» Szlovénia

» Szlovénia » Drávamente


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A ptuji kurentjárás (Kurentovanje na Ptuju) 2017-ben felkerült az UNESCO szellemi örökség listájára.

Farsangkor vonulnak fel a szlovén kurentek a Dráva-menti települések utcáin: a kurentovanje (kurentelés) ugyanis az egyik legnépszerűbb farsangi fesztivál Szlovéniában, ami évente százezer látogatót vonz. A nemzetközi fesztivál fő helyszíne minden évben Ptuj városa, ahol a mohácsi busók farsangi népszokásához hasonlóan a szlovén kurentek járják település utcáit.

A báránybőrbe bújt kurentek a körmenettel a tavasz eljövetelét és a termékenységet ünneplik. A hiedelem szerint ők démonok, akik a derekukra fűzött kolompokkal űzik el a hideg évszakot és hívják a tavaszt. A hiedelem szerint, amelyik háznál megállnak, annak lakói egész évben szerencsések lesznek.

A maskarák nagyon hasonlítanak a mohácsi busók jelmezeihez.

A kurent jelmezét hagyományosan otthon készítik. Legjellegzetesebb része a maszk, amely egyben meg is különbözteti a más környékről származó démonokat, az öltözék többi része ugyanis egyforma. A Ptuj és Markovci környékiek pulyka- és libatollból füleket készítenek, szalmából vagy hasított fából pedig szarvakat, amelyekre színes pántlikákat akasztanak. A haloze-i dombok vidékén viszont tehénszarvat illesztenek a fejfedőre, a füleket pedig zsákszövetből vagy bőrből varrják. Az álarcot csak a szemnél és a szájnál vágják ki. A fogak helyén gyakran fehér babok lógnak. A hosszú piros nyelvet bőrből vagy szövetből farigcsálják. A démonok magasszárú csizmát és piros vagy zöld kötött harisnyát húznak. Kezükben fából barkácsolt husángot tartanak, amire sündísznóbőrt csavarnak. Eredetileg csak a nőtlen férfiak öltötték magukra a jelmezt, de ma már szinte bárki kurentté válhat.

A maskarák parádés felvonulása egészen húshagyó keddig tart. A fesztivál, mint minden évben, nemzetközi mulatsággal zárul jövő vasárnap, amelyen 6000 maskara vesz részt Szlovéniából és más országokból.

A Szlovéniában egyedülálló turisztikai rendezvényen helyi borokat és ételkülönlegességeket is kínálnak, köztük a híres ptuji fánkot.

Tartomány:Drávamente
Cím:Ptuj
GPS: 46° 25′ 9.6636″, 15° 52′ 15.54276″
Időpont:2023. február 11.
Honlap: http://www.kurentovanje.net/en/main/

Még nem érkezett hozzászólás!