» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Plöcken-hágó (1357 m) az ausztriai Kötschach-Mauthenből az olasz Timau felé vezető közúton található. A Plöcken-hágó (1357 m) a Karni Alpokban található autóút. A hágó közelében található a Karni Alpok legmagasabb pontjának számító Hohe Warte nevű magaslat. A Plöckenpass-Museumban az első világháború emlékei tekinthetők meg.


A hágó az ausztriai Gail -völgyi Kötschach-Mauthentől az olasz Friaul-tartományban levő Timau felé vezető közúton található. Az útvonal déli irányban Tolmezzo és Udine felé halad. 

A Plöcken-hágóúton tulajdonképpen két hágó található. Amikor is a délről jövő utazó már átlépte a Plöcken hágót és megérkezik a felső-Gail-völgybe, akkor még egy 982 méter magasra hágó emelkedőt, a Gailberg-Sattelt, is meg kell járnia, hogy ha a távoli északon fekvő Hohe Tauern nagymagasságú hágóihoz akar eljutni.

Az első világháború idején a Plöcken-hágó igen gyorsan háborús helyszínné vált, az osztrák-magyar és az itáliai front részeként. A Karni Alpok hegyi átjárójának birtoklásáért a küzdelmek itt hihetetlen heveséggel lángoltak fel. Karintiai elit-alakulatok folytattak itt elkeseredett védelmi küzdelmeket az itáliai Alpini -egységekkel. 

Mint más helyszíneken, ugyanúgy itt is megszilárdultak a frontok és állóháború bontakozott ki. Mindkét oldalon megkezdték kiépíteni, majd megerősíteni az állásokat. Számtalan bunker-létesítményt, állásokat és ösvényeket alakítottak ki a hegyekben, melyeknek egy jó része még mára is megtekinthető maradt. A völgyben számtalan ösvényt létesítettel a frontvonalak állásaihoz szállítandó utánpótlás érdekében.

Plöckenpass-Museumban a csatahely valamennyi építménye helyszínrajzon látható, s a harcokra emlékeztető kiállítási tárgyak vannak. 

Megnézhető a Heldenfriedhof am Plöcken hősi temető. Azonban a katonáknak csak kétharmada esett el a harc-cselekmények során, fegyveres beavatkozás, célzott lővések által. Egyharmaduk lavinák áldozatává vált.

Tartomány:Karintia
Település:Kötschach-Mauthen
GPS: 46° 40′ 16.0986″, 12° 59′ 57.97248″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward