Olaszország
» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Santa Maria Assunta dóm Olaszország egyik legjelentősebb gótikus katedrálisa. Siena belvárosával együtt az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

"A város meseszerű, vidám meseszerű jellegét az adja meg, hogy minden pontjáról látni lehet a város tetején a dómot, amely mint egy tréfás, zebraszínű, tornyos Zeppelin lebeg fölötte." (Szerb Antal: Utas és Holdvilág)

Az itáliai reneszánsz egyik jelképének tartott katedrálist a 12. század közepén kezdték építeni. Oldalhomlokzata egyszerű fekete-fehér csíkozású márványburkolata tisztán megőrizte a középkori formákat. A jobb oldalhomlokzat mellett magasodik a harangtorony.

A dóm híres fekete-fehér és színes márványintarziával fedett padlózata évente egyszer, néhány hétig látható. Nemcsak azért érdemes megnézni, mert szép, hanem azért is, mert az itáliai művészet történetének egyik remekművéről van szó.

A mintegy hatvan alakkal, szimbólummal vagy jelenettel díszített padlózat első intarziája a 14. század második felében készült. Az utolsót a 19. században rakták le. Több mint negyven művész dolgozott rajta, többségük sienai születésű.

Az alkotók között volt Pinturicchio (1454-1513) és Domenico Beccafumi (1486-1551), aki a padlózat harmincöt intarziáját készítette.

Kripta. A kriptát 1999-ben fedezték fel a főoltár restaurálásakor. Az altemplomnak ebben a részében 12. századi freskók őrződtek meg jó állapotban. A száznyolcvan négyzetméteres falfelületet díszítő festmények az Ó- és az Újtestamentum jeleneteit ábrázolják, köztük Krisztus megkeresztelését. 

Tartomány:Toscana
Település:Siena
Cím:Siena
GPS: 43° 19′ 3.70423″, 11° 19′ 46.88393″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward