» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére.
Hagyománynak számít, hogy az egyházfő a december 8-i ünnepnapon a belvárosban található Szűz Mária-szoborhoz látogat, és itt a hívők és turisták gyűrűjében Róma és a világ üdvösségéért imádkozik, majd virágkoszorút helyez el, amelyet tűzoltók tesznek a szobrot tartó 27 méter magas oszlop tetejére.

A szeplőtelen fogantatást IX. Piusz pápa emelte dogmává 1854. december 8-án. Azóta egyházi ünnepnek, és Olaszországban piros betűs állami ünnepnapnak számít. A Szűz Mária szobrával díszített kegyoszlopot ugyanabban az évben emelték a Spanyol-lépcső melletti téren. Az emelésben résztvevő tűzoltók 1923 óta koszorút helyeznek el a kegyoszlopnál, 1958 óta pedig az ünnepnapon a pápák is ellátogatnak a szoborhoz.

Madonna della Neve

A Madonna della Neve (a hóesés csodája) évente megrendezett esemény, amelynek eredete Kr. e. 358-ra nyúlik vissza.

A város egyik legfontosabb római katolikus bazilikája, az impozáns Santa Maria Maggiore-templom előtt minden nyáron megrendezett Madonna della Neve szerencsehozó ünnepén lelkesen vesznek részt hívők és világi bámészkodók egyaránt.

A megrendezett esemény egy 4. századi természetfeletti hóvihar történelmi felelevenítése. A történet szerint csoda történt, amikor Szűz Mária (La Madonna) álmában megjelent az akkori pápának, Liberius pápának és egy Giovanni nevű gazdag patríciusnak. Álmukban a Boldogságos Szűz arra utasította őket, hogy építsenek templomot Róma egy hamarosan felfedezésre kerülő pontján. Másnap reggel arra ébredtek, hogy az Esquiline-hegyet fehér hó borítja.

A pápa a furcsa időjárási eseményt az Istenanya egyértelmű jelének tekintette, ezért munkához látott, és 432-ben a bazilikát a Szűzanya tiszteletére szentelték fel. A templom ma is a kereszténység fontos zarándokhelye, és többek között IX. Kelemen pápa, V. Pál, IV. Miklós, Szent Jeromos és Gian Lorenzo Bernini művész végső nyughelyéül szolgál.

A mezzanotte leütésekor a béke jelképeként "hópelyhek" (fehér virágszirmok) hullotnak az égből, fehér réteget hagyva a templom előtti téren. 

A Santa Maria Maggiore bazilikában található mozaik a csodálatos hóesést ábrázolja.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Santa Maria Maggiore
GPS: 41° 53′ 51.4563″, 12° 29′ 54.49211″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward