» Szlovákia

» Szlovákia » Pozsonyi kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pozsony kihagyhatatlan látnivalói.
Látnivalók Pozsonyban

Óváros

A város legrégebbi szökőkútja a Fő téren található. A Miksa-kút vagy Roland-kút 1572-ben épült II. Miksa, a Pozsonyban megkoronázott első magyar király rendeletére, mivel a koronázási ünnepségek alatt tűz ütött ki a városban. A szökőkút nemcsak díszítette a teret, hanem egyúttal tűzvédelmi célokat is szolgált. A szemérmes lakosság unszolására 1794-ben eltávolították a kútról a 4 pisilő kisfiú szobrát és vízokádó delfineket tartó kisfiúkkal helyettesítették őket, 2005-ben pedig modern kútgyűrűt építettek a kút köré és eltávolították a lépcsőket. Az eredeti állapotot azóta visszaállították.

Mihály-toronyban Fegyvermúzeum van, erkélyéről panorámás kilátás nyílik a várdombra, a város és a Kis-Kárpátok tetőire és tornyaira.

Az Óvárosháza épülete 15. századi, egykori őrtornya 1590-ben földrengés következtében ledőlt, mai tornya barokk. A 45 méter magas toronyhoz vezető keskeny lépcsőn való felmászás után csodálatos panorámás kilátás nyílik az óvárosra.

A Mihály-kapu a város erődítményeinek egyetlen megmaradt kapuja a 14. századból. 51 méter magas tornyának felső teraszáról élvezheti a varázslatos kilátást a pozsonyi várra és az óvárosra. A fegyvermúzeum a toronyban található.

A szennyvízcsatornából kikandikáló bronz férfi alak (ČUMIL) kétségtelenül a legtöbbet fényképezett szobor a városban. A Halászkapu utcában az 1-es házszámnál áll egy életnagyságú, kezében cilindert tartó férfiszobor. A férfi, mintha egy közeli bejáratból kilépő ismerősét üdvözölné. A nem messze található Čumil szoborával ellentétben, ez a skulptúra, amely élénk ezüst színben fénylik, egy valóságos pozsonyi lakos hasonmása, akit mindenki Schöner Nazinak nevezett.

Pozsonyi Vár

Eredetileg az uralkodók székhelye, ma Pozsony jelképe és a Történeti Múzeum székhelye. 47 méter magas koronatornyából, ahol egykor a királyi koronázási jelvényeket őrizték, csodálatos kilátás nyílik nemcsak a városra, hanem a szomszédos országokra is.

Kék-templom

1909-től 1913-ig épült Lechner Ödön tervei szerint, szecessziós stílusban.

Szent Márton-dóm

1563 és 1830 között a pozsonyi dóm volt a magyar uralkodók koronázási temploma. Mai formáját 1877-ben nyerte el, helyén eredetileg román stílusú templom állt. Templomhajóját 1452-ben szentelték fel, majd a XV-XVIII. században további mellékhajókkal bővítették. 

A Szent Márton-székesegyház padlásáról került elő a XII. század derekán keletkezett Pray-kódex, amely egyebek közt a legrégibb összefüggő magyar szövegemléket, a Halotti beszédet is magában foglalja.

Pázmány Péter a 17. századi magyar katolikus megújulás legnagyobb alakja 1637-ben Pozsonyban halt meg, Szent Márton-székesegyházban van a sírja.

Primás Palota

A prímási palotát Batthyány József hercegprímás építtette 1778 és 1781 között, építője Hefele Menyhért volt. 

Itt írta alá Haynau az 1848–49-es forradalom és szabadságharc magyar főtisztjeinek, az aradi vértanúknak a halálos ítéletét.

Szlovák Nemzeti Felkelés Hídja (UFO)

A Szlovák Nemzeti Felkelés hídja Pozsony második legrégebbi hídja, építését 1967-ben kezdték meg, 1972-ben adták át. A 430,8 méteres acélszerkezetű függőhíd felett, 84,6 méter magasban egy kávézó található, amelyet alakja miatt UFO-nak neveztek el. 2001-ben különleges formájával elnyerte Szlovákiában az Évszázad építménye címet.

Az UFO étterem kilátópontja 84,6 m magasan áll a pilonon. A jobb oldali részen található lifttel lehet feljutni, ahonnan jó kilátás nyílik a városra. Az étterem felső részén már 95 méter magasból lehet körültekinteni. A vészlépcső 430 fokos. A vendéglő befogadó képessége 127 fő. Nem forog az étterem.

Sokan összetévesztik a Kamzik TV toronnyal: Az 1975-ben épült, 200 méter magas torony Pozsony legmagasabb épülete. Egy „Torony” nevezetű étterem is található benne, amelynek érdekessége, hogy folyamatosan, körkörösen forog, így gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.

Pozsony környéke

Dévényi vár

A vár a történelmi Magyarország nyugati kapuja volt. A Duna és a Morva folyók összefolyásánál lévő 80 m magas meredek hegy csúcsán emelkedik. Romjai ma is impozáns képet nyújtanak. Festői kilátás nyílik innen a Duna túloldalán emelkedő osztrák Hainburg várára.

Szomolányi várkastély

A hegyvonulat alacsonyabb kiszögellésén álló szomolányi vár legrégibb kövei a XIII. században kerültek a helyükre. Először egy 1390-es keltezésű, Zsigmond király kézjegyével ellátott adománylevélben említik. A XVI. században az Országh család, majd Losonczy Anna férje, Ungnád Kristóf volt a tulajdonosa, és a későbbi évszázadokban is jeles magyar nemesi családok tulajdona volt, vagy éppen ostromolták, mint ahogy ezt a Rákóczi-szabadságharc idején Bercsényi Miklós is tette. Utolsó tulajdonosai szintén a Pálffyak és az Erdődiek voltak. A szomolányi vár ma a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) alkotóháza.

Vöröskő vára

Vöröskő hegyormon álló várát III. Béla felesége, Mária építtette, de az ősi falakból csak kevés maradt az utókorra. Mai, monumentális formáját a vár a XVII.-XVIII. század során nyerte el. Szlovákia egyik legnagyobb lakott, múzeumként szolgáló várépületének három szintje alatt a dúsgazdag Fuggerek, Márk és Antal egykori nagyhírű borospincéi rejtőznek. Vöröskő várát korábban a Thurzó-család, majd a Pállfyak és Erdődiek birtokolták, akik 1945-ig lakták a várat és a környék több kisebb kastélyát.

A rendkívül gazdagon berendezett várkastélyt 1949-ben Csehszlovákia állami tulajdonú kulturális műemlékké nyilvánította, egy részét 1992-ben múzeumként nyitották meg a látogatók előtt. A vármúzeumban négy évszázad főnemesi lakhelyeinek berendezési tárgyait, rendkívül nagy értékű bútorokat, régi fegyvereket, gazdag festménygyűjteményt tekinthet meg a látogató. A kiállított bútorok száma meghaladja a kétezret, a porcelángyűjtemény alig kevesebb ötezer darabnál, több száz fegyver, másfél ezer festmény és ugyanennyi metszet is áll a gyűjteményben.

Vöröskő várában sok magyar turista fordul meg, de aki nem járt ott, az Várkonyi Zoltán két filmjének - az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán - képsoraiban tekinthetett be a vár belső termeibe. Várkonyi 1966-ban itt forgatta a Jókai művéből készült filmpáros belső jeleneteit.Tartomány:Pozsonyi kerület
Település:Bratislava
GPS: 48° 9′ 6.11568″, 17° 6′ 33.50268″
Honlap: https://www.visitbratislava.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward