» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Palmanova egy csillag alakú erődváros Grado közelében. Palmanova erődje 2017 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján.

A 16. században alapították, amikor Friuli vidéke a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt állt. Szabályos 9-szögletű alaprajzát máig épségben megőrizte.

A város alapkövét 1593-ban helyezték el. A velenceiek államuk legnagyobb szárazföldi támaszpontjává akarták fejleszteni a várost, de ez a terv kudarcba fulladt. Az eredeti szándékról csak az óriási méretű Főtér (Piazza Grande) tanúskodik, amelynek kiterjedése a kisváros méreteihez képest aránytalanul eltúlzott. A városba három nagy erődített városkapun (Porta Aquileia, Porta Udine és Porta Cividale) keresztül lehet bejutni. Ezek megóvott állapotban ma is megtekinthetők.

Palmanovát, az "ideális szerkezetű erődvárost", sugárirányú és koncentrikus utcahálózattal tervezték és építették, alapvetően katonai célokra. A széles és egyenes utcák arra szolgáltak, hogy ostrom idején a központi téren állomásozó katonaság a leggyorsabban kijuthasson a városfal veszélyeztetett részére. A város központjában laktak a tisztek, a külső háztömbökben a sorozott katonák, az erődfalak mentén pedig a hivatásos zsoldosok szállásai voltak.

Az építkezés közel 100 évig tartott. A beépített koncentrikus csillag három körgyűrűt tartalmaz. A várost körbe ölelő falak kerülete összesen 7 km, melyet körbe vesz egy hatalmas várárok és kilenc nyíl alakú összekapcsolódó bástya. Védelmi szempontok alapján a legkorszerűbb módszereket vették figyelembe az építkezés folyamán. A városba három őrzött kapun keresztül lehetett betérni.

A velenceiek a birodalmuk legnagyobb támaszpontjává szerették volna tenni Palmanovát. A harmonikus építészet, a precízen megtervezett városkép és az önfenntartásra remekül kialakított zöld területek nem hozták a várt sikereket, így 1622-ben elítélt bűnözőkkel telepítették be a várost.

A város komoly csatát a történelem során soha nem látott, azonban kétszer is elfoglalták. Először Napóleon csapatai, majd az Olasz Királyság foglalta vissza. A világháborúk során fontos szerep hárult a városra a stratégiai fekvése miatt. 1960-ban Nemzeti Műemlékké nyilvánították Palmanovát.

Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Cím:Palmanova
GPS: 45° 54′ 33.9264″, 13° 18′ 20.62296″
Honlap: https://borghipiubelliditalia.it/

Még nem érkezett hozzászólás!