» Olaszország

» Olaszország » Basilicata


A Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek komplexuma, amely 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi. Ma Olaszország legnagyobb szabadtéri múzeumát alkotják.

A már az őskorban lakott barlanglabirintusokban még a 20. század 50-es éveiben is éltek emberek áram és víz nélkül, rettenetes higiéniai körülmények között. Ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede. Lakosainak a város modern városnegyedeibe való áttelepítése után a barlangváros állapota leromlott, mígnem a 80-as években az olasz kormány programot indított megmentésére.

A második világháború után Carlo Levi hívta fel a figyelmet a városra a Krisztus megállt Ebolinál című könyvével. Ebben említést tesz, hogy Matera városának közel 70%-a barlanglakásokban él, együtt háziállataikkal, ivóvíz és csatornázás nélkül.

Matera az észak-dél irányban folyó Gravina di Matera szurdokvölgyének meredek, nyugati partján épült fel. Matera az európai kultúra jelképének számít: a mintegy nyolcezer éves történelemmel bíró város 1993 óta az UNESCO világörökség része.

A régi város központja a Piazza Duomo (Dóm-tér), ami egyben a Civitá városrész központja is. Ettől északra található a Sasso Barisano, amelynek központja a Piazza San Pietro Barisano, délre pedig a Sasso Caveoso, amelynek központja a Piazza San Pietro Caveoso. A sassikat girbe-gurba, labirintus-szerű kis utcák és lépcsősorok szelik át. Mindössze néhány utca alkalmas autós közlekedésre. Sasso Barisano főutcája a Via Fiorentini, ami egy korábbi patak befedésével jött létre. A Civitát kelet-nyugat irányban a Via Duomo szeli át, a Sasso Caveosót pedig a Via Buozzi, amely szintén egy patak befedésével jött létre. A szurdokvölgy meredek lejtőjén a Via Madonna delle Virtú halad végig, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a völgyre illetve a szemben fekvő part kezdetleges barlanglakásaira. A középkori város nyugati határát a Via Ridola - Via del Croce - Via San Bagio tengely alkotja.

A materai sassik területén a következő épületek állnak:
60 barlangtemplom,
20 épített templom,
3012 lakás, amelyből:
665 barlanglakás, melyek bejárata az utca szintje alatt van,
1672 barlanglakás, melyek bejárata az utca szintjén van,
362 már meglévő lakásra épült barlanglakás,
307 egyemeletes ház,
8 kétemeletes ház,
1645 kezdetleges barlanglakás.

A Barlangtemplomok regionális parkot (Parco Regionale delle Chiese Rupestri) 1990-ben alapították azzal a céllal, hogy védelem alá helyezzék a Matera könyéki barlangtemplomok régészeti, történelmi és természeti örökségét. A terület két község területét öleli fel: Matera és Montescaglioso. A park felügyelete az egykori Santa Lucia alla Civitá templomban székel, hozzá tartozik egy dokumentációs központ valamint egy múzeum.

A Murge szívében álló Radogna tanyán rendeztek be egy kiállítást a barlanglakások őskori történetéről. Ez egyben a kiindulópontja a vidéket bejáró sétáknak. A park területén 11 régészeti terület található, 46 barlangtemplom, 5 remetelak, 5 falu, 37 tanya, 21 vidéki palota, 11 akol. Az ezeket összekötő utakat tratturinak nevezik, amelyeket korábban a pásztorok használtak a Murge és a Pollino masszívum legelői közötti vándorlásaik során.

Murgia Timone: Kis falu, melyet valaha vizesárok vett körül. A 19. század végén fedezték fel, valószínűleg a neolitikum végén és bronzkor elején lakták.

Murgecchia: Az 1960-as években tárták fel. A késő neolitikumban alapított falucskát kettős árokrendszer vette körbe. A feltárt sírok alapján a régészek megállapították, hogy a 11. századig lakták.

Casa Grotta: Berendezett sassi.

Museo laboratorio della Civitá Contadina: A sassi lakosainak életét bemutató gyűjtemény.

Látogatható barlangtemplomok:
Sasso Caveoso: Santa Maria de Armenis, Santa Lucia alle Malve, San Giovanni in Monterrone, Madonna de Idris, Santa Barbara
Civitá: Madonna della Virt?, San Nicola dei Greci
Sasso Barisano: San Pietro Barisano, San Guglielmo, San Vito dei Lombardi, Sant'Antonio Abbate.

(Forrás: Wikipédia)

Tartomány:Basilicata
Település:Matera
Cím:Matera
GPS: 40° 39′ 52.61627″, 16° 36′ 49.95482″