» Spanyolország

» Spanyolország » Andalúzia » Andalúzia


Értékeld Te is:

A sevillai katedrális (Székes Szűz Mária katedrálisa, Catedral de Santa María de la Sede) a világ legnagyobb katedrálisa. Az épületben található Kolumbusz Kristóf sírhelye.
Belterét illetően a világ harmadik legnagyobb templomépülete és egyúttal a világ legnagyobb katedrálisa (a nála nagyobb Szent Péter-bazilika és az aparecidai Miasszonyunk-bazilika nem püspöki székhelyek).

A sevillai katedrális - eredetileg minaret - egyik tornyát díszítő vízköpő fejről azt tartják, hogy valaha teljes alakot ábrázoló szobor volt, amelyet a sekrestyében őriztek. Mivel a megbabonázott szobor - amelyet a legenda szerint egy halott ember lelke lakott - állandóan sértegette, fenyegette a látogatókat, egy bátor sevillai levágta a fejét, és ebből készült a vízköpő szörny.

A katedrális harangtornyát díszítő szobor - a Giraldilla, amely tulajdonképpen Minerva istennő ábrázolása, és amelyet Cervantes "Sevilla cigánylányának" nevezett - egy bizonyos, Bartolomé Morel nevű szobrászmester műhelyében készült. Morel egyik segédje, aki féltékeny volt mestere sikerére, állítólag megátkozta a szobrot, és az emiatt többször súlyosan megrongálódott: 1584-ben és 1755-ben földrengés miatt, 1682-ben pedig szélrohamban. 1664-ben letört a szobor jobb karja, majd nemrég, 1980-ban egy villám eltorzította az arcát. Azóta poliészter kópia áll a helyén.

A katedrálist díszíti az úgynevezett Ötsebű Krisztus vagy Rubin Krisztus szobra is. Ez egy időben állítólag rubinköveket ejtett ki sebeiből, amelyekből egyébként állandóan vérzett. A rubinok árából a katedrális őrzői úgymond kolostort építettek. A szobor azonban a legenda szerint felhagyott a vérzéssel, egészen addig, amíg az egyik pap vissza nem helyezett az öt sebbe öt rubinkövet.

1987 óta a Világörökség része.Tartomány:Andalúzia
Település:Sevilla
GPS: 37° 23′ 20.73264″, -5° 59′ 4.05204″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward