» Spanyolország

» Spanyolország » Madrid


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Madrid, Spanyolország fővárosa Európa egyik legmagasabban fekvő városa.


LÁTNIVALÓK

Madrid történelmi Paseo del Prado sugárútja és közeli Buen Retiro park egy 200 hektáros kulturális térséggé fejlődött a sugárút 16. századi megépítése óta. A térség a spanyol főváros egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága. A 120 hektáros park a 19. századi kertépítészet különböző stílusait egyesíti. A terület ad otthont a Királyi Botanikus Kertnek A sugárút köti össze a spanyol művészvilág szívét, a Prado Múzeumot, a Thyssen-Bornemisza Múzeumot és a Zsófia Királyné Művészeti Központot. 2021 óta a Világörökség része.

Las Ventas

A Las Vantas Madrid világhírű, több mint nyolcvan éves bikaviadal-arénája, ahol arénában gyakran rendeznek koncerteket, sporteseményeket is. Spanyolország legnagyobb arénája 1929-ben épült, az első viadalt 1931 júniusában tartották, noha hivatalosan csak 1934 októberében nyitották meg. Falai között a leghíresebb torreádorokat láthatta küzdeni a bikákkal a közönség.

Madrid legrégebbi kávéháza

A Café Comercial Madrid belvárosában található kultikus hely a spanyol kulturális élet nagyjainak volt törzshelye. A márványasztaloknál költők, írók, újságírók, zenészek, filmesek találkoztak, beszélgettek és váltották meg a világot. Gyakoriak voltak a felolvasások, irodalmi estek. Antonio Machado költő és az irodalmi Nobel-díjas Camilo José Cela neve egybeforrt a Café Comerciallal.

Spanyolország leghíresebb órája

Spanyolország leghíresebb órája, a Madrid főterének számító Puerta del Solon található toronyórát II. Izabella királynő avatta fel 1866. november 19-én, uralkodása 33 évfordulója alkalmából. Készítője és adományozója José Rodríguez Losada órás volt. Mind a mai napig külön munkakört jelent a Puerta de Sol órájának gondozása, karbantartása.

Az óra azért különleges a spanyolok számára, mert minden évben harangjainak zúgására búcsúztatják az óévet. A Puerta del Solon tízezrek gyűlnek össze ilyenkor ünnepelni, a tévécsatornák pedig élőben közvetítik az óraütéseket, hogy az egész országban láthassák és hallhassák.

A hagyományok szerint szilveszterkor, amikor a toronyóra elüti az éjfélt, egy-egy szem szőlőt kell megenni, hogy az új esztendő is szerencsés legyen.

Az órához számtalan anekdota kötődik, például 1952-ben az akkori venezuelai nagykövet szerette volna megvásárolni és hazavinni Caracasba a mintegy 300 kilós óraszerkezetet, de az üzlet nem jött létre.

San Ildefonso templom

Itt található Miguel de Cervantes spanyol író síremléke.

Atocha pályaudvar

A pályaudvar érdekessége, hogy várótermében egy trópusi kert található. A négyezer négyzetméteres botanikus kert igazi látványosságnak számít, a látogatók általában hosszan elidőznek ott az egzotikus növényeket és a medencében élő állatokat figyelve. A teknősök és díszhalak szomorú sorsát azonban kevesen ismerik; mindannyian elhagyott házi kedvencek, akiktől régi tulajdonosaik a pályaudvar eredetileg csak vízinövények számára kialakított medencéjében szabadultak meg. A pályaudvar díszkertjének medencéjét ezért hamarosan megszüntetik, és az így felszabaduló 128 négyzetméteren a környezetvédelemnek szentelt kiállítóteret terveznek létrehozni.

El Rastro bolhapiac

Madrid legrégebbi és egyben Európa legnagyobb bolhapiaca.

Minden vasárnap nagy tömeg böngészi a használt árukat a La Latina szűk utcáin húzódó standok százai között. A meredek, keskeny utcák mentén, amelyek körülveszik a La Latina-t, antik üzletek, divatos bárok, éttermek és művészeti galériák vannak.

Tartomány:Madrid
Cím:Madrid
GPS: 40° 25′ 0.39144″, -3° 42′ 13.64472″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward