» Olaszország

» Olaszország » Umbria » Umbria


Értékeld Te is:

Umbria középkori városai Olaszország legszebb városai közé tartoznak.


Umbria, amelyet gyakran háttérbe szorít híresebb szomszédja, Toszkána, Olaszország rejtett gyöngyszeme. Ez a varázslatos régió, amelyet "Olaszország zöld szívének" is neveznek, gazdag történelemmel átszőtt, festői városokkal tarkított és buja tájakkal megáldott.

Umbria csendesebb, autentikusabb olasz élményt kínál, távol a turisták tömegétől. 

Assisi

A szép umbriai városban Szent Ferenc életének helyszíneit végigjárva megismerhetjük a Szent életét. (részletek)

Bevagna

I borghi più belli d’Italia szövetség tagja. A középkori falakkal körülvett óváros képe román stílusú. A Piazza F. Silvestri nemcsak Umbria egyik legszebb tere, hanem eredeti aszimmetrikus várostervezési megoldásáról is híres.

Norcia

I borghi più belli d’Italia szövetség tagja. 

Norciából származik a világhíres sonkát, a prosciutto crudo. Az előírásnak megfelelően Umbria keleti hegyeiben a sertések csak egy bizonyos típusa és nagysága használható a sonkák előállításhoz, sem vaddisznóból, sem kocából nem lehet prosciuttót készíteni. Az állatok szabad tartásúak, takarmányuk alapja a gabona, amihez a Parmigiano-Reggiano sajttenyésztéséből származó tejsavót keverik. Ez adja majd a sonkák összetett ízét.

Az érlelés folyamata során kétszer sózzák, hagyományosan mossák és szárítják a combot, majd végül zsírral kenik be. Ennek a technikának köszönhetően a Prosciutto di Norcia színe a rózsaszíntől az egészen mélypirosig terjed. Az érlelés legalább 12 hónapig tart, aminek körülményei, vagyis a hegyek egyedi éghajlata nagyban hozzájárul a végtermék jellemzőihez. A sonka aromája kissé fűszeres, az íze intenzív, de egyáltalán nem sós. 

Az európai védőszentként tisztelt Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója szülőházára emelt bazilika a 2016. október 30-i földrengésben omlott össze. A templomból csak a homlokzat és a hajók tartófalainak egy része maradt meg.

Az október végi 6,5-ös erősségű földmozgás epicentruma az umbriai Norcia térségében volt, január 18-án pedig egy 5,5-ös földrengés következett.

Spello

I borghi più belli d’Italia szövetség tagja. Spello hegyre épült misztikus kisvárosa Umbria gyöngyszeme. 

Spellóban érdemes megnézni a római eredetű, impozáns Porta Venere kaput, amelyet Properzio tornyai szegélyeznek, a Santa Maria Maggiore kollégiumi templomot a Pinturicchio által freskózott Baglioni-kápolnával és a 16. század második feléből származó derutai majolika csempékkel borított padlóval. 

Gubbio

Az umbriai kisváros képe élénken él a magyar kultúrában; Szerb Antal Utas és Holdvilág c. regényének megjelenése óta az Itáliába látogató magyarok, ha tehetik, elmennek Gubbióba, és megpróbálják rekonstruálni az ott történteket.

Gubbio művészi városa kétségtelenül Umbria egyik legkedveltebb úti célja, különösen a központi Piazza della Signoria, más néven Piazza Grande lélegzetelállító szépségéért: ez az erkély, ahonnan a kilátás a környező dombokra nyílik, és amelyet a Palazzo dei Consoli magas homlokzata ural. Az épületben található Polgári Múzeumban a város ősi gyökereiről tanúskodó egyéb tárgyak mellett a híres Eugubine táblákat is őrzik, amelyek az ősi umbriai nyelv egyetlen írásos emlékei. 

A városba jóval Szerb Antal hősei előtt egy alkalommal több száz magyar is ellátogatott, amikor 1433 kora őszén Zsigmond német-római császár és magyar király átvonult Umbrián.

Zsigmond 1431 novemberétől 1433 októberéig Itáliában tartózkodott. Utazását Romfahrtnak nevezik, ami azt jelenti, hogy a császár apjához IV. Károly németrómai császárhoz hasonlóan nemcsak a császári címet szerezte meg, hanem azt is elérte, hogy megkoronázása Rómában, a pápa által történjen.

Erre hosszas diplomáciai egyeztetések után, 1433. május 31-én került sor. Ez után Zsigmond elhagyta Rómát, és visszaindult a birodalom irányába. Ennek az útnak volt az egyik állomása Gubbio. (részletek)

Foligno

A szép városka arról híres, hogy itt nyomtatták ki először, 1472. április 5-én az első példányt Dante Isteni Színjátékából.

Egykor a kalandozó magyarok is jártak erre és romboltak.

Foligno eredeti neve Fulginiae, és már a rómaiak is laktak itt, valószínűleg az umbriaiak alapították az időszámításunk előtti 8. században. Sentium-i csatában i.e. 295-ben elfoglalták a rómaiak, akik a várost Fulginia istennő után nevezték el.

Hamarosan a környék székhelyévé vált és fontos kereskedelmi központ lett a Via Flaminia mentén. A Római Birodalom bukása után kezdett hanyatlani, miután 881-ben kifosztották a szaracénok, majd 915-ben és 924-ben éppen a magyarok rombolták le.

Foligno 1165-ben tért magához, köszönhetően Barbarossa Frigyesnek, mikor elnyerték tőle a szabad város rangot. Sokáig virágzott a gazdag Trinci családnak köszönhetően, de mikor az a pápai állam felé fordult, és megérkeztek a város alá IV. Jenő pápa seregei, kinyitotta nekik a kapuit, és lefejezték Corrado Trincit. A Palazzo Trinci a mai napig látogatható és lévén a család nagy műszerető, számos kép ki van állítva a gyűjteményükből.

Ezután egészen 1860-ig a pápai államhoz tartozott, két kisebb megszakítással: 1799-ben a Római Köztársaság, majd 1809-től 1814-ig az Olasz Királyság foglalták el. Végül 1860. szeptember 14-én a Savoyai seregek véglegesen az utóbbihoz csatolták.

1832-től 1997-ig számos nagyobb földrengést szenvedett el.

Fontos látványosságok közé tartozik a Palazzo Orfini reneszánsz palota, ahol az első nyomdát nyitotta meg Emiliano Orfini 1470-ben. Itt nyomtatta ki először Johann Neumeister, Gutenberg tanítványa 1472. április 5-én az első példányt Dante Isteni Színjátékából. Ez az Oratorio Nunziatellában van kiállítva, ahol Perugino híres festményét, a Krisztus megkeresztelését is megtekinthetjük.

Meg kell még említeni a Palazzo Comunalét, melyet a 13. század után több alkalommal is átépítettek. A 19. században érte el végleges formáját, neoklasszicista stílusban. Az óratorony azonban még mindig eredeti, 13. századi.

A dómban eredeti szobrok találhatók Bernini-től. A Palazzo Trinci-ben pedig eredeti 15. századi Fabriano freskók tekinthetők meg. Foligno legrégebbi temploma a Santa Maria Infra Portas, melyet a 11. században építettek.

A 15. században Foligno nagyon híres volt festő iskolájáról. Raffaello itt festette meg a Folignói Madonnát, amely ma a Vatikánban látható. (részletek)

Cascia

Szent Rita múmiájt a mai napig a casciai Szent Rita templomban őrzik. (részletek)

Bettona

"I Borghi più Belli d'Italia" tagja, csodálatos óvárosa van.

Orvieto

Az egykori Orvieto, etruszk nevén Velzna volt az utolsó etruszk város, amely hosszú ostrom után megadta magát a rómaiaknak. Lakosai Volsiniibe (Bolsenába) menekültek.

Olasz régészek Orvietonál 2007-ben hat évig tartó kutatás után megtalálták a mitikus Fanum Voltumnaét, a 12 etruszk város szent vallási központját. A Fanum Voltumnaeról több művében írt Titus Livius, a római történetírás egyik legnagyobb alakja. Ismertetése szerint a vallási rituálékon kívül az etruszk liga politikai és vallási vezetői egyaránt itt tartották tanácskozásaikat. Ugyanakkor minden évben tavasszal az egység megerősítése céljából nagy ünnepséget rendeztek atlétikai versenyekkel, vásárokkal, amelyekre még Rómából is érkeztek kereskedők. Ez utóbbiak a történészek szerint kémkedtek is Rómának.

A Fanum Voltumnae keresése már a XV. században megkezdődött. Évszázadok során sok feltételezés született, de biztosat senkinek sem siekrült kiderítenie. Az olasz régészek most is óvatosan fogalmaznak, jóllehet a Corriere della Sera a hónap elején már tényként tálalta a szent hely megtalálását. Az ásatás vezetője kijelentette: teljes bizonyosság csak akkor lesz, ha megtalálnak egy, Voltumna istennek ajánlott feliratot. Ő volt az etruszkok fő patrónusa, a Föld főistensége. Az eddigi leletek mindenesetre arra utalnak, hogy ezúttal valóban rátalálnak a keresett helyre. Felszínre kerültek a főtemplom 12-szer 6 méteres alapjai, egy nagy, tufából készült pódium, a falak egy része és a padlózat. Ezenkívül két impozáns út, egy 5 méter széles, amely a főtemplomtól indul ki és valószínűleg Orvietót kötötte össze Bolsenával. A másik, 7 méter széles út a templomtól a dombtetőre vezet. Ez a körmenetek útja lehetett. Találtak kutakat is, amelyek a hely vízellátását biztosították.

Titus Liviusnak, a római történetírás atyjának fennmaradt beszámolójából úgy ítélhető meg, hogy a kegyhely olyan szerepet játszott, mint később az újabb időkben a Vatikán: évente itt gyűltek össze az etruszk városok elöljárói, hogy imádkozzanak az istenekhez, de egyúttal társadalmi és katonai kérdésekről is tanácskoztak.

A régészek rábukkantak Voltumnát dicsőítő írásokra is: ő volt az etruszkok hitvilágában a Föld legfontosabb istennője, egyben az etruszk nép védőszentje is.

Spoleto

Spoleto látképét a Rocca Albornoz uralja, amely eredetileg pápai erődítmény, majd Lucrezia Borgia otthona volt.

Spoleto kanyargós középkori városközpontját a Pinturicchio és Filippo Lippi által freskókkal díszített román stílusú Santa Maria Assunta székesegyház magas harangtornya, a longobárd korból származó San Salvatore templom, a ma részben a Sant'Agata kolostorkomplexumba épített római színház, a Piazza del Municipio alatt található római ház, korabeli padlóval és mozaikokkal, valamint a Sant'Elia domb tetején álló hatalmas Albornoz erődítmény jellemzi.

Megtekintjük még a Ponté delle Torrit (tornyok hídja), valamint a 12. századi dómot.

Spoletóban (1433. augusztus 21.) akkor indították be először a Giovanni Buono spoletói építész által renovált piactéri kutat (600 forintnyi értékben), amikor Zsigmond német-római császár umbriai utazása során a városba érkezett.

2020 őszén ellopták a szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyét Spoleto székesegyházából. Az aranyozott ereklyetartóban szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében.Tartomány:Umbria
Település:Assisi
Honlap: https://borghipiubelliditalia.it/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward