» Olaszország

» Olaszország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Körülbelül 150 falfestmény díszíti Orgosolo utcáit és falait, a Szardínia szívében fekvő városkában.


A falfestmények nemcsak a helyi szokásokat és hagyományokat ábrázolják, hanem gyakran politikai üzeneteket is hordoznak. Egyesek hagyományos ruhát viselő nőket, állataikat legelőre terelő pásztorokat, ruhamosásra vagy vízgyűjtésre szánt nőket, lovas férfiakat, a mindennapi életet és a pásztori hagyományokat ábrázolják; mások a politikára, a disszenzációra, a rossz közérzetre és a társadalmi igazságosságra utalnak, és helyi és nemzetközi eseményeket egyaránt ábrázolnak.

Az első falfestmény Orgosoloban 1969-ben jelent meg, amelyet Dionüszosz, egy anarchista csoport gyűjtőneve alkotott. 1975-ben az Ellenállás és Olaszország nácifasizmus alóli felszabadulásának tiszteletére egy sienai tanár és középiskolás diákjai új falfestményeket készítettek; ez vezetett ahhoz, hogy helyi művészek is hozzájárultak Orgosolo utcáinak, tereinek és házainak díszítéséhez, amelyek többsége dadaista és kubista ihletésű.

Manapság már nemcsak helyi, hanem külföldi művészek is készítenek falfestményeket, így láthatjuk a lángoló ikertornyokat, a földjüket és identitásukat elvesztett amerikai őslakosok siratóját, az etiópiai katonai missziót, az eget, ahonnan már nem esik az eső, és még sok mást. Számos tisztelgés is található a 20. század alakjai és értelmiségiek előtt, olyan híres idézetekkel, mint például Brecht "Boldogtalan az a föld, amelynek hősökre van szüksége".

A szardíniai falfestők vízbázisú festékeket használnak, amelyek rendkívül romlandóak; a műveket csak akkor festik át, ha a közösség szükségét érzi, különben eltűnnek, és csak azok emlékére maradnak, akik látták őket.

Orgoloso falfestményei nem lennének lehetségesek a 4500 lakos hallgatólagos beleegyezése nélkül, ezért a kollektív művészet egyik formájának tekinthetők.

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward