» Ausztria

» Ausztria » Wien » Bécs


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A világ első pszichiátriai intézete ma egyedülálló patológiai-anatómiai gyűjteményt őriz.


A betegellátás történetének egyik legfontosobb emlékműve a bécsi Narrenturmot. A világ első pszichiátriai intézete ma egyedülálló patológiai-anatómiai gyűjteményt őriz.

"A szörnyűségek tárháza” - az orvostanhallgatók egymás között csak ezzel a névvel illetik azt a mintegy 50 ezer preparátumból és csontvázból álló, 1796-ban alapított gyűjteményt, amely ma az egykori elmegyógyintézetben, a Narrenturmban (Bolondok Tornya) látható.

A Bécsi Egyetemhez tartozó, kora klasszicista épületet 1784-ben emelték, hogy a világ első olyan kórháza kaphasson benne helyet, amely kizárólag pszichiátriai betegekkel foglalkozik. A 139 cellából álló, ötemeletes, kör alakú Narrenturmot az 1860-as évekig használták elmegyógyintézetként, majd nővérszállóvá alakították át, és szolgálati lakásokat is berendeztek benne orvosok számára. A műemlékvédelem alatt álló épület 1971 óta a világ legnagyobb patológiai-anatómiai gyűjteményének ad otthont, amelynek darabjain a ma ismert összes betegséget tanulmányozni lehet - néha a legextrémebb formában. A gyűjtemény működtetését 2012-ben vette át a Bécsi Természettudományi Múzeum.

Az épületben található a világ egyik legrégebbi villámhárító rendszere.

Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien
GPS: 48° 12′ 29.42748″, 16° 22′ 25.74804″

Még nem érkezett hozzászólás!