» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A viterbói San Francesco templomban őrzik Árpádházi Szent Erzsébet koponyaereklyéit

A San Francesco-templom 12-13. századi, gótikus stílusú, a 20. században újjáépítették. Falain belül található két pápa sírja és Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéi is.

A kápolna 1400-as évekből származó oltára alatt helyezték el Árpád-házi Szent Erzsébet fejereklyéit. A csontokat előzőleg egy fa ereklyetartóban őrizték 1583-tól kezdődően, majd 1998-ban hivatalos vizsgálatoknak és restaurálásnak vetették alá, az olasz város Chieti egyetemének antropológiai intézete és a magyar kutatók együttműködésével.

2002. november 17-én Lorenzo Chiarinelli viterbói püspök ünnepélyes szentmise keretében - Pápai Lajos győri megyéspüspök jelenlétében - pecsétjével lezárta a hitelesített koponyaereklyéket tartalmazó új tékát, és azt egy felújított oltárba helyezte. A történelmi eseményre a bazilika egyik oldalkápolnájának falán lévő márványtábla is emlékeztet.

Egész Olaszországban, de főleg Közép-Itáliában rendkívül közkedvelt az 1231. november 17-én elhunyt magyar királylány, akit IX. Gergely pápa a római hatalmi harcok és zavargások elől menekülve Perugiában avatott szentté 1235. május 27-én. A világegyház november 17-én tartja liturgikus emléknapját.

Tartomány:Lazio
Település:Viterbo
Cím:Viterbo
GPS: 42° 25′ 19.56025″, 12° 6′ 23.97902″
Honlap: http://www.sanfrancescoviterbo.it

Még nem érkezett hozzászólás!