» Ausztria

» Ausztria » Wien

Császári sírbolt / Kaisergruft - Sissi nyughelye


Értékeld Te is:

A Kapucinus templom (Kapuzinerkirche) alatti császári sírboltban találhatók a Habsburgok legfontosabb sírhelyei. 1633 óta a dinasztia 149 tagját helyezték itt örök nyugalomra, közöttük 12 császárt ill. 19 császárnét és királynőt.


A császári sírbolt a Kapucinus templom alatt található és az egykori osztrák uralkodóház tagjai, a Habsburgok számára készült. Anna császárné, Mátyás császár hitvese, 1618-ban végrendelkezett arról, hogy legyen a bécsi városfalon belül egy kapucinus kolostor, ahol férje és az ő számára végső nyughelyet biztosítanak. Az alapkőletétel 1622. szeptember 8-án történt meg. 1633-ig felépítették a templomot és a sírt, hogy Anna császárné és férje, II. Mátyás földi maradványait át tudják szállítani a Kapuzinergruft-ba.

A sírboltba 1633 óta temetnek. 149 Habsburg, köztük 12 császár, valamint 19 császárnő és királynő lelt itt végső nyugalomra. Itt helyezték el - időrendben haladva - I. Mátyás, III. Ferdinánd, I. Lipót, I. József (csak a szívurnája van itt), VI. (magyar királyként III.) Károly, Mária Terézia, II. József, II. Lipót, I. Ferenc, I. Ferdinánd, Ferenc József és a mexikói császár, Miksa érckoporsóit. A legutóbbi kivételével valamennyien magyar királyok is voltak.

Mária Terézia és férje, I. Lotharingiai Ferenc díszes kettős szarkofágja Balthasar Ferdinand Molls munkája. Erős kontrasztot mutat ezzel szemben a császárnő fia, II. József egyszerű koporsója. I. Ferenc József (1916) volt az utolsó császár, akit itt temettek el. Erzsébet császárné (Sissi) és Rudolf koronaherceg szarkofágja is a sírboltban található.

A Habsburgok teste nyugszik csak a Kaisergruft-ban, szívüket 1654-től 1878-ig az Ágostonrendi templom szívkriptájában helyezték végső nyugalomba. Belső szerveiket rézurnákban pedig a Stephansdom alatti katakombákban őrzik.

Mind a mai napig zajlanak temetések a császári sírboltban. 1989-ben Zitát, az utolsó osztrák császárnét temették ide. Férjére, IV. Károly királyra csak egy mellszobor emlékeztet, az utolsó magyar király Madeirán halt meg száműzetésben, és ott is temették el. 2011. július 16-án pedig legidősebb fiát, az egykori koronaherceget és európai politikust, Habsburg Ottót, feleségével, Regina asszonnyal, helyezték itt örök nyugalomba.

Belépő: 5,50 euró/felnőtt, 2,50 euró/gyerek 6-14 év, 4,50 euró/diák 14 éves kortól. Családi jegy 12 euró.

Legutolsó frissítés: 2017. január

Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1010 Wien, Tegetthoffstraße 2
Honlap: http://www.kaisergruft.at

Régióválasztó

arrow_upward