» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 2000 éves piramis egyike annak a négy piramisnak, amelyet az ókori Rómában emeltek, de az egyetlen, amely túl is élte az elmúlt két évezred viszontagságait.

piramist feltehetően az augustusi Róma egyiptomi divatját tükrözi. Octavianus (a későbbi Augustus) i. e. 30-ban foglalta el Egyiptomot, véget vetve ezzel a Ptolemaidák háromszáz éves uralmának. Egyes kutatók viszont úgy gondolják, hogy inkább a núbiai piramisok ihlették az építményt. A núbiai Meroét i. e. 23-ban támadták meg a rómaiak, elképzelhető, hogy Cestius maga is e hadjáratban szolgált.

A sírkamra eredeti bejáratát nem ismerik, 1633-ban új bejáratot vágtak az épületen. A belső sírkamrában ma is látható a freskók egy része: nimfák, áldozati edények, repülő győzelemistennők.

A több mint harminchat méter magas, carrarai márvánnyal borított műemléket először 1656-1663 között restaurálták, a munkálatokat VII. Sándor pápa finanszírozta. Utoljára pedig a hatvanas években végeztek állagmegóvást. Nemrég egy japán ruhaipari milliárdosnak köszönhetően teljeskörű tisztítást hajtottak végre rajta.

Cestius piramisa (olaszul Piramide Cestia vagy Piramide di Caio Cestio) Rómában, a Piazzale Ostiensén, a Porta Ostiense kapu mellett, az Aventinuson egyiptomi mintára épült ókori műemlék, egyike Róma érdekességeinek. A síremlék i. e. 12-ben elhunyt építtetője, Caius Cestius magas rangú és gazdag római tisztviselő volt, aki Augustus császár uralkodása alatt praetori tisztséget töltött be s testamentumban hagyta meg utódainak sírja felépítését. 330 napig tartott, mire felhúzták a falait - az építményen erről tábla emlékezik meg.A felirat:

"C(aius) CESTIUS L(uci) F(ilius) POB(lilia tribu) EPULO, PRAETOR, TRIBUNUS PLEBIS, (septem) VIR EPULORUM".

A piramis belseje minden hónap harmadik és negyedik szombatján és vasárnapján látogatható egyénileg 11.00 órakor. A túrák olasz nyelven zajlanak, a jegyek ára 5,50 € (2022). A piramis augusztusban minden látogatás elől zárva tart.

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Piramide Cestia
GPS: 41° 52′ 35.20992″, 12° 28′ 51.07458″
Honlap: https://www.coopculture.it/it/poi/piramide-cestia/

Még nem érkezett hozzászólás!