» Spanyolország

» Spanyolország »

Pulpí-geóda: Spanyolország egyedülálló földalatti kincse


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pulpí geodézia a legnagyobb ilyen jellegű sziklaképződménynek ad otthont, amelyet valaha Európában felfedeztek.
1999-ben a geológusok szenzációs felfedezést tettek egy elhagyott ezüstbányában a spanyolországi Almería tartományban. Itt található ugyanis az úgynevezett Pulpí-geóda. Ez a barlang tele van valóban gigantikus kristályokkal. Némelyikük akkora, mint egy felnőtt ember.

1999-ben Pulpí falu közelében található régi ezüstbányában, Mina Ricában rábukkannak az Európában valaha talált legnagyobb geodára: a Pulpí geodára.

A geóda kifejezés olyan kőüregeket jelöl, amelyekben kristályok találhatók. A helyszín hivatalos honlapja szerint a Pulpí-geóda nyolc méter hosszú és két méter magas. A hely egyedisége azonban a kristályok mérete, némelyikük akár két méter hosszú is lehet. És így nagyobb, mint a legtöbb felnőtt ember. Ráadásul csak Mexikóban, a Naica-barlangban találunk nagyobb gipszkristályokat, mint itt. A Pulpí-geóda kristályai tisztaságuk és tisztaságuk miatt is egyedülállóak. Szinte semmilyen más ásványi zárvány nincs bennük.

Hogyan alakulhattak ki egyáltalán ilyen óriási gipszkristályok? A Granadai Egyetem tudósai csak 2019-ben jutottak közelebb a kérdés megoldásához. Mint arról a Spektrum című tudományos honlap beszámol, a kutatók szerint a Pulpí-geóda növekedéséért különböző tényezők felelősek.

Ott van például a Pulpí geodézia elhelyezkedése. Valóban a föld alatt van. Ugyanakkor elég közel van a felszínhez ahhoz, hogy kialakulása során kisebb éghajlati ingadozások is befolyásolták. A gipszkristályokon lévő karbonátlerakódások alapján meg lehetett határozni az ásványok hozzávetőleges korát. Eszerint kétmillió és 60 000 év közötti időszakban alakultak ki.

Maga a Pulpí-geóda kialakulásának folyamata valószínűleg igen összetett volt. Ahol ma a kristályok vannak, ott valaha egy őstenger volt. Amikor ez kiszáradt, lerakódott a gipsz, amelyből a kristályok készülnek. Ezt a gipszet aztán a talajvíz elképzelhetetlen idő alatt újra felszabadította. Végül 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten kristályosodott ki - ez a Pulpí-geóda "születése".

De hogyan érhettek el a gipszkristályok ilyen gigantikus méreteket? Egyfajta geológiai kannibalizmus, más néven "Ostwald-érés" felelős ezért. Ez nem jelent mást, mint hogy a nagyobb kristályok egyre erősebbek lettek a kisebbek rovására. Szó szerint felszívták őket. Így jött létre a Pulpí-geóda jelenlegi formájában.

Csak 2019-ben nyitották meg a látogatók előtt a Mina Rica bányát és a Pulpí geodéziát. Lépcsőket másznak a föld alatt, és megfelelő távolságból csodálhatják meg a hatalmas gipszkristályokat. A másfél órás túra során a vendégek különböző galériákat tekinthetnek meg. A mozgáskorlátozottakat egy lift viszi be a bánya gyomrába.

Sok turista számára azonban az a negatívum, hogy a föld alatt nem engedélyezett a fényképezés - vagy csak az idegenvezetők számára van fenntartva. Azok, akik emlékképet szeretnének hazavinni, a túra után vásárolhatnak egyet. A barlang üzemeltetői hangsúlyozzák, hogy a Corona-járvánnyal kapcsolatban minden higiéniai előírást betartanak, és a területet naponta többszörMég nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward