» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Szent Péter és Pál ünnepe Rómában

2024. június 29.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Június 29. Szent Péter és Szent Pál, Róma két védőszentjének ünnepe - az olasz fővárosban munkaszüneti nap.

Szent Péter, Róma első püspöke és a világ legnagyobb templomának névadója, valamint Szent Pál az Örök Város közös védőszentjei.

Mindkét apostol 3 éven belül mártírhalált halt Rómában, és állítólag mindketten a nevüket ma viselő két bazilikában nyugszanak: Szent Péter a Vatikánban és Szent Pál a falakon kívül, a történelmi központtól délre. Mindkét templomban a szentek egymáshoz illő szobrai találhatók.

Az Angyalvárhoz vezető híd két oldalán is együtt láthatjuk őket, az Angyalvárhoz vezető hídon, a folyóparti erődítményen, amely egykor a pápákat védte: Szent Péter a mennyország kulcsait, Szent Pál pedig a kardot tartotta a kezében.

Az olasz főváros június 29-ét hivatalos ünnepnapként ünnepli, ezért egyes üzletek és hivatalok zárva lesznek, a közlekedés pedig korlátozott menetrend szerint közlekedik. De kevesebb fennakadásra számíthat, mint egy országos ünnepnapon: a helyközi közlekedés a szokásos módon működik, a legtöbb múzeum és látogatóközpont pedig nyitva marad.

Négy hagyományos étel Szent Péter és Pál napján

Június 29-én Rómában, mint sok más olasz városban, Szent Pétert és Pált ünneplik. A védőszentek ünneplése ma is, mint sok évszázaddal ezelőtt, kiváló alkalom arra, hogy kipróbáljuk a tradicionális olasz ételeket. Olyan ételeket, amelyeket továbbra is "régimódi módon" készítenek, ahol történetek, szokások és legendák fonódnak össze. Néhány recept és gasztronómiai szokás története Toszkána és Szicília között.

Róma. Kenyér és csokoládé

A város szentjei - a halász és a paradicsom kulcsának birtokosa, valamint minden idők első misszionáriusa, a legfontosabb apostolok - tiszteletére mindig is nagy ünnepeket tartottak az olasz fővárosban.

Míg az 1900-as évek elejéig az volt a szokás, hogy a fraschette-hez egy batyuval felszerelkezve, csak a "scommido" (egy kis hozzájárulás a vendéglátásért) ellenében mentek, van egy ugyanilyen régi hagyomány, de ez a desszertre vonatkozik. 1868-ban IX. Pius pápa a trappista szerzetesekre bízott egy fontos apátságot: a Tre Fontane apátságot az ősi Via Laurentina mentén, amelyet azon a helyen emeltek, ahol Szent Pált állítólag lefejezték. A szerzetesek, akik részben belga és holland származásúak voltak, és ezért egy akkoriban új termékhez szoktak hozzá, Rómába hozták a csokoládégyártást. Különösen 29-én reggel keresték fel őket a lakosok, akik egy ma is gyártott finomsággal akartak élni: egy rozetta kenyérrel felfegyverkezve mentek oda, és várták a bőséges adag forró csokoládét.

Garfagnana. Torta di San Pietro

Június 29. a Lucca tartományban található Castelnuovo Garfagnana településen is ünnepnap. Erre a napra - de immár az év többi részében is - az első pápának szenteltek egy süteményt, amelyet (hogy senkinek se legyen ellenére) később Torta dei Due Santi (Két szent tortája) névre kereszteltek át.

A jellegzetes sütemény lehet tömör réteggel vagy a "modernebb" tésztacsíkokkal zárva, és a tölteléke tojásfehérjéből, cukorból, hámozott és apróra vágott mandulából és egy kis likőrből áll: a Sassolino nagyon gyakori, akárcsak a Sambuca.

Aversa. San Paolo-i húsgombócok

Caserta településen Szent Pált megtérésének napján, január 25-én ünneplik. De nem kerülhetjük meg, hogy ne meséljünk erről a sós készítményről, amely minden évszakban jó ötlet. Az egyszerű és "nagyon szegényes" - mint sok más, a repertoárban régóta szereplő és legfinomabb étel - "e palle 'e San Paolo" az elmaradhatatlan szikkadt kenyérből, darált hús, pecorino sajt, tojás és petrezselyem keverékéből gyúrják. Egy csipetnyi cukor, szultánnal és fenyőmaggal együtt, kellemes kontrasztként édes jegyeket kölcsönöz nekik. 

Palermo. Szent Péter kulcsai

A szicíliai fővárosban senki sem vonja kétségbe a védőszent, Santa Rosalia jelentőségét; de Pietro számára is tiszteletbeli hely van a naptárban. Különösen a róla elnevezett kerületben, a Castellammare városrészen belül, a halászok és a halárusok (az úgynevezett "Sanpietrani") történelmi otthonában. Ahogy Szicíliában gyakran előfordul, a szentek a desszertet részesítik előnyben: ebben az esetben a paradicsom őrzője előtt egy omlós keksszel tisztelegnek, amely 29-e körül az összes cukrászda kirakatát benépesíti. A "Le chiavi di San Pietru" mandulamasszából, mézből, vajból és tojássárgájából készül. A tésztát kulcs alakúra formázzák, majd színes ánizsos szóróanyaggal variálják, és néhány "előlelőbb" változatban citromkonzervet és cukormázat is használnak hozzá.

Tartomány:Lazio
Település:Roma
GPS: 41° 54′ 10.0206″, 12° 29′ 46.9158″
Időpont:2024. június 29.

Még nem érkezett hozzászólás!