» Olaszország

» Olaszország » Veneto


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Európa legősibb felsőfokú oktatási intézményeinek egyike, 1222-ben alapították. Itt van Európa első, 1594-ben épített anatómiai terme, ahol az első boncolásokat végezték.

A Városházával szemben áll a Bo Palota, a Padovai Egyetem történelmi székhelye. Nevét, a bót (magyarul ökröt) az egyik az egyetemhez csatolt épület korábbi vendégfogadó funkciójáról kapta. A vendégfogadó cégérében szerepelt az ökör.

Itt van Európa első, 1594-ben épített anatómiai terme a Teatro Anatomico, ahol az első boncolásokat végezték. Az anatómiaasztal körül hat emeleten, összesen 300 hallgató számára volt hely.

A Negyvenek termében pedig Galileo Galilei katedráját találjuk, aki 18 éven át oktatott itt.

A palotába a felnőttek 5, a diákok 2 euróért léphetnek be, de csak idegenvezetéssel.

Janus Pannonius szobor

Janus Pannoniust ábrázoló szobrot áll a Padovai Tudományegyetemhez tartozó Maldura-palota kertjében. A 15. században az egyetemen tanult magyar költő szobra Oláh Arré Éva alkotása. 

A derékban elvágott figura fiatal korában, egy kis Bibliával a kezében ábrázolja Janus Pannoniust, hiszen a későbbi pécsi püspök 20 és 24 éves kora között tanult Padovában. A Maldura-palota kertjében felállított szobor egy fiatal európait ábrázol, aki tanulni érkezett Padovába, arra az egyetemre, amely nyolc évszázada szolgálja a tudományt és a művészetet.

Janus Pannonius helyet kapott az intézmény negyven híres külföldi diákját felsorakoztató Negyvenek Csarnokában, akárcsak egy másik magyar humanista, Zsámboki János (Johannes Sambucus) és Báthori István erdélyi fejedelem, lengyel király is.

Tartomány:Veneto
Település:Padova
Cím:Palazzo del Bo
GPS: 45° 24′ 24.25752″, 11° 52′ 38.61746″

Még nem érkezett hozzászólás!