flandriai Gentben.

V. Károly 1549-ben, hatalma csúcspontján, a német-római birodalom császáraként, Spanyolország királyaként és Németalföld uralkodó hercegeként népes és fényes kísérettel érkezett Brüsszelbe, hogy itteni alattvalóinak is bemutassa fiát, aki II. Fülöp néven követte őt a spanyol trónon és Németalföld - egyébként rettegett - ura is lett.

Brüsszel polgármestere és nemessége méltó ünnepi látványossággal kívánta megtisztelni uralkodóját és a kis infánst: Ünnepi körmenetet rendezett, amely először a Sablon templomot járta körül, majd a belváros legszebb utcáin végigkanyarogva a főtéren fejeződött be. Ott haladt a körmenetben a püspökön és az egyházi elöljárókon kívül mindenki, aki számított valamit az akkor már gazdag és büszke városban: a nemesség, drága, hivalkodó díszruháiban, a céhek rátarti mesterei, egyszerű polgárok, mesteremberek, katonák. A korabeli feljegyzések szerint reggel 8 órától délig tartott a fényes felvonulás, amit a császár a városháza erkélyéről nézett végig.

A brüsszelieknek annyira megtetszett a látványos felvonulás, hogy azóta sem hagyták abba - minden július első keddjén megismétlik. Idén a minduntalan eleredő eső ellenére 1400, színpompás korabeli jelmezbe öltözött férfi és nő vonult végig a történelmi útvonalon a világ legszebb terének tartott főtérre. Pontosan egytizedük képviselte a nemességet, őket követte 47 folklór csoport, 300 zászlótartó, de volt tíz kutya, számtalan sólyom és a csendőrség is ott volt 47 lóval. Nem hiányoztak a belgiumi népi mulatságok híres gólyalábú és óriás figurái sem.

Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
Cím:Brüsszel
GPS: 50° 50′ 48.10704″, 4° 20′ 53.62332″
Időpont:2020. július 1.

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward