» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria

Nationalpark Thayatal / Thayatal Nemzeti Park


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az alsó-ausztriai Thayatal az egyik legromantikusabb és leggazdagabb élővilágú völgy. A látogatók felfedezhetik a nemzeti parkot kerékpárral és gyalogosan is. A 180 kilométer hosszú Thayatal túraút tizenkét szakaszon át vezet a folyó mentén, fellápok, várak és kastélyok, falvak és parányi városok érintésével.


A Thayatal impozáns folyóvölgyének változatos állatvilága meredek sziklák, szelíd rétek és sűrű erdők környezetében él. A Thaya folyó Ausztria és a Cseh Köztársaság természetes határvonalát képezi. A Thaya folyó a Cseh Köztársaság határán folyik, és túlpartján a Národni Park Podyjí (a Podyjí Nemzeti Park) terül el.

A Thayatal Nemzeti Park 2000. január 1-jén jött létre egy jól elkülöníthető éghajlati határvonalat képezve. Míg keleti részén a száraz pannóniai éghajlat uralkodik, addig nyugati felvidékein már az atlanti-óceáni klíma a jellemző. Ezért keveredhet itt a kontinentális és a közép-európai növény- és állatvilág.

A Hardegg közelében fekvő Thaya-völgy varázsát a viszonylag kis területen összezsúfolódó, kivételesen változatos növényvilág adja: a napsütéses órák száma szinte folyókanyarról folyókanyarra, a földrajzi élőhelyek tényezői pedig majdhogynem percről percre változnak. Mindez a növényvilág sokféleségében is tükröződik. A határ két oldalán fekvő nemzeti parkokban mindezidáig 1.228 növényfajt azonosítottak. A madárfajok száma hasonlóan nagy: csak az osztrák területen több mint száz fajt azonosítottak, melyek közül majdnem nyolcvan a Thayatalban fészkel. Amennyiben sikerül a környezeti ártalmak előfordulási arányát még tovább csökkenteni, előfordulhat, hogy a jelenleg csak téli vendégként betoppanó tengeri sas is újra itt rak majd fészket. A 950 lepkefaj között számos hétköznapi, ám ökológiai szempontből annál jelentősebb molyféle is akad. A 19 denevérfaj jelenléte is jelzi, hogy ezek az állatok mennyire kedvező környezeti feltételekre találtak a térségben.

A cseh határ közelében, az érintetlen természeti területen olyan ritka állatfajok is otthonra leltek, mint a réti sasok, a kormoránok, a vidrák vagy a hódok. Sőt az utóbbi időben még a rendkívül félénk vadmacskák is visszatelepültek a Thayatal Nemzeti Park erdőségeibe. Megéri figyelmesen és nyitott szemmel járni az erdőben, még akkor is, ha meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy természetes élőhelyükön pillantsuk meg a félénk állatok egy-egy példányát. Aki biztosra akar menni, annak érdemes ellátogatnia a nemzeti park Hardegg közelében található látogatóközpontjába, ahol egy tágas kifutóban él Frieda és Carlo, a két vadmacska. 

A térség erdőiben tett kiránduláshoz ideális kiindulópontként szolgál Drosendorf települése. A Thaya partján található középkori eredetű városkát egy vaskos várfal veszi körbe, amelyet egy kényelmes séta alkalmával akár meg is kerülhetünk. A meredek sziklaorról, amelyre Drosendorf épült, jól belátni a környéket, amely ősszel a színek magával ragadó és lenyűgöző játékával várja a kirándulókat.

A Nemzeti Parkban jól láthatóan kijelölt túra- és kerékpáros útvonalak találhatók. Hennerweg: babakocsival is járható témaút 6 interaktív élményállomással. Start és cél: Nemzeti Park Központ (Hardegg).

Nemzeti Park Központ, Hardegg: Az interaktív multimédiás kiállítás átfogú tájékoztatást nyújt.

Belépő a kiállításra: 3,80 euró/fő

Tartomány:Niederösterreich
Település:Hardegg
Cím:2082 Hardegg, Nationalpark Thayatal
GPS: 48° 50′ 40.04196″, 15° 51′ 36.33084″
Honlap: http://www.np-thayatal.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward