» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére.


Hagyománynak számít, hogy az egyházfő a december 8-i ünnepnapon a belvárosban található Szűz Mária-szoborhoz látogat, és itt a hívők és turisták gyűrűjében Róma és a világ üdvösségéért imádkozik, majd virágkoszorút helyez el, amelyet tűzoltók tesznek a szobrot tartó 27 méter magas oszlop tetejére.

A szeplőtelen fogantatást IX. Piusz pápa emelte dogmává 1854. december 8-án. Azóta egyházi ünnepnek, és Olaszországban piros betűs állami ünnepnapnak számít. A Szűz Mária szobrával díszített kegyoszlopot ugyanabban az évben emelték a Spanyol-lépcső melletti téren. Az emelésben résztvevő tűzoltók 1923 óta koszorút helyeznek el a kegyoszlopnál, 1958 óta pedig az ünnepnapon a pápák is ellátogatnak a szoborhoz.

Madonna della Neve - augusztus 5.

A Madonna della Neve (a hóesés csodája) évente megrendezett esemény, amelynek eredete Kr. e. 358-ra nyúlik vissza.

A város egyik legfontosabb római katolikus bazilikája, az impozáns Santa Maria Maggiore-templom előtt minden nyáron megrendezett Madonna della Neve szerencsehozó ünnepén lelkesen vesznek részt hívők és világi bámészkodók egyaránt.

A város, a Vatikán és a kulturális minisztérium támogatásával megrendezett látványosság 2023-as kiadása augusztus 5-én, szombaton 21.00 órakor lesz a Piazza di S. Maria Maggiore téren.

A hóesés és a fényjáték, amelyet hagyományosan a Carabinieri zenekar fellépése kísér, szombat este forgalomeltereléssel jár majd a környéken.

A 10.00 órai szentmisét a La Madonna della Neve tiszteletére, amelynek keretében a mennyezetről lehulló fehér virágszirmok záporoznak - ezt 17.00 órakor a vesperás alatt megismétlik - a hagyományoknak megfelelően augusztus 5-én a bazilikában tartják.

Mit jelképez a hóesés?

A legenda szerint egy IV. századi római házaspár a templomnak kívánta adományozni vagyonát, és isteni útmutatásért imádkozott.

A 352. év augusztus 4/5-én éjjel Szűz Mária látomásban jelent meg a házaspárnak, és azt mondta nekik, hogy egy csoda során feltárul a hely, ahol új templomot kell építeniük.

Ugyanazon az éjszakán - így szól a történet - csodás hóesés hullott Róma Esquiline negyedének egyik dombjára. Liberius pápa állítólag elutazott a hófödte helyszínre, és megrajzolta a tervezett templom körvonalait, amelynek építését a gazdag házaspár finanszírozta.

432-ben a bazilikát a Szűzanya tiszteletére szentelték fel. A templom ma is a kereszténység fontos zarándokhelye, és többek között IX. Kelemen pápa, V. Pál, IV. Miklós, Szent Jeromos és Gian Lorenzo Bernini művész végső nyughelyéül szolgál.

A Santa Maria Maggiore bazilikában található mozaik a csodálatos hóesést ábrázolja.

Bár a történetnek nincs történelmi alapja, az eseményt a mai napig minden évben megünneplik az égből hulló hószerű habok szürreális látványával.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Santa Maria Maggiore
GPS: 41° 53′ 51.4563″, 12° 29′ 54.49211″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward