» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A templomban őrzik Michelangelo híres Mózes-szobrát.


A templom Róma történelmi központjában, a Colosseum szomszédságában található.

A 442-ben emelt kora keresztény bazilika azokról a láncokról kapta a nevét, melyekbe Szent Péter apostolt verték jeruzsálemi fogsága alatt (San Pietro in Vincoli = Bilincsbe vert Szent Péter). A bilincs kalandos úton került Rómába: először Iuvenalis, a jeruzsálemi püspök ajándékozta oda Aelia Eudociának, II. Valentinianus császár hitvesének, aki később továbbadta lányának, Eudoxia császárnőnek, III. Valentinianus feleségének. Végül a hölgy elvitte I. Leo pápához, aki, amikor össze akarta azt hasonlítani Péter utolsó, a római Mamertinus börtönben használt láncával, a két bilincs csodálatos módon összefonódott. Azóta az eggyé vált láncokat a főoltár alatt kialakított ereklyetartóban őrzik.

A San Pietro in Vincoliban látható Michelangelo 1513 körül készült Mózes-szobra, amely II. Gyula pápa síremlékének része.

II. Gyula pápa 1505-ben adott megbízást a reneszánsz mesternek síremléke elkészítésére. II. Gyula 1513-ban meghalt, de a Mózes-alak csak 1540-ben került a síremlékre.

A legenda szerint maga a mester is olyan elevennek találta a carrarai márványból, 235 cm magas elkészült szobrát, hogy többször felszólította: "Beszélj már!". Amikor a műalkotás tovább hallgatott, a legenda szerint vésőjét a Mózes alak térdéhez vágta - az állítólagos bevágódás ma is látható.

A feszültséggel teli, erőteljes szobor azt a pillanatot jeleníti meg, amikor Mózes, a Sinai-hegyről lejőve, a tízparancsolattal a kezében, felismeri, hogy népe a bálványimádás bűnébe esett.

A szobrot csodálva feltűnik, hogy a Mózes homlokán ördögi szarvak éktelenkednek. A reneszánsz idején ugyanis széles körben elterjedt ábrázolásmód Szent Jeromosnak "köszönhető", aki Mózes ragyogó arca esetében a héber "karnu" (szarv, fénysugár) kifejezést "cornutának", azaz szarvval ellátottnak fordította latinra.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma, Piazza di San Pietro in Vincoli
GPS: 41° 53′ 38.01912″, 12° 29′ 37.51235″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward