» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A világ egyik legszebben tervezett és legjobban karbantartott kertjében áll a Mirabell-kastély. A kastély és a kert is szabadon látogatható!


A kastélyt 1606-ban építtette, akkor még Altenau (Wolf Dietrich von Raitenau érsek) elnevezéssel Salzburg történetének egyik leghíresebb főpapja. Az érsek minden vágya az volt, hogy az itáliai reneszánsz szépségét sikeressen ültesse át a salzburgi tájba. Ezt a remek kastélyt kedvesének, Salome Altnak építtette.

Franz Anton Harrach érsek a 18. század elején újraterveztette és átépíttette, mégpedig Johann Lukas Hildebrandttal, a barokk egyik legnagyobb építőművészével, aki csodálatos barokk kastélyt varázsolt belőle. 1818-ban a kastély csaknem teljesen leégett. Az újjáépítés során csak a főhomlokzat és a belső udvar őrizte meg az eredeti barokk látványt.

Salzburg im Herbst, Mirabellgarten mit Blick auf Festung Hohensalzburg
(c) Tourismus Salzburg GmbH/Günter Breitegger

A kastélyparkot 1690-ben Fischer von Erlach tervezte. A hosszú, négyszögletes virágágyak között gyönyörű márványszobrok bukkannak a látogató szeme elé. Egy kis hidacskán áthaladva a bástyakertbe jutunk. Végül megnézhetjük a legrégebbi német szabadtéri színpadot, a Heckentheatert, amelyet 1704-1718 között építettek.

A kertben találjuk a Madárházat, amely ma kiállítóterem. Az egykori bástyateraszon 1715-ből származó márványtörpéket láthatunk (Zwerglgarten-Törpekert). Ezek a figurák egy olasz ütős labdajáték tartozékai, egykor Salzburgban élt valós személyekről mintázták őket. Zwerglgarten a maga nemében a legrégibb európai szoborparkok egyike. A szobrok untersbergi fehér márványból készültek. A legrégebbiek feltehetően 1691- 92-ből valók. Az eredetileg 28 törpeszoborból napjainkban 17 áll a bástyakertben, amely télen zárva tart.

A Narancs-házban (Orangerie) volt régebben Salzburg Barokkmúzeuma, azonban már elköltözött.

A kastély parkjában nagyszerű játszóteret is találunk (Zauberflöten-Spielplatz).

A kastély legértékesebb részeinek egyike, az angyallépcső nevet viselő, Georg Raphael Donner puttóival és szobraival díszített márvány díszlépcsőház naponta kb. 8-tól 18 óráig tekinthető meg.

A Márványterem: a hercegérsek egykori dísztermét, melyben egykor Leopold Mozart adott hangversenyt gyermekeivel, Wolfganggal és Nannerllel, napjainkban "a világ egyik legszebb házasságkötő termeként" tartják számon. A terem ülések, díszgyűlések és hangulatos hangversenyek (salzburgi kastélykoncertek) színhelye is.
Megtekinthető: hétfő, szerda, csütörtök: kb. 8-16 óráig, kedd, péntek: 13-16 óráig. Ingyenes a belépés!

A kastély többi helyisége a városi kormányzatnak ad otthont, ezek megtekintésére nincs mód.

A Mirabell kert naponta kb. 6 órától sötétedésig tart nyitva.

A sövényszínház: az egyik legrégebbi sövényszínház az Alpoktól északra. Télen zárva.

A télikert: egész évben nyitva 9-16 óráig, a belépés ingyenes.

A törpék kertje télen zárva.

A Mirabell-kastélyból és az azt körülölelő Mirabell-kertből lélegzetelállító, képeslapra illő kilátás nyílik Salzburg jelképére, a fejedelmi Hohensalzburg erődítményre, az óvárosra a Getreidegasséval, ahol Salzburg legismertebb fia, Wolfgang Amadeus Mozart született, továbbá a salzburgi dómra, amely az érsekhercegek több mint 1000 éves uralkodásának impozáns bizonyítéka, valamint az érseki palotára, ahol a látványos érseki képtár és az érseki dísztermek találhatóak.

A belépés ingyenes.

Tartomány:Salzburg
Település:Salzburg
Cím:5020 Salzburg, Mirabellplatz 4
GPS: 47° 48′ 19.53144″, 13° 2′ 30.11748″
Honlap: http://www.salzburg.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward