2014. május 26.

A Giro 16. szakasza. Ponte di Legno-Val Martello

Az előző szakaszon az olaszok nagy reménysége, Fabio Aru nyert. A keddi szakasz lesz az idei Giro egyik királyetapja, 60 km-nyi hegymenettel az Alpokban.


Az előző szakaszon az olaszok nagy reménysége, Fabio Aru nyert, aki így negyedik helyre jött fel összetettben. Másodikként névrokona, Fabio Duarte ért célba, a harmadik Nairo Quintana lett.

 


A keddi szakasz lesz az idei Giro egyik királyetapja, 60 km-nyi hegymenettel. Az első emelkedő az első kategóriás Gavia, a második a Passo dello Stelvio (Stilfser Joch), a Cima Coppi, az idei verseny legmagasabb csúcsa, a befutónál pedig a Val Martello vagy Martelltal szintén első kategóriás hegy.

 



A 16. szakasz


A start Ponte di Legnóban lesz, Lombardiában, Brescia megyében, Camonica völgyben.

 


Ponte di Legno


Az utolsó jégkorszak után népesült be, mert az olvadó gleccserek kivájták a völgyet. A rómaiak, mikor elérték a Pó folyó forrását, találkoztak az itteni emberekkel, akiket Camunninak neveztek el. Az i. e. első század végére a völgyet már teljesen Róma uralta, létrehozva itt Cividate Camuno városát.

 


Ponte di Legno


A jelenlegi Ponte di Legno elődjét először 774-ben említették egy kolostor kapcsán a karolingok Dalegno néven.

A középkorban a guelfek és ghibellinek harcoltak itt, majd később a velenceiek és milánóiak a völgy birtoklásáért, amit végül az előbbiek nyertek el.

Ponte di Legno része a Passo del Tonale síterületnek, a két várost felvonók kötik össze.

 


Világháborús emlékmű az 1884 m magas Tonále hágón


Helyi ételek a Casoncelli (húsos ravioli), a birka kolbász, a szamár pörkölt, a casolet, a silter és a ricotta sajtok.

 


Casoncelli


A Ponte di Legno-Passo del Tonale már kétszer is rendezett Giro szakaszt: 1971-ben (Lino Farisato) és 2010-ben (Johan Tschopp). Nem ez az egyetlen kerékpár esemény itt: júliusban minden évben bicikli maratont rendeznek a területen.

A Passo dello Stelvio (Stilfser Joch) utat Valtellina és Val Ventoso közt a Habsburgok építették ki, mikor elfoglalták Lombardiát és össze akarták kötni Tirollal. Ezért megbíztak egy lombard építészt, Carlo Doneganit, akinek a tervei alapján 1825-ben megnyílt a 49 km-es út. Munkájáért Ferdinánd császár 12 évvel később az Oszták Birodalom Lovagja és a Stelvio Nemese címet adományozta neki.

 


Maga a hágó Tirol és Bormio közt helyezkedik el, Sondrio megyében, 75 kilométerre Bolzanótól és körülbelül 200 méterre a svájci hágótól. A felette lévő csúcsot a „Három Nyelv Csúcsának” nevezik (Piz da las Trais Linguas/ Dreisprachenspitze/ Cima Garibaldi), hiszen itt találkozik az olasz, a német és a romans nyelv.

75 hajtűkanyarból áll összesen, nem véletlenül választotta a Top Gear brit autósmagazin „a világ legnagyszerűbb útjának”. Ezekből 48 az északi oldalon van.

 


Passo dello Stelvio (Stilfser Joch)


Girót már nagyon sokszor rendeztek itt, legelőször 1953-ban (Fausto Coppi), legutóbb 2012-ben (Thomas de Gend). Minden évben, augusztusban egy napra lezárják a hágót a motorral hajtott járművek előtt, ekkor körülbelül 8.000 biciklista teker fel.

 


Passo dello Stelvio (Stilfser Joch)


2008-ban a Moto Guzzi motorgyártó elkezdett gyártani egy Stelvio nevű modellt a hágó tiszteletére.
Martello az egyetlen olasz város, ahol egyetlen olasz anyanyelvű ember sem lakik, az egész város német.

A Val Martello név eredetére több magyarázat is létezik: 1280-ból származik a latin „murtellából” (áfonya), vagy „martellumból” (kalapács), vagy a „Martel” névből, vagy esetleg a preromán „marra”, azaz kőhalom szóból.

 


Val Martello


A völgy Laces-ből kezdődik, és 30 kilométer hosszú. Átfolyik rajta a Plima folyó, de ezenkívül nem gazdag vízfolyásokban. A legnagyobb csúcs a völgyben a Monte Cevedale 3769 méterrel.
Nyáron nagy túra központ, télen a síelésen keresztül snowboardon át a síugrásig bármilyen sportot lehet itt űzni.

Nagyon híres az eperről, az egész völgyben szinte mindenhol eperföldeket lehet látni, ezért nem meglepő, hogy minden júniusban eperfesztivált szoktak tartani. Helyi ételek még pecorino és a különféle fűszerezett sajtok, a bresaola és a charcuterie sonkák, valamint a különféle növényekből készített lekvárok és likőrök.