» Szlovénia

» Szlovénia » Savinja-vidék


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Žalecet Szlovénia komlófővárosaként is emlegetik. Itt található Európa első sörszökőkútja.
A komlótermesztés és a sörfőzés hagyománya az Alsó-Savinja völgyében 1876-ra nyúlik vissza, így a térség központja, Žalec méltán vívta ki a Szlovénia komlófővárosa elnevezést.

Sörszökőkút

2016-ban nyitották meg Európa első sörszökőkútját, a Zöld Aranyat a szlovéniai Zalec városában, ezzel a látványossággal akarják fellendíteni a komlóültetvényeiről ismert kis szlovén település turizmusát.

6 euróért mindenki kap egy mikrochippel ellátott poharat, amelybe öt különböző csapból egy-egy deci sört csapolhat magának.

A szökőkút építésére 170 ezer eurót (52,8 millió forintot) költött az önkormányzat, de ennél többet, 180 ezer eurót (57,7 millió forint) magánadományokból gyűjtöttek össze. A kivitelezést 95 vállalat és 58 magánszemély támogatta.

A Szlovén Komlótermesztés és Sörfőzés Ökomúzeuma

Nemcsak sörkedvelőknek lehet érdekes a komlótermesztés és sörfőzés helyi múzeuma, ahol a tárgyi emlékeken túl remek virtuális eszközök is segítik a téma alaposabb megismerését. Az egykori komlószárító üzemben bemutatott gyűjtemény létrejöttét olyan családok segítették, akiknek az élete a komlótermesztéshez kötődik – az ökomúzeum elnevezés tehát a környezet és a lakosság közötti szoros kapcsolatra utal. 

A kiállításon nagy hangsúlyt kapnak a helyi néphagyományok, szokások, ünnepek, amelyek mind a zöld aranynak nevezett komlóhoz köthetők, ilyen a komlóhercegnő-választás vagy a komlóoszlopok felállítása. Az egyik teremben 360 fokos virtuális valóságfilmen keresztül, egy komlószedő bőrébe bújva vehetünk részt egy régi komlószüreten, a büfében pedig megkóstolhatjuk a Savinja-völgyi Kukec sört és a komlószedők hagyományos ebédjét is.Tartomány:Savinja-vidék
Cím:Žalec
GPS: 46° 15′ 6.39864″, 15° 9′ 47.54052″
Honlap: https://www.turizem-zalec.si/en/2/welcome

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward