» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Firenze

Santo Spirito (Szentlélek) templom Firenzében


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A templomot Filippi Bruneschelli tervezte és olyan nagy művészek gazdagítottak, mint Perugino, Filippino Lippi vagy Michelangelo, aki még fiatal korában egy feszületet hagyott rá örökül, de rendszeresen odajárt Leonardo da Vinci is.
Az Ágoston-rendi templomban Michelangelo Krisztus szobra központi helyen látható.

Központi helyet kapott Michelangelo hosszú időre elveszett feszülete a firenzei Santo Spirito (Szentlélek) templomban. A Krisztust meztelenül ábrázoló 1,40 méteres faszobor az egykori sekrestye kellős közepén, a kupolából lóg alá egy kábelen, hogy körbejárható, minden szögből megtekinthető legyen a reneszánsz remekmű és teljes mértékben érvényesülhessen a chiaroscuro hatás.

A keresztre feszített Krisztus szobrát Michelangelo ajándékba adta az Ágoston-rendi szerzeteseknek hálából azért, mert első pártfogója, Lorenzo deí Medici 1492-es halála után befogadták. A festő és szobrász egy évet töltött a szerzetesek között, akiknél mélyrehatóan tanulmányozhatta az emberi test anatómiáját az általuk  működtetett ispotályban.

A puritán szobor évszázadokra "elveszett", csak 1962-ben bukkantak rá a kolostor egy folyosóján annyira összepingálva, hogy elsőre nem lehetett felismerni, kinek az alkotása. Az újrafelfedezett és restaurált feszületet 2000-ben állították ki a Szentlélek-templomban, akkor még az egyik fal mellett.  

A Michelangelo-féle feszület mellett az oltárért és Alessandro Allori A betegeket gyógyító Szent Fiacrius című festményéért is érdemes a templomot felkeresni.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Santo Spirito
GPS: 43° 45′ 55.5246″, 11° 14′ 51.30996″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward